Denník N

Prídu bieli alebo Rómovia? pýtajú sa v bratislavskej ubytovni, v ktorej majú rómske poschodie

Robotníci z Rožňavy z ubytovne Tarif museli odísť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robotníci z Rožňavy z ubytovne Tarif museli odísť. Foto N – Tomáš Benedikovič

V robotníckej ubytovni pri Zlatých pieskoch majú zvláštny trakt pre Rómov. Partia rómskych robotníkov sa sťažuje, že ich z ubytovne vyhodili pre farbu pleti – ubytovali ich totiž v „bielej“ časti.

„Bieli alebo Rómovia?“ Tak znie na recepcii jednej z najväčších ubytovní v Bratislave kontrolná veta po otázke, či sa u nich nájde miesto pre partiu ôsmich robotníkov na zhruba desať nocí.

Na recepcii ubytovne Tarif je mladý muž, ktorý najprv povie, že miesto by bolo, ale potom prichádza ešte doplňujúca otázka, či sú teda robotníci „bieli, alebo Rómovia“. Keď sa dozvie, že ide o Rómov, vraví, že je to problém. „Neubytovávame Rómov,“ povie na recepcii syn šéfa celého zariadenia. 

Takýto rozhovor sa neodohral v minulom storočí, ale v utorok predpoludním neďaleko bratislavských Zlatých pieskov.

Veci v igelitoch

Denník N sa o „bielo-čiernom“ rozdeľovaní hostí v ubytovacom zariadení na okraji mesta s kapacitou až okolo 650 miest dozvedel od dvojice Rómov z Rožňavy. V Tarife bývali len do pondelka. Z ubytovne museli odísť – osobne sa o to podľa nich postaral šéf a spolumajiteľ ubytovne Igor Kopecký.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

„Používal slová ako rasista. Na Cigánov nadával. Povedali nám: vypadnite z ubytovne, lebo my tu čiernych Cigánov nepotrebujeme, potom sa u nás neubytujú bieli,“ opisuje koniec trojdňového pobytu 43-ročný Štefan Krištof. V Bratislave spolu so siedmimi kolegami, tiež Rómami, zatepľuje jednu z bratislavských novostavieb. Vraví, že sa v ubytovni správali slušne, nepili tam a neboli hluční.

„Povedal nám, že vy Romáci nám kazíte kšefty. Že kvôli Romákom sem nechcú chodiť iní ľudia – bieli. Preto nás vyhodil z ubytovne,“ hovorí o incidente z pondelka druhý robotník, 26-ročný Michal Ferko.

Video: Čierno-biely svet v ubytovni Tarif
autorka: Martina Koník

Prečo partiu Rómov vyhodili až po troch dňoch? Robotníci to vysvetľujú tým, že len traja z nich majú tmavšiu pokožku a stalo sa to po tom, ako si ich lepšie všimli ľudia z ubytovne. „Keď sme sa ubytovávali, videli len nás, čo sme belší,“ hovorí Krištof.

Tolerancia voči menšinám je na Slovensku veľmi nízka, vlaňajší prieskum Eurobarometra napríklad ukázal, že pri otázke, či by ľudia nemali problém mať v práci za kolegu Róma sme boli v rámci Európy druhí najmenej tolerantní po Čechoch.

Obaja robotníci z Rožňavy sa s diskrimináciou pri ubytovaní ešte nestretli, hoci cestujú za prácou po celom Slovensku a aj do zahraničia. Hovoria, že ich vysťahovanie bolo veľmi ponižujúce, veci im naukladali do igelitových vriec, kým boli v práci.

„Už sme mali všetky veci vyhádzané v čiernom vreci – všetko, stravu z chladničky, moje i jeho veci,“ opisujú návrat do ubytovne Tarif.

Veci robotníkov skončili v igelitových vreciach.
Veci robotníkov skončili v igelitových vreciach.

Firma, ktorá túto partiu robotníkov zamestnala, tvrdí, že mali v ubytovaní pokračovať a s vedením ubytovne na tom boli aj predbežne dohodnutí. Magda Želeňáková z firmy, ktorá Rómov zamestnala, tvrdí, že jej matke, ktorá ubytovanie vybavovala, spolumajiteľka Tarifu nadávala za to, že jej vopred neoznámila, že robotníci sú Rómovia.

Rómske poschodie

Spôsob a vysvetlenie, prečo má robotnícka partia z Rožňavy z ubytovne odísť, nie je jediným problémom fungovania ubytovne Tarif. Šéf zariadenia, ktoré vlastní spolu s manželkou, priznal aj to, že pri ubytovaní svojich hostí segregujú.

„Pre Rómov, lebo bieli s nimi nechcú bývať na jednej chodbe, máme vyhradené štvrté poschodie. To je beznádejne plné. Upratuje tam Róm, ja nie som rasista,“ vysvetľuje Kopecký.

„Z východu, z Košíc či odkiaľ, sme tu mali firmu. Bývali u nás, asi po troch týždňoch zistili, že na ich chodbe vo vedľajšej bunke bývajú Cigáni, teda Rómovia. Tak sa zbalili a odišli. Povedali, že tam, kde bývajú Rómovia, nebudú bývať. Nie ja som rasista, oni sú rasisti,“ tvrdí.

Trojlôžková izba v ubytovni stojí podľa cenníka Tarifu v prípade ubytovania dlhšieho ako sedem dní v troch kategóriách 5,20, 7,60 alebo deväť eur na noc.

Momentálne je podľa Kopeckého obytná časť, kde bývajú Rómovia, „beznádejne plná“. Problém s robotníkmi z Rožňavy podľa neho vznikol preto, že si ubytovanie na ďalšie dni dopredu nezaplatili a ani neoznámili, že chcú  v ubytovni zostať dlhšie. Tvrdí, že ich nevyhodil, len nepredĺžil pôvodné ubytovanie, ktoré mali zaplatené do pondelka rána. A dodáva, že keby bol rasista, nebývali by v ubytovni ani tie tri dni.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aby svoje slová dokázal, nasleduje aj ukážka toho, ako to v Tarife chodí. Na štvrtom poschodí zariadenia ukazuje, že tam bývajú Rómovia a ako zamestnanci aj upratujú. Róma Mariana a jeho manželku zavolá z izby ako dôkaz. A vyhráža sa trestným oznámením, keď ho budeme nahrávať.

Segregácia je protizákonná

Môže sa hoci aj súkromná ubytovňa pýtať na etnický pôvod klientov a podľa toho rozhodnúť či a kde ich ubytuje? Môže vyhradiť priestory pre Rómov a „bielych“?

Slovenské zákony to jednoznačne zakazujú. „,To je jednoznačne diskriminačný prístup,“ hovorí ombudsmanka Jana Dubovcová. Vraví, že takéto podnety patria do kompetencie Slovenského strediska pre ľudské práva, ktoré by malo obete diskriminácie aj právne zastupovať.

O jasnej diskriminácii a porušení zákonov hovorí aj riaditeľ strediska pre ľudské práva Marian Mesároš. „Je to oblasť, ktorú pokrýva antidiskriminačný zákon, týka sa to tovarov a služieb. Pokiaľ ponúkam ubytovacie služby človeku, ktorý tam príde, a mám voľné kapacity, nemôžem si v žiadnom prípade stanovovať, koho nechcem.“

Mesároš ako „neférový a diskriminačný prístup“ označuje aj to, že niekto ľudí na základe etnického pôvodu ubytováva na zvláštnom poschodí. Vraví, že pokiaľ by sa na stredisko obrátili ľudia, ktorí sa na takéto počínanie sťažujú, budú sa im snažiť pomôcť, a to aj súdnou cestou.

Do Tarifu pôjde kontrola

Podobné prípady má preverovať aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Jej hovorkyňa Danuša Krkošová vraví, že sa na praktiky Tarifu určite pozrú a na miesto pošlú inšpektorov. Diskriminácia zákazníkov z rasových dôvodov by mohla byť nerovnakým zaobchádzaním so spotrebiteľom. V prípade dokázania takýchto pochybení môže SOI udeliť pokutu až do výšky 66 400 eur.

Rómovia z Rožňavy, ktorí museli odísť z Tarifu, chceli v dôsledku pocitu krivdy najprv z Bratislavy odísť a hľadať si prácu inde. Nakoniec si to rozmysleli a našli si izby v inej robotníckej ubytovni. Tam zatiaľ problémy nemali, vraví Štefan Krištof a ukazuje, ako ho v novej ubytovni počas prvej noci doštípali blchy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie