Denník N

Smer posiela do parlamentu človeka, ktorý odstúpil pre porušenie zákona

Vladimír Baláž. Foto – TASR
Vladimír Baláž. Foto – TASR

Aktualizované 16:04. Bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici a poslanec za Smer podľa Beblavého nakupoval servis na CT prístroj bez súťaže.

Kúpiť výhodne CT pre nemocnicu nie je také jednoduché. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý upozornil na ďalší predražený nákup CT prístroja. Po Piešťanoch a Žiline ide o Fakultnú nemocnicu v Banskej Bystrici.

Súťaž prebehla v roku 2013, keď bol ešte riaditeľom Vladimír Baláž (Smer), ktorý sa práve dnes vrátil do Národnej rady ako náhradník za odchádzajúceho Pavla Pavlisa. Neskôr Baláža odvolali pre predraženú koncesnú zmluvu na dodávanie stravy.

Nemocnica nakúpila CT pod jeho vedením od rovnakej firmy ako žilinská župa – INTES Poprad. „Použil iné triky, ale s rovnakým výsledkom,“ tvrdí Beblavý, ktorý namieril len včera na výrazne predražený nákup o 800-tisíc eur, ktorý spravil v roku 2011 Žilinský kraj vedený županom a poslancom Jurajom Blanárom.

Ako nakupovali

CT v Banskej Bystrici nakupovali spolu s ultrazvukom. Išlo o verziu rovnakého prístroja ako v Žiline – GE Optima 660. Nemocnica do súťaže zadala veľa požiadaviek – 57 požadovaných parametrov CT prístroja a ďalších 45 na ultrazvuk vrátane takých vecí ako hmotnosť ultrazvuku do sto kilogramov či toho, že tlačiareň musí byť čiernobiela.

„Zároveň cena tvorila len 65 percent kritéria a 35 percent bolo určených na technicko-medicínske parametre, čo sú parametre, ktoré sa majú riešiť práve v podmienkach súťaže a ak ich prístroj nespĺňa, nemá byť ani pripustený do súťaže,“ tvrdí Beblavý.

Zákazka sa nakoniec podľa opozičného poslanca predražila z odhadovanej ceny 787-tisíc eur na 939 600 eur. Z ceny tvorilo CT 856 800 eur a ultrazvuk 82 560 eur. Banskobystrická nemocnica sa bráni. Konečná cena prístroja bola podľa nemocnice vyššia ako predpokladaná preto, lebo jedna suma je podľa nich bez DPH druhá s DPH.

Predpokladaná hodnota zákazky zverejnená vo Vestníku  je stanovená v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní v eur bez DPH, čo je v tomto prípade 944 400 eur s DPH. Kúpna zmluva bola uzatvorená vo výške 939 360,00 eur s DPH. „Z uvedeného vyplýva, že nedošlo k navýšeniu o 20 percent, ale naopak konečná vysúťažená cena bola nižšia ako stanovená predpokladaná hodnota,“ hovorí nemocnica.

Beblavý uznal, že sa pomýlil. „V tomto bode sa ospravedlňujeme. V jednom bode došlo k chybe, ale to nemení na ostatných sporných veciach ako je konečná cena a jej porovnanie so Žilinou či nákup pozáručného servisu,“ hovorí Beblavý.

Servis

Beblavý totiž upozornil, že v si namiesto obvyklej dvojročnej záruky dohodli záruku len ročnú. „Následne riaditeľ bez súťaže uzatvoril zmluvu na pozáručný servis na päť rokov na 369 000 eur. Z toho servis CT-čka predstavoval 287 500 eur,“ napísal opozičný poslanec.

Spolu tak bystrické CT-čko a šesť rokov servisu (rok záruka + päť rokov v zmluve) stáli 1 144 300 eur. V Žiline župan Juraj Blanár (Smer) kúpil od rovnakej spoločnosti INTES podobné CT a ešte o rok dlhší servis za 1 136 000 eur.

„Nečudo, že sa dnes Blanár cíti dotknutý. U neho museli súťaž manipulovať inovatívne a tú klasickými obstarávacími trikmi dosiahli ešte väčšie predraženie,“ hovoril dnes Beblavý.

Nemocnica tvrdí, že pri uzatváraní zmluvy na pozáručný servis postupovala v súlade so zákonom a použila postup rokovacieho konania bez zverejnenia. „Nakoľko zmluvu uzatvorila so spoločnosťou General Electric International (Slovensko), ktorá je na Slovensku jediným autorizovaným poskytovateľom služieb údržby pre zdravotnícke technológie výrobcu GE Healthcare,“ tvrdí.

Glváč: Mal problémy so zákonom?

Balážovi stranícki kolegovia v návrate Baláža do parlamentu aj s takouto kauzou nevidia problém.

“O  nemocnici v Banskej Bystrici nič neviem. Rovnako ako o Blanárovi, o ňom viem tiež len medializované informácie,“ hovoril exminister zdravotníctva Richard Raši, podľa ktorého Baláž pri gastrotendri spravil formálnu chybu, odstúpil a bol za to už aj potrestaný. „Nebol odsúdený, neurobil ani trestný čin, nie je dôvod na to, aby nenastúpil do parlamentu,“ myslí si Raši.

Baláža sa zastáva aj šéf klubu Smeru Martin Glváč. „Mal problémy so zákonom? Neviem o tom, že porušil zákon, ak by porušil zákon bol by obvinený alebo inak trestnoprávne postihnutý,“ povedal. „Aj som zabudol, že bol problém s koncesnou zmluvou,“ dodal.

Správu Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý našiel v nemocnici v Banskej Bystrici pochybenia v čase, keď ju Baláž viedol, Glváč nepozná. „Pán poslanec Baláž tu bol aj nedávno, kým sa Erik Tomáš nevrátil do parlamentu, je legitímne zvolený poslanec,“ zastáva sa ho.

Na klube Smeru, ktorý bol dnes, o Blanárovi a Balážovi nedebatovali. O nákupe CT prístrojov v žilinskej župe však budú hovoriť.  

„Pán poslanec Beblavý už toho narozprával veľa, počkáme si, kde je pravda. Pozorne som si pozrel aj tlačovku pána Blanára a verím mu. Myslím, že je úspešný župan,“ hovorí Glváč.

Jana Laššáková návrat Baláža víta. Vyvodil podľa nej politickú zodpovednosť, odstúpil z funkcie a teraz nastupuje ako náhradník. To, že bol na kandidátnej listine nie je otázka na ňu. „Pán Baláž je v zdravotníctve naozaj jednička. Myslím si, že má také kvality aj odborné, aby bol poslancom Národnej rady,“ chváli kolegu.

Bývalý minister pôdohospodárstva a dnes poslanec Ľubomír Jahnátek o kauze stravovacieho tendra ani nevedel. „Za to ich odvolali? To ani neviem,“ odvetil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie