Denník N

Únosca prezidentovho syna dostal trest – nie však za únos

Michal Kováč mladší asi rok po únose. Foto - archív TASR
Michal Kováč mladší asi rok po únose. Foto – archív TASR

Aktualizované: 19:16 – 20 rokov po únose Michala Kováča mladšieho odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku na 14 rokov väzenia Ľuboša Kosíka, ktorý sa mal na únose brutálne podieľať. Za falšovanie miliónových zmeniek.

Keď predseda senátu Igor Králik v stredu vyriekol rozsudok – 14 rokov v najhoršej nápravnovýchovnej skupine a k tomu 100-tisíc eur pokuta –,  Ľuboš Kosík na chvíľu stratil svoj povestný sebavedomý úsmev. Mal ho už v roku 2003, keď o ňom novinárka Ľuba Lesná nakrúcala dokument na tému únosu Michala Kováča mladšieho a keď sa vyhrážal kameramanovi Ľubošovi Homolkovi, že o ňom všetko vie. Redaktorom SME na druhý deň v klobúčiku rozprával, že to tak nemyslel.

Keď vychádzal zo Súdnej siene, snažil sa Kosík znovu usmievať. Spomeniete si 20 rokov po na únos? Kosík s úžasom pozeral, čo sa ho pýtame, a odišiel sa prejsť. „Spomenul som si na iné veci, na lásku k vlasti.“ Ďalej mu advokát radil neodpovedať.

Po dvadsiatich rokoch, v stredu padol prvý rozsudok, ktorý môže jedného z únoscov reálne poslať do najprísnejšieho väzenia. Ak ho potvrdí Najvyšší súd.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je to pre nás veľké zadosťučinenie, povedala matka Michala Kováča mladšieho a bývalá prvá dáma Emília Kováčová. Zdravotný stav bývalému prezidentovi Michalovi Kováčovi už nedovoľuje vec komentovať. Michal Kováč mladší je dlhé roky diplomat, momentálne vedúci Slovenského ekonomického a kultúrneho úradu v Taipei na Taiwane.  ,,Je to vec, na ktorú chce náš syn zabudnúť. Bolo to veľmi ťažké obdobie a nechce na to vôbec spomínať,“ hovorí Kováčová.

Kosík a spol. uniesli podľa obžaloby syna bývalého prezidena v auguste 1995. Bývalý premiér Vladimír Mečiar síce celý skutok amnestoval, no nezabránil tomu, že krajská prokuratúra v Bratislave vypracovala obžalobu, v ktorej úlohu každého z trinástich obžalovaných opisuje.

„Michal Hrbáček ako príslušník SIS na základe pokynu riaditeľa SIS Ivana Lexu zorganizoval skupinu, v ktorej boli Ľuboš Kosík, Martin Lieskovský, Miroslav Šegita a Jozef Zoššák, a následne plnil úlohu koordinátora medzi organizátormi zavlečenia a členmi tejto skupiny,“ píše sa v obžalobe. Kosík, bývalý elitný policajt, bol už vtedy v civile.

Jeho úloha v únose bola spolu s troma ďalšími najbrutálnejšia: ,,Dňa 31. 8. 1995 o 10:47 na štátnej ceste číslo II/502 pri Poľnohospodárskom družstve autom Seat Toledo červenej farby spredu a Seat Ibiza zelenej farby zboku zablokovali osobné motorové vozidlo s Michalom Kováčom. Namierenou pištoľou vyzvali Michala Kováča, aby vystúpil z auta, a keď nereagoval, násilne ho vytiahli, a hoci sa bránil, premiestnili ho do zadnej časti auta. Nasadili mu na hlavu modré vrece a na ruky putá, zmocnili sa jeho osobného motorového vozidla. Potom, ako sa počas jazdy smerom na Vajnory pokúsil Michal Kováč vyskočiť z auta, udierali ho päsťami po tvári, paralyzátorom mu dávali elektrošoky na pohlavný úd a násilím ho prinútili vypiť z dvoch fliaš whisky, čím ho uviedli do stavu opitosti,“ píše sa v obžalobe.

Ivan Lexa
Syn bývalého ministra komunistickej vlády Vladimíra Lexu sa stal najbližším spolupracovníkom Vladimíra Mečiara – robil riaditeľa tajnej služby. Všetky kauzy SIS, ktoré vyšetrovatelia po roku 1998 riešili, skončili jeho oslobodením. Dnes podniká vo viacerých oblastiach, má aj ranč s koňmi.

Michal Hrbáček
Bývalý príslušník SIS. Jemu dal podľa obžaloby Ivan Lexa príkaz, aby únos zorganizoval. Hrbáček je ďalší v poradí, ktorému hrozí väzenie – za kauzu pozemkovej mafie, kde je obvinený. Ako obeť vystupuje v kauze vraždy. Hrbáčka chcel podľa polície zabiť šéf Piťovcov Juraj Ondrejčák, ktorý je vo väzení.

Milan Lovich
Počas druhej vlády Roberta Fica  pracoval – napriek tomu, že patril medzi 13 ľudí obžalovaných z únosu – na ministerstve životného prostredia. Riadili ho nominanti SNS. Lovich bol v Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Neprekážala nielen jeho minulosť súvisiaca s únosom, ale ani to, že pred revolúciou bol zástupcom náčelníka Spravodajského oddelenia 11. brigády Pohraničnej stráže Bratislava. 

Za únos už Kosík sedieť nepôjde, za falšovanie zmeniek v hodnote 2 milióny 400-tisíc eur možno áno.

Kosík na zmenkách sfalšoval podpisy Ľubomíra Farenzenu, rozhodol v stredu Špecializovaný trestný súd. Od Farenzenu potom Kosík žiadal vyplatiť peniaze. Feranzena spokojne na súde počúval rozsudok.

Zmenky predložil v roku 2011 na súd a ten vydal Farenzenovi platobný rozkaz, aby sumu uhradil. Farenzena sa začal brániť a Kosík skončil na súde.

,,Myslím si, že najviac bude spokojný Michal Kováč,“ povedal po rozsudku Farenzena. Kosíka sa podľa neho veľa ľudí bálo.

Ľubomír Farenzena, ktorého Kosík podviedol. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ľubomír Farenzena, ktorého Kosík podviedol. Foto N – Tomáš Benedikovič

Na pojednávanie prišiel Kosík v luxusnom Jaguári. V roku 2003 ho Nový Čas odfotografoval v intímnom objatí s bývalou štátnou tajomníčkou ministerstva zahraničných vecí Dianou Dubovskou. Tá bola v tom čase už v rozvodovom konaní s Jozefom Majským, ktorého čaká na špecializovanom trestnom súde pojednávanie v najbližších dňoch.

Hneď po rozsudku Kosík, ktorý bol kedysi aj členom HZDS, povedal, že sa odvolá. Dozorový prokurátor a bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka bol s rozsudkom spokojný a odvolania sa vzdal. O odvolaní rozhodne Najvyšší súd.

„Súd prihliadal na to, že doteraz nebol trestaný,“ povedal sudca Králik, prečo dostal Kosík „len“ štrnásť rokov. Mohol dostať od 12 do 22. Vysokú sadzbu spôsobuje práve vysoká suma, o ktorú chcel Farenzenu pripraviť.

Kosík po rozsudku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kosík po rozsudku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kosík býval v luxusnej vile v Limbachu, po únose s Hrbáčkom aj Lieskovským podnikal. Pred súdom, v kauze bytovej mafie, stojí aj Hrbáček.

Na únose Michala Kováča mladšieho sa podľa obžaloby podieľalo 13 ľudí, vrátane bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu alebo bývalého šéfa sledovačky SIS Gejzu Valjenta.

Iba traja členovia organizovanej zločineckej skupiny, ako ich prokurátor nazýval, boli obvinení aj z iných trestných činov – Lexu ako riaditeľa SIS zo všetkého oslobodili, Hrbáčka a Zoššáka polícia obvinila zo všeobecného ohrozenia, z vydierania, ublíženia na zdraví, útoku na verejného činiteľa a z ekonomickej trestnej činnosti. Odsúdení neboli.

Lexa je dnes úspešný podnikateľ vo viacerých oblastiach, v Pezinku, neďaleko súdu, chová  kone. Bulvár ho tam v minulosti nafotil, ako svoj ranč ukazuje šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi so synom.

kri
Lexa šiel na chvíľu do väzby, vtedy sa pochválil zubnou kefkou. Potom sa stratil a po rokoch ho priviezli schudnutého z Juhoafrickej republiky. Foto – archív TASR

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie