Denník N

Gašparovič hovorí o dobrých vzťahoch s Kováčom, no také určite neboli

Prezident Michal Kováč, premiér Vladimír Mečiar a predseda parlamentu Ivan Gašparovič. Foto – TASR
Prezident Michal Kováč, premiér Vladimír Mečiar a predseda parlamentu Ivan Gašparovič. Foto – TASR

Bývalý prezident Ivan Gašparovič po smrti Michala Kováča začal hovoriť o tom, ako priateľsky spolu vychádzali. Gašparovič v skutočnosti patril do skupiny ľudí, ktorí Kováča roky spochybňovali a útočili proti nemu.

Priateľský, vychádzali sme, problémy som s ním nemal – tak teraz spomínal vo viacerých televíznych príspevkoch exprezident Ivan Gašparovič o zosnulom Michalovi Kováčovi. Gašparovič bol v čase Kováčovho prezidentovania predseda parlamentu, v ktorom udávalo tón HZDS Vladimíra Mečiara a prezidenta v Národnej rade pravidelne urážalo.

Poslanci, ktorým šéfoval Gašparovič, dávali pod jeho vedením ostentatívne najavo, že svojho bývalého člena neuznávajú ako hlavu štátu.

Selektívne spomienky

„Pre mňa bol Michal Kováč priateľský, dokázal sa pozhovárať, vedel aj odpúšťať, čo bolo veľmi dobré. Z mojej strany ho hodnotím, že sme vždy vychádzali. Ešte aj na poslednom stretnutí pri jeho výročí sme sa spolu zhovárali. Niekoľkokrát predtým sme boli spolu na večeri. Takže s Michalom Kováčom som problémy nemal,“ opisoval svoje vzťahy v RTVS.

Pamätníci tretej Mečiarovej vlády (1994–1998) a ľudia, čo sa poznali s Gašparovičom aj Kováčom, však ich vzťah ako priateľský nevnímali.

Oslava 85. narodenín Michala Kováča. Foto – Pavol Demeš
Oslava 85. narodenín Michala Kováča. Foto – Pavol Demeš

„Zďaleka to neboli nadštandardné vzťahy. Ivan Gašparovič bol blízky spojenec, priateľ, partner, kolega Vladimíra Mečiara,“ spomína si na roky deväťdesiate vtedajší prezidentov poradca pre zahraničnú politiky Pavol Demeš.

Vyslovili mu nedôveru

O vzťahu Gašparoviča k Michalovi Kováčovi hovoria tri príklady prízemného správania sa vtedajšej Národnej rady a jej predsedu.

Prvým príkladom je zrejme najtvrdší útok proti prezidentovi na pôde parlamentu z mája 1995, keď sa tlak Mečiara na prezidenta stupňoval. Najprv parlamentný Osobitný kontrolný orgán (OKO) na kontrolu SIS zložený predovšetkým z poslancov HZDS obvinil Kováča z ovplyvňovania vyšetrovania politicky motivovanej kauzy Technopol, v ktorej bol zapletený prezidentov syn, a potom bez toho, aby to poslancom vládnej trojkoalície HZDS– SNS–Združenie robotníkov Slovenska umožňovala ústava, odhlasovali na neverejnej schôdzi parlamentu prezidentovi nedôveru. Gašparovič toto nezákonné uznesenie podľa parlamentného archívu ako predseda parlamentu podpísal.

Michal Kováč v Národnej rade v roku 1996. foto -TASR
Michal Kováč v Národnej rade v roku 1996. foto – TASR

„Gašparovič sa prezidenta nikdy verejne nezastal, čo sa v takýchto situáciách vyžaduje,“ hovorí vtedajší poslanec za KDH František Mikloško, ktorý sa Kováča opakovane v parlamente zastával.

Návrh na vyslovenie nedôvery poslal predseda koaličnej SNS Víťazoslav Moric a za bolo 80 koaličných poslancov. V elektronickom archíve parlamentu zoznam hlasujúcich nie je. Denník SME vtedy napísal, že sa zdržal len jeden poslanec HZDS Ivan Sečánsky.

Bol vulgárny

Ďalšia ukážka vzťahov Gašparoviča smerom k prezidentovi prišla necelý týždeň na to. Keď mu Kováč poslal list s tým, že chce v parlamente vystúpiť 11. mája 1995 o 16:00, Gašparovič o 15:50 vyhlásil 20-minútovú prestávku zasadnutia. Opozícia mu to vyčítala a hovorila o pokuse uraziť prvého muža štátu. Gašparovič ako šéf parlamentu tvrdil, že nevedel, kedy má prezident vystúpiť. Keď Kováč začal pred Národnou radou hovoriť, poslanci HZDS zo sály demonštratívne odkráčali.

Najznámejším a aj najprízemnejším aktom Gašparoviča smerom ku Kováčovi bolo, keď ho v decembri 1996 v pléne nazval „starým chujom“, čo vyvolalo veľké pobúrenie. On tvrdil, že hovoril len o „starom ujovi“. Usvedčila ho však nahrávka.

„Ale ja som sa mu ospravedlnil, Miško to nebolo tak, že som to pustil do verejnosti. Zobrali to z mikrofónu pre pamäť, čo je v Národnej rade. Hovorím, a dúfam, že vieš, ako som to myslel, a áno, takže my sme s týmto problém nemali. Veď aj potom sme sa stretávali a sme si hovorili aj niektoré problémy. Dokonca niektoré, kde môžem povedať, že akceptoval aj môj názor,“ hovoril Gašparovič cez víkend.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Michal Kováč

Slovensko

Teraz najčítanejšie