Denník N

Na najslávnejšej fotke z druhej svetovej vojny je rodák zo Slovenska

Michaela Stranka na fotke nevidno, je tretí zľava. Foto – TASR/AP
Michaela Stranka na fotke nevidno, je tretí zľava. Foto – TASR/AP

Bol to najlepší „mariňák“, akého som poznal, hovoril o seržantovi Mikovi Strankovi, ktorý je zvečnený na fotke z Iwodžimy, jeden z jeho mužov. Snímka vznikla presne pred 75 rokmi – 23. februára 1945.

Na tej fotografii ho poriadne ani nie je vidieť. Mike Strank, rodák z dediny Jarabiná pri Starej Ľubovni, stojí vzadu, tretí zľava. Práve jeho tímu rozkázali, aby na vrchu Suribači, najvyššom bode malého tichomorského sopečného ostrova Iwodžima, vztýčili druhú, väčšiu americkú zástavu. Seržant Strank drží jednou rukou žrď, druhou pomáha kamarátovi.

,,Mike pomáha mladému Franklinovi, čo bolo pre neho typické. Bol rešpektovaný ako skvelý líder,“ napísal o rodákovi zo Slovenska v bestselleri Vlajky našich otcov James Bradley. Jeho otec patril tiež do šestice mužov, ktorí sa snažili zabodnúť zástavu do tvrdej zeme.

Mike Strank (1919 – 1945) FOTO - WIKIMEDIA
Mike Strank (1919 – 1945). Foto – Wikimedia

Dokonalá 400-tina  sekundy

Týchto piatich príslušníkov námornej pechoty a jedného námorníka zachytil v dokonalej 400-tine sekundy fotoaparátom fotograf agentúry AP Joe Rosenthal. Táto fotografia sa v nasledujúcich dňoch objavila v novinách, väčšinou na titulnej strane, po celých Spojených štátoch.

Stala sa symbolom nielen krvavej bitky o Iwodžimu, ktorá pokračovala ešte vyše mesiaca, ale aj celej vojny v Tichomorí. Američanom dala nádej, že napriek ťažkostiam (zdvihnutie ťažkej zástavy) a vďaka tímovej práci (pomoci všetkých vojakov na snímke) sa Američania blížia k víťazstvu vo vojne. Podľa niektorých je to najkopírovanejšia fotografia v dejinách. A jedna z najslávnejších.

Traja zo šiestich mužov na snímke sa konca bitky o Iwodžimu nedočkali. Medzi nimi bol aj rodák zo Slovenska. Mike Strank padol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie