Denník N

Mestský byt skončil lacno u krajského šéfa Smeru Glendu, polícia to vyšetruje

Tibor Glenda pri skladaní poslaneckého sľubu. Foto – TASR
Tibor Glenda pri skladaní poslaneckého sľubu. Foto – TASR

Nitriansky mestský podnik Službyt predal dvojizbový byt pod cenu Glendovej zamestnankyni, tá ho potom predala jeho dcére. Konateľom Službytu bol na začiatku transakcie Glenda.

Nitriansky krajský šéf Smeru a poslanec parlamentu Tibor Glenda bude musieť polícii vysvetliť, ako sa jeho rodina dostala k 2-izbovému bytu v Nitre, ktorý pôvodne patril mestu Nitra.

Glendova bývalá krajská tajomníčka Renáta Kolenčíková odovzdala polícii dokumenty, ktoré podľa nej hovoria, že transakcia s bytom „je korupcia ako vyšitá“. Kolenčíková hovorí, že „hlavne z morálneho hľadiska je to pre mňa neprijateľné“.

Byt za tretinu ceny

V júni 2006 mesto previedlo byt na svoj mestský podnik Službyt. Konateľmi Službytu boli Pavol Bielik, ktorý mu doteraz šéfuje, a Tibor Glenda.

Byt má 48 metrov štvorcových, je v paneláku na sídlisku Klokočina.

Glendovci získali byt na Jedlíkovej ulici na sídlisku Klokočina. Foto - Google
Glendovci získali byt na Jedlíkovej ulici na sídlisku Klokočina. Foto – Google

V októbri 2006 Glenda vo funkcii konateľa skončil a nahradil ho nitriansky okresný predseda Smeru Štefan Štefek.

O tri mesiace Službyt rozhodol, že byt predá. Odsúhlasilo to jeho valné zhromaždenie, ktorého členmi boli primátor Jozef Dvonč (Smer), Štefek a Bielik.

Cenu bytu určili na 384-tisíc korún (11-tisíc 600 eur) a kúpila ho Jana Hanusová, ktorá 20 rokov pracuje v Glendovej firme Revis.

Podľa nitrianskeho realitného makléra Rudolfa Paukeho bola cena bytov na Klokočine v tom čase na úrovni 20- až 23-tisíc korún za meter štvorcový. Cena bytu tak mohla podľa neho byť až takmer trojnásobná: od 960-tisíc do 1 milióna 100-tisíc korún. Bez toho, aby bolo jasné, v akom bol byt stave, nie je podľa Paukeho možné cenu určiť presne.

V apríli 2009 Hanusová predala byt Glendovej dcére Anete. Hanusová odmieta, že bola v transakcii len sprostredkovateľ. „Dlhodobo som si zháňala v Nitre byt, bola som sa pýtať aj na meste, aj na Službyte a dozvedela som sa, že sa budú odpredávať byty po neplatičoch. Stanovili hodnotu bytu a ja som za tú cenu byt kúpila,“ povedala.

Byt bol podľa nej v dezolátnom stave a chcela ho prerobiť, no potom si to rozmyslela. „Keď sme zrátali náklady, bolo by to už veľmi zlé. Niekedy si niečo zrátate, niekedy sa aj prerátate,“ reagoval na otázku, či si náklady na rekonštrukciu nezrátala pred kúpou.

„Nakoniec som bola rada, že som sa toho zbavila. Ten byt bol naozaj v dezolátnom stave a snažila som sa ho predať. Na tom byte som vôbec nezarobila, na tom byte nazarobil vôbec nikto,“ hovorí Hanusová o odpredaji Glendovej.

Hoci Hanusová hovorí, že je súkromná osoba, ministerstvo zdravotníctva ju v roku 2012 nominovalo za členku správnej rady Špecializovanej nemocnice svätého Svorada Zobor.

„To je tiež ‚vďačná‘ funkcia. Nominovala ma ministerka Zvolenská, určite ma odporučil pán Glenda, nemám čo skrývať, je to neplatená funkcia, ja z toho nemám absolútne nič. Je mi to len na príťaž,“ povedala na to Hanusová.

Vo februári 2011 predala Glendová byt svojmu bratrancovi, futbalistovi Róbertovi Glendovi. Ten ho v decembri 2012 predal súčasnej majiteľke. Tá o kúpnej cene nechcela hovoriť. „Normálne som to kúpila cez realitku, nebudem o tom hovoriť, nechcem nikomu urobiť zle,“ povedala. Kúpne ceny nie sú verejné informácie, polícia si ich však z katastra môže vyžiadať.

Riaditeľ Službytu: Glenda s tým nič nemal

Konateľ Službytu Štefek skončil ako okresný predseda Smeru v roku 2012 a v roku 2014 vystúpil zo strany. Dnes je nezávislým poslancom v mestskom zastupiteľstve.

„Nevedel som o tom, že to predávame zamestnankyni pána Glendu. Bol som konateľ Službytu asi tri mesiace a plne som dôveroval pánovi riaditeľovi Bielikovi, že materiály, ktoré pripravuje, sú kóšer,“ povedal vtedajší viceprimátor Štefek. „Bolo mi povedané, že byt je znehodnotený, neskúmal som to. Hovoríte o období na začiatku roku 2007, boli sme dva mesiace vo vedení mesta, mali sme dosť iných starostí s kreovaním orgánov mesta.“

Štefek povedal, že to, že Hanusová predala byt Glendovej, je preňho nová informácia. „Mám na to názor, urobil som si ho v jednej minúte.“

Prečo vystúpil zo Smeru? „Nestotožňoval som sa s vecami, ktoré sa diali v okresnej a krajskej organizácii.“

Bielik, ktorý je stále riaditeľom Službytu, hovorí, že Glenda s odpredajom bytu nič nemal a ani s ním o tom nikdy nehovoril. Tvrdí, že neskúmajú, aké má osoba, ktorá byt kupuje, rodinné väzby alebo kto ju zamestnáva.

Kúpna cena bola podľa neho v poriadku. Hovorí, že polícii poskytnú všetky doklady, ak si ich vyžiada.

Tretí člen valného zhromaždenia primátor Dvonč na otázky zatiaľ neodpovedal.

Glenda: Chcel som iba pomôcť

„Áno, je pravda, že som bol konateľom v spoločnosti Službyt, ktorý odpredával byty po neplatičoch, ale tak ako pri tomto byte, ani pri žiadnych ďalších som do tohto procesu odpredaja nezasahoval. To je jednoducho vylúčené, nech je snaha pani Kolenčíkovej akákoľvek,“ napísal Glenda v stanovisku.

Hovorí, že po prečítaní článku o tom, ako ho bývalý vicežupan zo Smeru označil za organizátora machinácií na župe, je skeptický, „či mám vôbec šancu vo vašom denníku niečo objektívne vysvetliť, napriek tomu vám posielam svoje vyjadrenie, za ktorým si stojím, a som presvedčený, že toto naozaj nie je problém“.

Glenda odmieta konštatovanie, že cena bytu bola nízka. „Byt sme kúpili len preto, že pani Hanusová chcela tento byt predať. Dôvodom boli nesprávne odhadnuté náklady na jeho rekonštrukciu. Naozaj si nemyslím, že tu je možné hovoriť o nejakom zárobku.“ Za koľko následne Glendovci byt predali, nezverejnil. Hovorí tiež, že presný popis bytu je dvojgarsónka, lebo kuchyňa je súčasťou jednej izby.

Tibor Glenda v júni 2014 prichádza na predsedníctvo Smeru. Foto – TASR
Tibor Glenda v júni 2014 prichádza na predsedníctvo Smeru. Foto – TASR

Polícia: Vyšetrovateľ to skúma

Po Štefekovi sa stala konateľkou Službytu krajská tajomníčka Smeru Renáta Kolenčíková. Tá v lete vystúpila zo Smeru a teraz stranu kritizuje za korupciu a klientelizmus. Po jej rozhovore v Denníku N ju oslovili policajti a Kolenčíková ich upozornila práve na Glendov byt.

Kolenčíková tvrdí, že to, že Glenda mal byt od Službytu, sa dozvedela od nitrianskeho mestského poslanca Daniela Hechta. „Zavolal ma do objektu, kde má zubnú ambulanciu, s tým, že sa ma chce niečo spýtať. Zarazil ma informáciou, že zo Službytu má byt Glenda, ďalej spomenul nejaké mená poslancov a že aj on má záujem o takýto byt. Postavila som sa a povedala som mu, že neviem, o čom to hovorí, a že sa s ním nemienim o takýchto veciach baviť, a odišla som,“ tvrdí Kolenčíková. Potom sa vraj začala o prípad zaujímať.

„Informáciu, že byt bol odpredaný Glendovej zamestnankyni, som sa dozvedela od člena Smeru. Ako konateľka Službytu som sa legálnou cestou dostala k podkladom z archívu spoločnosti.“ Dokumenty dala polícii.

„Podozreniami vyplývajúcimi z výpovede Renáty Kolenčíkovej sa zaoberá vyšetrovateľ NAKA, ktorý postupuje v zmysle Trestného poriadku,“ napísalo policajné prezídium.

Vo funkciách končí

Vo štvrtok ráno zrejme Kolenčíková ako konateľka Službytu končí, v Nitre zasadá mestské zastupiteľstvo a Smer ju navrhol z funkcie odvolať. Skončiť by mala aj vo svojej funkcii v mestskej rade.

Smer ešte v utorok vyhlásil, že vyjadrenia Kolenčíkovej už viac nemieni tolerovať. Hovorí, že ide o krivé obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov. „Smer podnikne voči pani Renáte Kolenčíkovej všetky potrebné právne kroky podľa trestného a občianskeho práva,“ vyhlásila strana. Kolenčíková im odkazuje, že sa zastrašiť nenechá.

„Všetky informácie, ktoré som poskytla vyšetrovateľom, som získala legálnou cestou a sú dôveryhodné. Z dôvodu osočovania a zastrašovania mojej osoby Smerom poskytujem všetky získané doklady médiám a nechám na občanov, aby posúdili ‚krivé obvinenia bez akýchkoľvek dôkazov‘, o ktorých sa píše vo vyhlásení strany Smer.“

Robert Fico ma veľmi sklamal
Autorka: Martina Koník

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kolenčíková a korupcia v Smere

Slovensko

Teraz najčítanejšie