Denník N

Kto má pravdu v spore Beblavý – Blanár o CT

Juraj Blanár. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Blanár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 21:16. – Pozreli sme sa na to, ako prebiehala súťaž na CT prístroje v žilinskej župe.

Začiatkom týždňa opozičný poslanec Miroslav Beblavý zverejnil, že žilinský župan a poslanec Smeru Juraj Blanár nakúpil CT prístroje pre svoje dve nemocnice oveľa drahšie, ako mohol.

Blanár sa bráni, že Beblavý manipuluje a prístroje kúpil podľa zákona a omnoho výhodnejšie ako iné nemocnice. Pozreli sme sa na to, ako celá súťaž prebehla a kto má pravdu.

Chyba vznikla už na začiatku

Už na začiatku nákupu CT prístrojov pre nemocnice v Liptovskom Mikuláši a v Trstenej si župa zvolila kritériá tak, že hlavným kritériom nebola celková cena za dodávku a niekoľkoročný servis.

Župa si v súťaži určila tri kritériá: cenu prístroja, cenu pozáručného servisu na tri roky a to, ako dlho mohla župa prístroje splácať.

Každé kritérium malo pridelený počet bodov, ktorý zaň mohla firma získať. 60 percent bodov mohol uchádzač získať za čo najnižšiu cenu CT prístroja, 24 percent za servis a 16 percent za dĺžku splácania.

Na základe takýchto kritérií mohla vyhrať firma, ktorá neponúkla v súťaži najnižšiu celkovú cenu. Takto nastaviť kritériá nie je v rozpore so zákonom.

Ako prebiehala súťaž

Súťažné podmienky si prebralo osem firiem, ponuku predložila polovica. Jednu firmu potom župa vylúčila za nesplnenie podmienok súťaže.

V elektronickej aukcii ostali Siemens, Intes Poprad a S&T Slovakia.

Aukcia trvala dve hodiny a celkovo firmy menili svoje ponuky 98-krát.

Aké boli pôvodné ponuky:

Intes Poprad ponúkol jeden prístroj za 1,7 milióna eur. Cena servisu bola na začiatku 430-tisíc za rok a nemocnica mohla prístroj splácať 36 mesiacov. To bolo minimum, ktoré si určila župa.

Siemens ponúkol na začiatku CT za 1,6 milióna eur, cena servisu bola najskôr 166-tisíc a nemocnici dali možnosť splácať prístroj 36 mesiacov.

S&T Slovakia ponúkla najdrahší prístroj za takmer 1,8 milióna eur. Ale servis prakticky zadarmo – rok za dva centy. Možnosť splácania dali na 48 mesiacov.

Ceny prístrojov tak boli porovnateľné. Firmy potom začali v elektronickej aukcii znižovať ceny – prístrojov aj servisu, zvyšovali aj počet mesiacov, ktoré mohla nemocnica prístroj splácať.

Po dvoch hodinách, na konci aukcie boli ponuky nasledovné:

Intes Poprad znížil cenu prístroja o takmer milión eur a pýtal si už len 790-tisíc za jedno CT. Práve za toto kritérium mohla firma dostať najviac bodov. S cenou servisu, aj keď bola od začiatku najdrahšia zo všetkých ponúk, nič neurobila a ostala na 430-tisícoch za rok. Možnosť splácať predĺžila na 60 mesiacov.

Firmy Siemens a S&T cenu prístroja znížili menej ako Intes.

Siemens znížil ponuku za CT o 200-tisíc eur na vyše 1,4 milióna. Firma však výrazne znížila cenu servisu a ponúkla, rovnako ako S&T, servis za 2 centy za rok. Siemens predĺžil aj možnú dobu splácania – na 72 mesiacov.

S&T cenu servisu nemenil: ostal na dvoch centoch, cenu prístroja znížil o 160-tisíc eur na 1,6 milióna a dobu splácania predĺžil na 48 mesiacov.

Ak by sme to zrátali a určili celkovú cenu za prístroj a aj tri roky pozáručného servisu, ponuky by vyzerali takto:

  • Intes Poprad: 2,1 milióna eur
  • Siemens: 1,5 milióna eur
  • S&T Slovakia: 1,6 milióna eur

Ak by teda bola rozhodujúcim kritériom najvýhodnejšia ponuka z pohľadu celkovej ceny, Intes Poprad by nevyhral.

Váhy však boli nastavené inak. Intes vysoko vyhral v parametri cena prístroja bez servisu. Hlboko porazený bol v kritériu cena pozáručného servisu. Podľa pravidiel malo však 60-percentnú váhu kritérium cena prístroja a Intes tak napokon tesne vyhral.

Kritériá podpísal Blanár

Pravidlá súťaže mali podľa župana Blanára na starosti odborníci z nemocníc, vedenie nemocníc a aj ľudia z odboru zdravotníctva župy. Blanár tvrdil, že do tvorby kritérií nezasahoval, ale ako štatutár ich podpísal.

„Robili sme obstarávanie s úmyslom, aby sme získali ekonomicky najvýhodnejšiu cenu,“ hovorí dnes Blanár.

Ak však porovnáme ponuky, ktoré nakoniec župa dostala, tak tento zámer sa im nepodaril. Župan však napriek tomu kritériá obhajuje, boli podľa neho nastavené dobre.

Pravda je, že firmy kritériá poznali. „Mohli si s cenami variovať tak ako firma Intes,“ hovorí župan. Kritériá obhajuje tým, že sa žiadna firma pred aukciou na ne nesťažovala. „Nepredpokladali sme, že sa účastníci súťaže budu správať neštandardne,“ hovorí Siemens, prečo nenapadol kritériá pred začatím aukcie.

„Firmy vedeli, ako môžu vyhrať. Keby chcela konkurencia vyhrať, mohla ísť s cenou prístroja dole a mohla vyhrať,“ hovorí Blanár. Ponuka Siemensu bola podľa neho nereálna, lebo firma vedela, že nevyhrá.

Ak by teda chceli vyhrať, museli by firmy výrazne znížiť cenu prístroja – ako to urobil Intes – a mohli by dať výrazne vyššiu cenu za servis. To by však museli urobiť ešte v prvej ponuke; počas elektronickej aukcie sa totiž ceny zvyšovať nesmú.

„Spoločnosť Siemens je kótovaná na burze a legislatíva nám neumožňuje dodávať produkty za ceny, ktoré nezodpovedajú ani ich účtovnej hodnote,“ bráni sa Siemens. A prečo potom vedeli ponúknuť cenu servisu za dva centy na rok? „Cenu servisu sme v tomto prípade započítali do ceny prístroja,“ tvrdí firma.

A čo mohol župan robiť, keď videl výsledky súťaže? Je pravda, že nemohol podpísať zmluvu so Siemensom – pri elektronickej aukcii sa môže podpísať len s víťazom. Nemohol Intes ani vylúčiť.

Mohol však celú súťaž zrušiť a začať odznovu s inými kritériami. „A ako viem, že by mi dali rovnaké ponuky?“ pýta sa teraz župan.

Drucker sa ho zastal, hoci obstaráva inak

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorého do funkcie nominoval Smer, sa poslanca Smeru zastal. Tvrdí, že by kúpil CT prístroj, ktorý vysúťažil Žilinský kraj. „Myslím si, že tam ani nebola iná možnosť,“ povedal Drucker.

Nevyhrala podľa neho firma s najvyššou ponukou, ale firma s transparentne nastavenou cenou. Vysúťaženú celkovú cenu vrátane pozáručného servisu nepovažuje za zlú. Konanie niektorých účastníkov tendra, ktorí prišli v aukcii s výraznými zľavami, označil za špekulatívne. Z ich krokov malo byť podľa neho evidentné, že ju nemôžu vyhrať, ale aj to, že sa môžu napríklad pokúšať o zrušenie súťaže.

Ministerstvo teraz samo obstaráva CT prístroje pre viaceré nemocnice. Hoci sa minister Blanára zastáva, jeho ministerstvo obstaráva inak. Rovnako nakupuje prístroj aj pozáručný servis. Ale neprideľujú body – nedávajú cene prístroja väčšiu bodovú hodnotu ako servisu. O víťazovi rozhodne najnižšia predložená celková cena – teda prístroja aj servisu.

Tender sa už pomaly končí, v pondelok budú na ministerstve otvárať obálky, potom bude aj elektronická aukcia.

Podobne ako Suchánek

Podobné problémy mal so súťažou na CT aj poslanec OĽaNO Alan Suchánek. Nakoniec sa preto vzdal ocenenia Biela vrana. Tender prebehol v roku 2012 a mal ho vyhrať Siemens vďaka tomu, že piešťanská nemocnica určila nejednoznačné kritériá. Siemens vtedy dal najdrahšiu ponuku, ale tiež tu vyhrávala ponuka nie na základe ceny, ale pridelených bodov.

Suchánek vtedy sedel vo výberovej komisii. Nakoniec súťaž zrušilo nastupujúce vedenie. Za túto súťaž Suchánka výrazne kritizoval napríklad bývalý minister zdravotníctva Richard Raši zo Smeru aj samotný Blanár. Nemocnica dodnes nemá nový CT prístroj.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie