Denník N

Minister Drucker už rozpráva aj veci, ktorým sám neverí

Foto – TASR
Foto – TASR

Úklon ministra zdravotníctva pred funkcionármi Smeru je politická nutnosť, ktorá mu však nutne berie autoritu u verejnosti.

Možno niekde v paralelnom vesmíre áno, ale v tomto našom svete nemôže bystrý človek byť naraz aj zadobre so Smerom, aj hovoriť o jeho funkcionároch, čo si o nich naozaj myslí.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker niekoľko mesiacov kľučkoval pred dilemou, či uraziť vlastnú dôstojnosť, alebo vysoké postavy Smeru, na ktoré musel ako minister zdravotníctva skôr či neskôr prirodzene naraziť. Problémy nitrianskej nemocnice a problematický nákup CT v žilinskej župe mu však nedali na výber.

Drucker si dal pozor, aby vyslovene neklamal, ale v politicky vnímaných sporoch sa postavil jednoznačne na stranu poslancov Smeru Valockého a Blanára, hoci ako odborník vedel, že v konkrétnych prípadoch obaja zlyhali.

Poslanec Smeru Jozef Valocký je v zdravotníctve známy ako riaditeľ nitrianskej nemocnice, ktorej sa ekonomicky relatívne darí napriek tomu, že je štátna. Dlhé roky sa to v kuloároch vysvetľovalo tým, že Valocký je šikovný lobista, a preto vie pre nemocnicu vyrokovať na úkor ostatných veľa peňazí od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Nikdy však nikto nepriniesol ani náznak dôkazu, že to tak naozaj je. Preto je rozumnejšie a férovejšie považovať riaditeľa Valockého minimálne z pohľadu ekonomických čísel za dobrého manažéra.

Sporné je, či jeho spôsob riadenia nejde na úkor pacientov a personálu. Niekoľko mesiacov odkladania operácií pre nedostatok anesteziológov a úvahy o privolaní vojenských lekárov sú už viditeľný problém, po ktorom nemožno tvrdiť, že nemocnica funguje, ako má.

Minister zdravotníctva Drucker napriek tomu Valockého neodvolal, verejne mu nedal ani žiadnu žltú, čo v kontexte fakticky znamenalo vyjadrenie podpory.

Poslanec Smeru a žilinský župan Juraj Blanár patrí v Smere k tým umiernenejším. Nie je členom žiadnej z najvýznamnejších tunelárskych rodín vládnej strany; keď ide okolo, nemusíte si hneď držať peňaženku.

Pointa príbehu nákupu CT, ako ho opísal poslanec Beblavý, je však jasná a nespochybniteľná. Župa nastavila kritériá súťaže tak, že umožnili vyhrať firme, ktorá ponúkla za podobne kvalitný prístroj oveľa horšiu cenu ako konkurenti. Všetko v súlade so zákonom, všetko relatívne transparentné, akurát vo výsledku solídne predražené.

Župan Blanár zodpovedá za výber ľudí, ktorí tender pripravovali, a mal na konci súťaže možnosť ju po sťažnostiach neúspešných konkurentov zastaviť. Šlo o zložitú súťaž, ale Blanár mal dosť šancí pochopiť chyby a nevýhodnosť tendra.

Neurobil to a Drucker sa ho aj v tomto prípade zastal. Keď minister povedal, že by na Blanárovom mieste zmluvy s víťazom podpísal, bolo to možno úprimné tvrdenie. Minister mohol napríklad veriť, že porazené firmy len taktizovali a snažili sa vyvolať opakovanie súťaže.

Určite však minister Drucker zároveň rozumie, že vo výsledku župa kúpila dva CT prístroje drahšie, ako podľa oficiálne podaných ponúk mohla, a že opakovanie súťaže by s veľkou pravdepodobnosťou prinieslo šetrenie. O tom však už mlčí.

Samozrejme, politika je umenie možného a Smer nie je demokratická strana, ale klan. Buď to rešpektujete a môžete mať funkciu a vplyv, alebo ste na druhej strane a čakáte, ako sa uplatní omerta.

Ak by si to Drucker skúsil rozdať hoci len so strednými váhovými kategóriami ako Valocký a Blanár, skôr či neskôr by prestal byť ministrom.

Ani Druckerova obozretnosť však automaticky neznamená víťazstvo. Ako minister bude potrebovať pre reformy prajnosť verejnosti, médií aj zdravotníkov – len s podporou vedenia Smeru nemá šancu presadiť v praxi čokoľvek dôležité.

A verejnosť, médiá ani zdravotníci nemajú radi, keď im niekto hovorí do očí veci, ktorým sám nemôže veriť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie