Denník N

Robil som len to, čo chcel krajský šéf Smeru Glenda, tvrdil svedok v korupčnej kauze

Tibor Glenda v júni 2014 prichádza na predsedníctvo Smeru. Foto – TASR
Tibor Glenda v júni 2014 prichádza na predsedníctvo Smeru. Foto – TASR

Zadržanie nitrianskeho vicežupana v roku 2012 malo byť ukážkovým príkladom boja proti korupcii v Smere. Poslanca Tibora Glendu však polícia neobvinila, hoci svedok vypovedal, že machinácie pri verejnom obstarávaní organizoval on.

Keď polícia vtrhla v máji 2012 do nitrianskeho župného úradu a zatkla vicežupana Vladislava Boríka zo Smeru, riaditeľa úradu Petra Nagya zo Smeru, bývalú úradníčku a ďalších štyroch podnikateľov, minister vnútra Robert Kaliňák vystupoval pred novinármi spokojne.

Funkcionárov obvinili z machinácií pri verejnom obstarávaní – stavebné zákazky na župe organizovali tak, aby ich vyhrali vopred dohodnuté firmy.

Štyri roky po razii Denník N zistil, že bývalý vicežupan Borík pred vyšetrovateľom vypovedal, že postupoval podľa pokynov, ktoré mu dával nitriansky krajský šéf a poslanec parlamentu Tibor Glenda. Toho polícia nikdy neobvinila.

Hoci minister vnútra často tvrdí, že s vyšetrovaním jednotlivých káuz nemá nič spoločné, pre SME po zadržaní Boríka priznal, že o prípade sa dozvedel už v apríli po nástupe do funkcie a vedel aj to, že prebehne policajná razia. „Nie všetci funkcionári Smeru asi dobre počúvali,“ odkazoval na prejav predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý na sneme hlásal voči vlastným nulovú toleranciu.

„Môže to byť dobrá výstraha aj prevencia do budúcna,“ hovoril minister. Povedal tiež, že zo Smeru mu v súvislosti s prípadom nikto netelefonoval, ani by si to podľa neho nedovolil. Smer práve prebral moc po Radičovej vláde a zostavil jednofarebnú vládu.

Glendov človek

Tibor Glenda doteraz v prípade, ktorý ešte nie je právoplatne skončený a Najvyšší súd rozhoduje o podaných odvolaniach, unikal pozornosti médií. Noviny Naša Nitra v minulosti napísali len toľko, že Borík trvá na tom, že nič v súvislosti so súťažami neorganizoval a meno osoby, ktorá sa mala vo veci angažovať, oznámil na polícii. „Má ísť o politika, ktorého v kauze vypočuli ako svedka, vinu poprel.“ Glendovo meno nezverejnili.

Borík prišiel do Smeru z SDĽ. Okrem toho, že bol od roku 2010 vicežupanom, bol aj okresným predsedom Smeru a strana s ním rátala ako s kandidátom do župných volieb v roku 2013. Predtým ako bol vicežupanom, pracoval na ministerstve práce ako vedúci služobného úradu. Ministerke Viere Tomanovej ho odporučil Glenda.

Vladislav Borík. Foto - Tasr
Vladislav Borík. Foto – TASR

Borík po tom, čo ho obvinili, súhlasil s uzavretím dohody o vine a treste. Podpísaná bola pred rokom. Spolu s ním vinu priznala aj bývalá úradníčka a aj ona uzavrela s prokurátorom dohodu.

V prípade ďalších štyroch obžalovaných rozhodoval Špecializovaný trestný súd v riadnom konaní – podnikateľa Emila G. oslobodil, ďalším trom uložil podmienečné tresty. Všetci sa odvolali – prokurátor aj obžalovaní – a prípad je od júla na Najvyššom súde. V priestoroch firmy Emila G. mal Glenda dlho svoju kanceláriu. V roku 2012 novinárom tvrdil, že s podnikateľom nemá žiadne vzťahy, iba tam sídli.

Prokurátor: Urobili sme, čo sa dalo

Prípad vyšetrovala Národná kriminálna agentúra a dozoroval ho prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Marek Sivák. Tvrdia, že urobili, čo sa dalo.

