Denník N

Diaľkovým autobusom ubudla už takmer pätina cestujúcich

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Zväz autobusovej dopravy tvrdí, že sa úbytok cestujúcich oproti prvým výsledkom z novembra už takmer zdvojnásobil.

Opatrenie vlády, ktorým sa zaviedlo cestovanie vo vlakoch zadarmo pre študentov a dôchodcov, má likvidačné dosahy na diaľkovú autobusovú dopravu. Tvrdí to Zväz autobusovej dopravy, odvoláva sa na svoje najnovšie porovnania.

Zväz dospel k záveru, že sa úbytok cestujúcich oproti prvým výsledkom už takmer zdvojnásobil. „Najnovšie čísla hovoria o alarmujúcom 17,35-percentnom úbytku,“ vyčíslila za zväz Eva Vozárová. Vlani v novembri bol úbytok cestujúcich do 10 percent.

Zväz zvolil pre porovnanie bežný týždeň januára tohto roku a porovnal ho s týždňom z októbra 2014. Teda z obdobia, keď ešte cestovanie vlakmi zadarmo nefungovalo.

Na základe týchto výsledkov tak podľa Vozárovej dopravcovia prehodnocujú ďalšie prevádzkovanie vybraných diaľkových liniek, aby zastavili vytváranie strát. „Je otázkou času, kedy budú diaľkové linky obmedzované ešte vo väčšom rozsahu. Žiaľ, toto bude mať priamy dopad na stratu spojenia pre cestujúcich, ktorí využívajú diaľkové  linky na kratšie vzdialenosti alebo tam, kde trasa autobusovej linky nie je blízko vlaku,“ opísal prezident zväzu Peter Pobeha.

Aj v prípade prímestskej autobusovej dopravy sa úbytok cestujúcich oproti predošlému porovnaniu zvýraznil, nie je ale zásadný. Ľudí v prímestských spojoch ubudlo v priemere o 2,69 percenta, kým v novembri minulého roka bol pokles o dve percentá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie