Denník N

Poslanec Baláž: Ak sa potvrdia podozrenia z predraženého CT, odstúpim

Vladimír Baláž. Foto – TASR
Vladimír Baláž. Foto – TASR

Vladimír Baláž zo Smeru sa vracia do parlamentu. Nevidí problém v tom, že bude opäť poslancom, aj keď v minulosti porušil zákon a musel preto odísť z vedenia nemocnice.

Dnes nastupuje opäť do parlamentu Vladimír Baláž zo Smeru. V minulosti odstúpil z čela banskobystrickej nemocnice, lebo nedal veľkú koncesnú zmluvu na nákup stravy schváliť vláde, čím porušil zákon. Odpovedal na otázky viacerých médií.

 

Odstúpili ste z čela nemocnice, lebo ste porušili zákon. Je v poriadku, že ste teraz nastúpili do parlamentu? 

Bolo to prešetrené z každej strany. Formálne sme pochybili, lebo sme to nedali na vládu. Či to bola priamo chyba nemocnice, si nie som istý. Nespáchali sme žiadny zločin.

Najvyšší kontrolný úrad hovorí o porušení zákona. 

Čítal som len posledný záver od úradu, nečítal som, čo povedali k našej nemocnici.

Čia chyba to bola, ak nie nemocnice? 

Ministerstva. Niekto nám to mal povedať. Spravili sme súťaž tak, ako nám to ministerstvo schválilo. Poslali sme to na ministerstvo na schválenie a povedali, že to je v poriadku. Bola to naša chyba. Priznal som to aj vtedy, že to bola moja chyba, a vyvodil som zodpovednosť.

Ako ľudia vedia, že neurobíte opäť takú chybu? 

Chybu môže urobiť každý, ja však nemám žiadnu majetkovo-právnu zodpovednosť.

Porušili ste zákon – stačí, ak sa vzdáte funkcie, ale vrátite sa do parlamentu? 

Ak neurobíte žiadny trestný čin, tak je to v poriadku. Formálne som porušil zákon, ale nemám s tým vnútorný problém.

Nie je to klasický postup Smeru, že po chybe a odstúpení pošlú svojich ľudí ešte vyššie? 

Doteraz som presvedčený, že to bolo správne rozhodnutie, za ktorým si stojím. Urobili sme formálnu chybu. Škoda, že ste neboli v nemocnici, kým sa rekonštruovala jedáleň. Bola to neudržateľná situácia. Musel som konať. Mali sme aj analýzu.

V stravovacom tendri medzi sebou súťažili navzájom prepojené firmy – to nie je problém? 

To nik nemohol vedieť. Nie som vyšetrovateľ, nemohol som to vedieť. Aj firmy sa k tomu vyjadrili, že to nie je celkom tak. Aká je pravda, to neviem.

Poslanec Miroslav Beblavý dnes povedal, že ste predražene nakúpili CT prístroj do nemocnice. Videli ste už tieto informácie? 

Pred polhodinou. Musím si to preveriť. Na prvý pohľad je to spleť čísiel, ktorá nie je pravdivá. Nechcem povedať, že klame pán poslanec, nepamätám si to úplne presne. Ale som presvedčený, že sme mali najlepšie vysúťaženú cenu široko-ďaleko. Boli sme veľmi spokojní, akú sa nám podarilo získať cenu na CT a ultrazvuk.

Servis ste už potom nakupovali bez súťaže – prečo? 

Na to sa tiež budem musieť pozrieť. Istotne sme to robili so súhlasom ministerstva a tak, aby to bolo v súlade so zákonom.

Aj prípad zo Žilinskej župy ukazuje, že sa dalo kúpiť prístroj lacnejšie. 

To je tá spleť čísiel. Preverte si ich. Ja nie som v pozícii, aby som mohol vytasiť teraz nejaké čísla. Požiadal som vedenie nemocnice, aby zaujalo jasné stanovisko. Je to nepríjemné, urážlivé, nie je jednoduché, keď takto človeka obvinia.

Nejde o ďalšiu kauzu predraženého CT? 

Preverte to, a ak sa nájdu pochybenia, odídem z parlamentu. Nemám s tým problém. Nie som si vedomý, že by sme klamali, dohadovali sa s niekým, alebo by sme robili výmysly okolo verejného obstarávania. Snažili sme sa získať najlepšiu cenu.

Koľko firiem u vás súťažilo? 

Nepamätám si to, dve či tri? Neviem.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie