Denník N

Dalajláma príde na Slovensko, Fico a jeho ministri sa mu vyhnú, Kiska ho zrejme prijme

Dalajláma počas prejavu na Univerzite Utahu v Salt Lake City. Foto – TASR/AP
Dalajláma počas prejavu na Univerzite Utahu v Salt Lake City. Foto – TASR/AP

Napriek tomu, že čínski komunisti reagujú na každé stretnutie s tibetským duchovným vodcom podráždene, predsa sa s ním niektorí slovenskí politici stretnú.

Má Nobelovu cenu za mier, je považovaný za jedného z najinšpiratívnejších ľudí na svete, a napriek tomu sa mu tí najvyššie postavení politici radšej vyhýbajú.

Inak to nebude ani na Slovensku, kde tibetský duchovný vodca, 14. dalajláma, zavíta v sobotu na svoju tretiu návštevu. Z vlády premiéra Roberta Fica sa ho nechystá prijať žiadny minister.

Dôvodom je evidentne snaha vyhnúť sa konfliktu s Čínou, ktorá každé stretnutie s dalajlámom na najvyššej úrovni vníma podráždene.

Naposledy, keď ho napríklad prijali v Európskom parlamente, Čína jeho poslancom pozastavila cestu do Pekingu. Väčšinou však ide o reakciu, ktorá nemusí mať väčší a dlhodobý dosah na bilaterálne vzťahy. S dalajlámom sa napríklad tento rok v júni stretol americký prezident Barack Obama. 

Podľa informácií Denníka N dalajlámu príjme prezident Andrej Kiska, Prezidentský palác to však zatiaľ nepotvrdil.

Dalajláma, ktorého občianske meno je Tändzin Gjamccho, žije od roku 1959, po čínskej okupácii Tibetu, v indickom exile. Na Slovensko zavítal prvý raz pred 16 rokmi, druhýkrát si v roku 2009 prevzal cenu Nadácie Jána Langoša za boj o ľudské práva.

Kto si ho nenechá ujsť

Vtedy mu ju za nadáciu odovzdával aj František Šebej, ktorý si nenechá ujsť príležitosť stretnúť sa s dalajlámom ani teraz. „Veľmi si ho vážim, vždy som veľmi rád, keď sa s ním môžem stretnúť. Považujem ho za veľkú morálnu autoritu a múdreho muža,“ povedal Denníku N predseda zahraničného výboru NR SR.

Na to, že Číňania reagujú na také stretnutia podráždene, si už zvykol. „Nerozumiem tomu. Ale oveľa viac ma vyrušuje, ako sa Čína posledné desaťročia správala k Tibetu, ako ho kolonizuje a Tibeťanov mení na menšinu,“ rozpráva Šebej.

S dalajlámom sa stretne aj jeho stranícky kolega, podpredseda parlamentu Béla Bugár.

Návšteva dalajlámu je nepochybne významnou udalosťou pre každú krajinu. Nielen preto, že je nositeľom Nobelovej ceny mieru a zanieteným obhajcom ľudských práv. Ako duchovná autorita dokáže vo svojich príhovoroch zaujať zaujímavými myšlienkami. Je preto prirodzené, že niektorí predstavitelia Mosta-Híd využijú príležitosť na osobné stretnutie s ním,“ napísala strana Most-Híd vo svojom stanovisku.

S dalajlámom sa stretne aj podpredsedníčka parlamentu z SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a rovnako poslanec Martin Poliačik.

Dalajlámu, tak ako pri jeho minulých návštevách, aj tentoraz na Slovensko dotiahol Csaba Kiss s manželkou Suzanne. Obaja založili At Home Gallery, ktorá sídli v šamorínskej synagóge. A práve tu pred dalajlámovou prvou návštevou vytvorili tibetskí mnísi mandalu z pestrofarebného piesku, aby ju nakoniec rozmetali a vysypali do Dunaja v Čilistove.

Rozmetanie mandaly v šamorínskej synagóge. FOTO - TASR/AP
Rozmetanie mandaly v šamorínskej synagóge. Foto – TASR/AP
Rozmetanie mandaly sa ukončilo vysypaním farebného piesku do Dunaja. FOTO - TASR
Rozmetanie mandaly sa ukončilo vysypaním farebného piesku do Dunaja. Foto – TASR

Tentoraz pripravili dalajlámovo verejné vystúpenie v aréne Národného tenisového centra, ktoré sa úplne vypredalo. V nedeľu ráno sa tibetský duchovný vodca stretne so študentmi Univerzity Komenského, ktorá mu počas jeho prvej návštevy na Slovensku v roku 2000 udelila čestný titul doktor honoris causa.

Zo Slovenska odcestuje dalajláma do Prahy na ľudskoprávnu konferenciu FORUM 2000, ktorú zakladal jeho priateľ a bývalý prezident Václav Havel, ktorý by sa tento rok dožil 80 rokov. Na konferencii vystúpi s prejavom aj slovenský prezident Andrej Kiska.

Zemanova otočka k Pekingu

V Prahe bol dalajláma už desaťkrát. Okrem konferencie vystúpi na Hradčanskom námestí a to, ako upozorňuje český týždenník Respekt, v čase, keď sa česká diplomacia, tradične orientovaná na obhajobu ľudských práv, presmerovala na chladný biznis a pragmatické vzťahy s Čínou. Míľnikom bola hlavne minuloročná cesta prezidenta Miloša Zemana do Číny. 

„Časť českej verejnosti sa proti tomu postavila, nesúhlas chceli ľudia vyjadriť na demonštráciách, a to aj pred Pražským hradom. Zabránila im v tom však polícia,“ napísal Respekt. Tam, kam nepustili demonštrantov, teraz vystúpi dalajláma.

Dalajláma je známy nielen svojím ľudským prístupom, ale aj humorom. Nedávno rozosmial moderátora britskej televízie ITV v relácii Good morning, Britain, keď imitoval grimasy republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa a bavil sa na jeho vlasoch a „tých jeho malých ústach“.

Pred mesiacom počas nedávnej návštevy Rady Európy v Štrasburgu hovoril o tom, aby sa ľudia nerozdeľovali podľa viery. „Všetci ľudia si sú rovní, pokiaľ nepáchajú zločin,“ povedal v prejave dalajláma, ktorý sám o sebe často hovorí ako o utečencovi, ktorý musel ujsť z Tibetu. Tiež však hovoril o tom, ako sa z Nemecka nemôže stať arabská krajina a utečenci tam nemôžu ostať natrvalo.

Láska, tolerancia a obetavosť sú podľa 81-ročného dalajlámu najdôležitejšie ľudské hodnoty.

Keď sa s dalajlámom v septembri stretol predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, nasledovala ostrá reakcia Pekingu s vyhrážkami. Čínska komunistická strana dalajlámu vykresľuje ako separatistu a znižovanie dalajlámovho vplyvu považuje za svoju najvyššiu prioritu.   

„V tibetských školách sa objavil odpor voči väčšiemu mandarínskemu vzdelávaniu, ľudia sa boja, že vláda ich chce kultúrne asimilovať. Vláda to popiera,“ napísala agentúra Reuters.   

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dalajláma na Slovensku

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie