Denník N

Čech nevraždil v afekte, masaker v reštaurácii zrejme plánoval

Uherský Brod je 30 kilometrov od slovenských hraníc. FOTO - ČTK
Uherský Brod je 30 kilometrov od slovenských hraníc. FOTO – ČTK

Podobnú vraždu ako v utorok, keď v reštaurácii v Uherskom Brode muž zastrelil osem ľudí a seba, zažili naposledy v Česku v roku 1973.

Útočník z Uherského Brodu si svoj utorkový útok podľa odborníkov naplánoval, určite nešlo o chvíľkový kolaps. 62-ročný Zdeněk K. bol pravdepodobne asociál, v ktorom sa počas dlhých rokov uzatvárania sa pred svetom zbierali agresívne sklony, ktoré postupne slabli a silneli.

Vyústili v chladnokrvný masaker, aký Česko azda od čias Olgy Hepnarovej, ktorá podobne vraždila v roku 1973, nezažilo. Strelec v reštaurácii zavraždil osem hostí a nakoniec aj seba zbraňami, ktoré mal v legálnom vlastníctve.

Rovnaký počet obetí

Prípad poslednej úradmi popravenej Češky Hepnarovej a útočníka z Uhorského Brodu nespája iba rovnaký počet obetí. Vraždy sa na seba podobajú aj motívom, ktorý u masových vrahov nie je ničím výnimočným. Zdeněk K. pravdepodobne žil s pocitom menejcennosti a za krivdy, ktoré mu spoločnosť spôsobila, sa chcel pomstiť čo najdramatickejšie.

„Išlo mu o samotnú drámu a scénu, urobiť z toho divadlo. Vrah si pritom môže predstavovať, ako sa o ňom neskôr bude písať,“ odhaduje myšlienkové pochody vraha pred iDnes.cz Jiří Jelen.

Pri hromadných vraždách podľa neho málokedy ide o skratové konanie, atentátnici si čin plánujú často aj roky a rátajú pri tom s tým, že na jeho konci spáchajú samovraždu.

„Títo šialenci často konajú s enormným pocitom bezmocnosti, ktorú si potrebujú kompenzovať obrovskou mocou. Streľba do ľudí je jej výrazom, vtedy sa vrah stáva pánom nad životom a smrťou,“ vysvetlil konanie vraha psychológ Daniel Štrobl.

Symptómy masových vrahov sa spätne logicky spájajú s bezútešným životom, ktorý Zdeněk K. viedol, nikto v jeho okolí však jeho psychický stav neodhalil. Ledva ho vonku stretávali. O súkromí vraha české médiá vedia najviac od jeho susedov. Zdeněk K. žil v radovej bytovke na sídlisku Olšava spolu so svojou psychicky chorou manželkou.

O jej správaní sa všetky výpovede v médiách zhodujú, vraj bola hysterická a často z balkóna vykrikovala na ľudí oplzlosti. K tomu aj často pila. „Žena nezmyselne a nepríčetne vykrikovala na ulicu, niekedy pľula na svadobčanov,“ hovorí jeden zo susedov.

Von chodil málo

Zdeněk K. z domu vychádzal málo a okolie ho vnímalo skôr ako tichého podivína, nie ako nebezpečnú osobu. Nebáli sa ho, občas ho vídavali hrabať sa v smetiakoch na ulici, no väčšinu času trávil za dverami svojho bytu.

Policajti v utorok krátko po 23. hodine hľadali manželku útočníka v ich byte na sídlisku Olšava. Na ich oficiálne výzvy nereagovala, a tak sa nakoniec do bytu psychicky chorej ženy policajti dostali pomocou motorovej píly, po tom, keď na celej ulici vypli elektrický prúd.

Spolu s políciou sa do bytu dostal aj psychológ, ktorý určil, že žena je psychicky labilná. Záchranári ju okamžite odviezli do psychiatrickej liečebne. O oficiálnej psychiatrickej liečbe útočníka zatiaľ nie sú jednotné informácie, jeho žena však liečenie absolvovala viackrát.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie