Denník N

Hovoril, že za otepľovanie nemôžu ľudia, výskum mu však platili korporácie

Aktivisti odhalili, že skeptického vedca platili ropné a uhoľné korporácie. FOTO - TASR
Aktivisti odhalili, že skeptického vedca platili ropné a uhoľné korporácie. FOTO – TASR

Jeho výskumy odporovali vedeckému konsenzu o globálnom otepľovaní. Medzi skeptikmi klimatických zmien bol hviezdou, teraz však má americký vedec Willie Soon problém.

Wei-Hock Soon je jedným z mála vedcov, ktorí neveria, že za globálnym otepľovaním treba hľadať ľudí.

Klimatické zmeny podľa neho nie sú spôsobené človekom, ale slnečnou aktivitou. Ľadové medvede by nemali patriť medzi ohrozené zvieratá, lebo hladiny oceánov sa zvýšia len nepatrne.

A tá väčšina vedcov, ktorí tvrdia, že súčasné klimatické zmeny sú spôsobené skleníkovými plynmi a činnosťou človeka, v skutočnosti nerobí vedu a je úplne mimo.

Teraz má Soon problém. Ukázalo sa, že jeho štúdie o klíme, ktoré prinášali výsledky v rozpore s mainstreamovou vedou, boli financované veľkými korporáciami. Za posledných desať rokov od nich podľa správy Greenpeace a Centra pre výskum klímy dostal viac ako 1,2 milióna dolárov. A vo svojich štúdiách to väčšinou zatajil.

Známa postava

,,Willie” Soon je medzi skeptikmi globálneho otepľovania hviezdou. V Spojených štátoch má pozornosť konzervatívnych inštitútov a jeho práce citujú aj politici, ktorí otepľovaniu neveria.

Ku klimatickým zmenám sa Soon vyjadruje napriek tomu, že pôvodne vyštudoval vesmírne inžinierstvo. V 90. rokoch však získal miesto na prestížnom Harvard-Smithonian centre pre astrofyziku, kde sa skúmal vplyv solárneho vetra na našu klímu.

Podľa jeho výskumov je slnečné žiarenie zodpovedné za viac ako 75 percent teplotných zmien.

Soon teda tvrdí, že drvivá väčšina globálneho otepľovania sa dá vysvetliť aktivitou Slnka. To je v rozpore so súčasným vedeckým konsenzom, že za zmenou klímy a otepľovaním Zeme je predovšetkým ľudská činnosť – najmä vypúšťanie skleníkových plynov.

,,Vedecké dôkazy hovoria jasne, globálne otepľovanie spôsobené ľudskou aktivitou práve prebieha a je čoraz väčšou hrozbou pre našu spoločnosť,” taký je podľa denníka Boston Globe oficiálny postoj Americkej asociácie pre vývoj vedy (AAAS), jednej z najväčších vedeckých organizácií na svete.

Soonove výskumy spochybňuje aj Gavin Schmidt, riaditeľ Goddardovho inštitútu pre štúdium vesmíru pri NASA, ktorý sa venuje výskumu klímy.

,,Veda, ktorú produkuje Willie Soon, je v podstate nezmyselná,” povedal Schmidt pre denník New York Times. Podľa Goddarda slnečná aktivita vysvetľuje asi 10 percent globálneho nárastu teplôt.

Je dobrý akademik, pochvaľovali si korporácie

Výskumy, ktoré spochybňujú vplyv ľudí na zmenu klímy, však dokážu využiť ropné a uhoľné spoločnosti. Teda odvetvia, ktoré vypúšťajú najviac skleníkových plynov. A keďže boj za zníženie emisií týchto plynov by výrazne znížil aj ich zisky, prídu im obskúrne ,,vedecké” štúdie vhod.

Práve preto sa známa environmentálna organizácia Greenpeace zamerala na Soona. Cez americkú obdobu infozákona sa jej podarilo získať korešpondenciu medzi Soonom a donormi, ktorí financovali jeho výskum.

Greenpeace tak zistila, že Soon na svoju prácu získal za posledných desať rokov viac ako 1,2 milióna dolárov od korporácií, ktoré využívajú fosílne palivá, ako je ropa a uhlie. Medzi ne patrí napríklad ropný gigant Exxon Mobile, spoločnosť Southern Company, ktorá investuje do uhoľných elektrární, či nadácia bratov Kochovcov, ktorí vlastnia ropné rafinérie.

Soona vraj platia pre akademické kvality.

,,Ide o človeka, ktorý je spojený s Harvardom, jednou z najlepších univerzít, a tiež so Smithonian inštitútom, ktorý má tiež veľmi dobrú povesť,” povedal pre Boston Globe hovorca Amerického ropného inštitútu Eric Wohlschlegel.

Písal na objednávku

Aj keď v skutočnosti nemá Soon s Harvardom nič spoločné a aj Smithonian inštitút sa od jeho vyjadrení často dištancoval, klimatickí skeptici a korporácie Soona často citovali ako vedca, za ktorým obe inštitúcie stoja.

Vytvárali tak dojem, že pri debate o klimatických zmenách a vplyve ľudí neexistuje medzi vedcami konsenzus.

,,Sú to obchodníci s nedôverou. Ich stratégiou nie je presvedčiť ľudí, že vedci sa mýlia. Chcú vyvolať dojem, že medzi vedcami existujú pochybnosti, a že zatiaľ by sme mali riešiť iné veci, kým si to medzi sebou nevyjasnia,” povedal pre Boston Globe Sheldon Whitehouse, demokratický senátor z Rhode Island.

,,Celá stratégia spočíva v tom, že sa vytvára dojem debaty medzi vedcami. Willie Soon je jedným z aktérov politického divadla,” dodala pre New York Times Naomi Oreskes, ktorá sa na Harvarde venuje histórii vedy. Túto stratégiu prirovnáva k debatám o vplyve tabaku na zdravie ľudí, keď sa tabakové spoločnosti snažili o to isté – spochybniť, že vedci sú si istí  negatívnymi účinkami fajčenia.

Aj keď Soon v minulosti priznal, že jeho výskum platia aj veľké korporácie, odmietol, že by vedecké práce písal na objednávku a pre peniaze peniazom.

,,Peniaze by ma nikdy nemotivovali,” povedal podľa New York Times na jednej konferencií v roku 2013. Dokumenty, ktoré získala Greenpeace, však hovoria o niečom inom. Svoje výskumy a verejné vyjadrenia v nich označoval ako ,,dodávky” (deliverables), čo naznačuje, že práce písal na objednávku jeho donorov.

Soon navyše v mnohých prácach nezverejnil, že jeho výskum platili veľké korporácie.

„Spoliehali sme sa na to, že sú vedci čestní,“ povedala pre magazín Science Carol Harden, editorka jedného z vedeckých časopisov, kde Soon svoje práce publikoval.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie