Denník N

Bratislava len Bratislavčanom? Prehnal to starosta Starého mesta?

Predvolebná kampaň dnešného starostu Bratislavského Starého Mesta.
Predvolebná kampaň dnešného starostu Bratislavského Starého Mesta.

Starosta bratislavského Starého Mesta by chcel na radnici iba Staromešťanov. Pozor na diskrimináciu, varuje ombudsmanka. My by sme nič také neurobili, hovoria primátori Raši a Rybníček.

Búranie starej Bratislavy za komunizmu bolo možné najmä vďaka tomu, že vo vedení mesta neboli rodení Bratislavčania. Aspoň tak si ľudia na tie časy spomínajú.

,,Nebola to pritom hlavná charakteristika týchto ľudí,“ spomína sociologička Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky, keď sa jej pýtame na nové vedenie bratislavského Starého Mesta.

Nový starosta Radoslav Števčík (nezávislý s podporou Smeru) sa totiž pred poslancami preriekol a vyhlásil, že práca na radnici by mala ísť hlavne obyvateľom mestskej časti.

„Tento úrad by mal byť kreovaný profesionálne, odborne a prioritou by malo byť, aby na tomto úrade pracovali Staromešťania. Žiaľ, situácia je taká, že na tomto úrade pracujú úradníci z celého Slovenska,“ hovoril starosta na poslednom miestnom zastupiteľstve.

„Viete dobre, že takto to povedať nemôžem. Takže nikto nebude diskriminovaný, nikto nebude zvýhodnený a nikto znevýhodnený,“ zmierňoval o pár minúť Števčík, po otázke poslankyne, či teda bude skúmať, odkiaľ pochádzajú zamestnanci.

archívna snímka ohòom znièený Bratislavský hrad ruiny obnova rekonštrukèné práce stavby hrady staré hradné múry historické budovy dominanta hlavné mesto národná kultúrna pamiatka retro 50 -te roky pôvodné bratislavské Podhradie Vydrica Hriešna Vidrica
Bratislavský hrad a podhradie v roku 1958, dlho pred búraním pre Most SNP. Foto – archív TASR

Ak by starosta svoje názory dotiahol, mohlo by ísť podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej o diskrimináciu. „Na prvé počutie to tak vyzerá,“ povedala Denníku N.

Ľudí, ktorí nie sú rodáci, podľa sociologičky Bútorovej ťažšie pripúšťajú k rozhodovaniu hlavne v menších obciach. ,,Ako argument na kvalifikáciu, alebo diskvalifikáciu to však neobstojí.“

Cudzí sem nepatria

Diskriminácia to môže byť aj podľa Janky Debrecéniovej z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

,,Antidiskriminačný zákon upravuje aj zákaz diskriminácie v oblasti zamestnania. Uvádza niekoľko zakázaných dôvodov diskriminácie. A hoci v ňom nie je priamo uvedené miesto bydliska potenciálneho zamestnanca alebo zamestnankyne, výpočet dôvodov je otvorený.“

Myslí si teda, že v tomto prípade ide o priamu diskrimináciu na základe miesta bydliska, zároveň však môže ísť aj o nepriamu diskrimináciu – napríklad na základe etnicity.

,,Veľmi ťažko by sa napríklad dalo uveriť, že v bratislavskom Starom Meste má trvalý pobyt výraznejší počet Rómov.“

Starosta tak podľa Debrecéniovej riskuje žalobu a jeho počínanie by mal preveriť inšpektorát práce, ktorý má konať aj bez konkrétneho podnetu a aj na základe informácií, ktoré sa objavili v médiách.

úèastník Radoslav Števèík pamätná tabu¾a 20. výroèie bratislavskí študenti vysokoškoláci protestný pochod TASR SAV
Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Foto – TASR

Rosová: Staromešťanmi sú vďaka rozdávaniu bytov

Števčíkova predchodkyňa Tatiana Rosová (SDKÚ) vraví, že nevie, koľko Staromešťanov na úrade za jej starostovania pracovalo. ,,Nezisťovala som to – tak ako som nezisťovala ani národnosť, sexuálnu orientáciu a podobne.“

,,Viem však o tom, že na úrade sú zamestnaní mnohí Staromešťania, ktorí tam prišli pred rokmi z úplne iných mestských častí. Staromešťanmi sa stali vďaka rozdávaniu bytov v čase, keď bol pán Števčík poslancom. Bola to taká zvláštna politika, že sa rozdávali byty kamarátom a kolegom.“ Sú to podľa Rosovej rovnako autentickí Staromešťania ako Števčík. Aj tomu mestská časť pridelila byt, ktorý si neskôr odkúpil za necelých 1500 eur.

Rybníček a Raši: To my nerobíme

Primátor Trenčína Richard Rybníček hovorí, že on u seba nezamestnáva ľudí podľa bydliska, ale podľa odbornosti. Števčíkovu snahu zamestnávať obyvateľov Starého Mesta pritom do istej miery chápe.

Za ukážku ,,lokálpatriotov“ sú na Slovensku často považovaní Košičania. Primátor mesta Richard Raši (Smer) tvrdí, že si takto nevyberá. ,,Nebolo by fér, keby sa miesto bydliska uprednostnilo pred odbornosťou.“

V odpovedi na otázky Denníka N Števčíkova hovorkyňa Nora Gubková diskrimináciu úplne popiera. „Na miestnom úrade pracuje k dnešnému dňu 170 ľudí a špecifické zisťovanie ich trvalého pobytu nie je agendou úradu, v pracovnoprávnom vzťahu je relevantné obojstranné dodržiavanie Zákonníka práce.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie