Denník N

Smerácki oportunisti proti Smeru

Míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček
Míting Smeru v Detve. Foto N – Vladimír Šimíček

Hrozby bývalej krajskej tajomníčke Smeru sa dajú čítať ako varovanie všetkým nespokojným členom strany.

Ako si vysvetliť, že si Smer zaplatil uverejnenie správy, kde sa vyhráža bývalej členke „všetkými potrebnými právnymi krokmi podľa trestného a občianskeho práva“ za taký typ rečí, pre ktoré by sa pri niekom inom neunúval alebo by predsedovi stačil za jedovatú poznámku na tlačovke?

Zrejme to nebude tým, že je strana v dobrej kondícii a má vyriešené všetky vnútorné problémy, netrápi ju ani Kaliňák, ani fiasko s programovou konferenciou, ani to, že jeden z jej zakladateľov prerušil členstvo, a tak má čas zaoberať sa aj takýmito drobnosťami.

Oveľa pravdepodobnejším vysvetlením je zastrašovanie členskej základne. Vedenie Smeru nie je zvyknuté, aby niekto z nižšej úrovne vyjadroval svoj kritický názor či nebodaj podozrenia z korupcie verejne.

Keď to urobil Bohumil Hanzel, strana tiež urobila bububu s trestnými oznámeniami, ale bol to odkaz jednému členovi, ktorý sa rozhovoril o financovaní strany, a novinárom, ktorí o tom písali. Hrozba adresovaná bývalej krajskej tajomníčke Renáte Kolenčíkovej sa však dá veľmi jednoducho čítať aj ako odkaz všetkým ostatným členom, ktorí by sa pokúsili o niečo podobné ako ona.

No vysvetlením by mohlo byť aj to, že vedenie Smeru je v kŕči, nevie rozlíšiť dôležité od nedôležitého, a preto sa vo vypätom čase zaoberá vecami, ako je vhodné miesto pre Pavlisa či hrozenie bývalým regionálnym funkcionárom.

Smer sa totiž mohol rozhodnúť tak ako doteraz, a to, že problém nechá zapadnúť prachom: počká, kým mediálny záujem o Kolenčíkovú prehrmí, a problémy bude riešiť s vylúčením verejnosti. Napokon, niet tej sily, ktorá by tu niečo dotiahla až k odsudzujúcemu rozsudku. A vyhrážkami strana na seba len zbytočne púta pozornosť.

Nezodpovedanou otázkou, samozrejme, zostáva, koľko takýchto nespokojencov, schopných vyjsť s výhradami na verejnosť, v Smere môže byť. Strana funguje už takmer sedemnásť rokov, vo vládach je už deviaty rok, pričom jej vládnutie sprevádzajú korupčné či iné škandály prakticky od začiatku.

No napriek tomu sa všetci doterajší „rebeli“ dajú spočítať na prstoch jednej ruky. To je extrémna lojalita (či skôr oportunizmus) nielen na slovenské pomery. Žeby sa práve teraz, keď Kolenčíková vyrukovala so svojimi výhradami, lídri zľakli?

Nespokojnosť straníkov s Kaliňákom či s inými korupčnými kauzami je jedna vec. Druhá vec je, že keď niekto roky prehliada stranícke špinavosti a príslušnosť k strane mu zabezpečuje výhody či živobytie, nemá veľkú motiváciu obrátiť sa proti nej, zvlášť, keď to vyzerá, že ešte aj Smer bude na Slovensku za toho normálneho.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kolenčíková a korupcia v Smere

Komentáre

Teraz najčítanejšie