„Vyšetrovateľ sa zaoberal všetkými informáciami, teda tiež výpoveďou obvineného, čo bolo dostupnými dôkaznými prostriedkami aj preverené. Ďalšie osoby, okrem už v minulosti medializovaných, obvinené neboli, s čím sa stotožnil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry,“ vyhlásila polícia.

Prokuratúra priznala, že Borík ako obvinený naozaj vypovedal, že na zhotoviteľovi stavby pomocou externého obstarávateľa sa dohodol s Glendom.

„Túto obhajobu obvineného Vladislava B. orgány činné v trestnom konaní preverovali a nepodarilo sa v priebehu vyšetrovania zistiť, ani potvrdiť, že Tibor G. určil konkrétneho externého obstarávateľa a zhotoviteľa,“ napísal v stanovisku prokurátor.

Podľa neho tak „nie je možné dospieť k jednoznačne dostatočne odôvodnenému záveru, že obvinený Vladislav B. konal v celom prípade machinácií na pokyn Tibora G., a preto nebolo dôvodné zo strany orgánov činných v trestnom konaní viesť v tomto smere vyšetrovanie“. Podľa prokurátora „nebol ani predpoklad na vznesenie obvinenia Vladislavovi B. za krivé svedectvo týkajúce sa skutočností, o ktorých vypovedal na svoju obhajobu“.

Borík podľa prokurátora po skončení vyšetrovania uzavrel dohodu, priznal sa, uznal právnu kvalifikáciu aj zabezpečené dôkazy, „ktoré nasvedčovali uskutočneniu machinácií pri výbere dodávateľov stavebných dozorov a externého obstarávateľa zhotoviteľa administratívnej budovy, v postavení podpredsedu VÚC povereného na uzavretie mandátnych zmlúv“.

Súd: Boríkovu výpoveď sme nemohli ani prečítať

Po tom, čo Borík a úradníčka uzavreli dohodu o vine a treste, prebehlo riadne konanie na súde so zvyšnými štyrmi obžalovanými. Poslanca Glendu zavolal súd svedčiť.

„Svedok Glenda bol vypočutý na základe návrhu prokurátora a obhajcov a odpovedal na ich otázky, ako aj na otázky súdu. Jeho výpoveď bola vyhodnotená  v takom kontexte, ako súd vyhodnocuje výpovede všetkých ostatných svedkov,“ napísal Denníku N predseda senátu Oldřich Kozlík.

Na súde mal, už nie ako obžalovaný, ale ako svedok, svedčiť aj Borík. Využil však svoje právo a odmietol vypovedať.

Sudca tvrdí, že Glendu nemohli konfrontovať s Boríkovou výpoveďou v prípravnom konaní, lebo ju urobil ako obvinený a ako svedok ju už potvrdiť odmietol.

Výpoveď Boríka z prípravného konania nemohla byť podľa predsedu senátu ani prečítaná, „pretože ju urobil v úplne inom procesnom postavení, a to ako obžalovaný“.

Borík: Uzavretá vec

„Ja sa k tomu už nebudem vyjadrovať, pre mňa je to uzavretá vec,“ povedal Denníku N Borík, ktorý je teraz riaditeľom futbalového klubu FC Nitra.

Glenda sa k tomu, ako si vysvetľuje, že ho Borík označil ako toho, kto celé machinácie organizoval, nechce vyjadriť. „Podľa mojich informácií súdny proces bol ukončený v roku 2015. Nikdy som nemal a nemám žiadne kompetencie, ktoré by ma oprávňovali konať vo veciach verejného obstarávania Nitrianskeho samosprávneho kraja.“

Tibor Glenda pri skladaní poslaneckého sľubu. foto - TASR
Tibor Glenda pri skladaní poslaneckého sľubu. Foto – TASR

V tohtoročných parlamentných voľbách bol nitriansky krajský šéf na kandidátke Smeru na 18. mieste, ktoré mu bezpečne zaručovalo poslanecké miesto. V parlamente patrí k nenápadným poslancom, ktorí veľmi verejne nevystupujú. Krajským šéfom je od roku 2006, keď zomrel jeho predchodca Peter Oremus.

Otázky, či zohralo rolu v jeho neobvinení to, že minister vnútra bol zo Smeru, označil Glenda za „domnienky a pokračovanie diskreditačnej kampane“. Ide podľa neho o „konšpiračné teórie o sprisahní sa výkonnej a súdnej moci“. Na odchod z pozície krajského šéfa strany Glenda nepomýšľa.

„Minister vnútra nikde nezasahoval a ani nezasahuje a ani nikdy zasahovať nebude do žiadneho vyšetrovania a nezaujímal sa ani o toto vyšetrovanie. To majú na starosti procesne nezávislí vyšetrovatelia, ktorí pracujú pod dozorom prokuratúry, ktorá je pánom trestného konania,“ napísal hovorca Roberta Kaliňáka Ivan Netík.

Glendu pred niekoľkými dňami kritizovala bývalá krajská tajomníčka Smeru v Nitre Renáta Kolenčíková, ktorá s ním pracovala 16 rokov. Zo strany odišla v lete potom, čo ju odvolali z funkcie predsedníčky poslaneckého klubu v nitrianskom mestskom zastupiteľstve. Spolu s ňou odišli ešte dvaja poslanci – Ľuboš Moravčík, ktorý nebol členom strany, a členka Smeru Lívia Šumichrastová. Tá však v piatok oznámila, že sa do klubu Smeru vracia.

 O Glendovej úlohe v kauze Nitrianskej župy sa podľa Kolenčíkovej vedelo, aj keď ona s ním o tom nikdy nehovorila. „Po Boríkovom prepustení som počula od viacerých členov strany, že vypovedal v Glendov neprospech.“ Povedala, že ju to neprekvapilo.

„Borík sám od seba nerobil nič, všetko robil na pokyn krajského predsedu,“ tvrdí Kolenčíková, ktorá v rozhovore pre Denník N minulý týždeň povedala, že korupcia a klientelizmus v strane ju už dusili.

Prečo Glendu neobvinili, Kolenčíková nevie. „Viem iba toľko, že po prvom pojednávaní uzavrel Borík  dohodu o vine a treste. Po pojednávaní, kde mu bola uložená podmienka, sme sa stretli na káve a veľa sme si povedali. Bol rád, že bolo po tom. Prežil veľmi ťažké obdobie, bolo mi ho úprimne ľúto.“

Renáta Kolenčíková a Tibor Glenda (prvý sprava). Foto – renatakolencikova.sk
Renáta Kolenčíková a Tibor Glenda (prvý sprava). Foto – renatakolencikova.sk

Kolenčíkovú polícia v kauze Nitrianskej župy nikdy nevypočula, hoci bola Glendovou krajskou straníckou tajomníčkou.

Po rozhovore v novinách ju zavolali vypovedať až minulý týždeň. „Všetky doklady, ktoré sa týkali korupcie, som odovzdala vyšetrovateľom,“ povedala Kolenčíková. Myslí si, že na župe sa toho veľa nezmenilo: „Syn ministra Richtera robí na VÚC šéfa verejného obstarávania a je tam obrovský klientelizmus.“

Video: Renáta Kolenčíková: Fico ma veľmi sklamal

Autorka: Martina Koník

Komu išli úplatky?

Keď sa novinári nedávno pýtali ministra vnútra Roberta Kaliňáka na jeho vzťahy s podnikateľom Ladislavom Bašternákom, ktorého polícia odmietla v roku 2014 vyšetrovať pre daňové podvody, hovoril, že človek v živote stretne množstvo ľudí a má rôzne typy vzťahov.

Čo som mal ja urobiť, keď z korupcie bol obvinený rektor Akadémie Policajného zboru. Bol to človek, ktorého som veľmi dobre poznal. Alebo vicežupan za Smer v Nitre, ktorý bol odsúdený za korupciu. Toho som takisto dobre poznal.“

Borík však nikdy za korupciu odsúdený nebol, ani nikto zo zvyšných piatich obvinených. Polícia síce preukázala, že došlo k uprednostňovaniu konkrétnych firiem, ale že by za to funkcionári dostali odmenu v podobe úplatku, k tomu sa už nedostala.

Samostatne polícia vyšetrovala konanie riaditeľa úradu Nagya zo Smeru. V lete jeho stíhanie zastavil špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie