Denník N

Tri tváre 14. dalajlámu, ktorého v Tibete nevideli už 57 rokov

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Peking čaká na jeho smrť s predstavou, že si sám vyberie budúceho dalajlámu, ktorý síce bude etnickým Tibeťanom, ale bude vzdelávaný a vychovávaný k láske k čínskej vlasti a vládnucej politickej strane.

Na Slovensko po tretí raz zavíta 14. dalajláma Tändzin Gjamccho. Štrnásty dalajláma je významným predstaviteľom tibetského buddhizmu, pre čínskych politikov je separatistom podkopávajúcim územnú integritu a pre svetovú verejnosť mediálnou celebritou, v ktorej blízkosti sa pohybovali Richard Gere či členovia Beastie Boys.

Fyzická podoba božstva

Tändzin Gjamccho je podľa tibetských buddhistických predstáv štrnástym znovuzrodením línie dalajlámov, ktorej korene siahajú do 15. storočia. Podľa nich sa každá cítiaca bytosť v závislosti od karmy po smrti znovuzrodí a jednou z pozitívnych možností je znovuzrodenie v ľudskej podobe. V Tibete vznikla už v 13. storočí tradícia identifikovať znovuzrodenie najvyššieho predstaviteľa buddhistickej školy. Náboženskú prax si osvojila aj buddhistická škola Gelugpa, ktorá vznikla v 15. storočí.

Celý proces výberu nového fyzického tela, do ktorého sa dalajláma znovuzrodí, sa môže nebuddhistom zdať nezrozumiteľný, ale v dejinách Tibetu sa mníchom povereným hľadaním dieťaťa, do ktorého sa znovuzrodil (a existujú tam desiatky línií znovuzrodencov, ktorých názvy sú mimo Tibetu takmer neznáme), zväčša podarilo nájsť kandidátov dôstojne sa zhostiacich svojej náboženskej a niekedy aj politickej roly. Za života 5. dalajlámu v 17. storočí sa Gelugpa dostala k politickej moci, zjednotila Centrálny Tibet a on sa stal najvyšším politickým predstaviteľom vlády v Lhase. V Tibete bola nastolená teokracia a krajinu spravovala úzka vrstva buddhistických hodnostárov.

Súčasný dalajláma sa narodil v lete roku 1935 v dedinke Tagccher na severovýchode Tibetskej náhornej plošiny. Tu ho našla skupina lámov hľadajúcich nové znovuzrodenie a vo februári 1940 ho v Lhase intronizovali ako 14. dalajlámu. Detstvo a mladosť, počas ktorej politické záležitosti Tibetu spravoval regent, strávil Tändzin Gjamccho najmä štúdiom buddhizmu. Z memorovania kánonických textov ho vytrhli dramatické politické udalosti – v októbri 1950 vstúpila do Tibetu čínska armáda, 14. dalajláma sa v novembri predčasne ujal svojej politickej funkcie a napokon vyslovil súhlas s dohodou podpísanou v máji 1951, na základe ktorej sa Tibet stal súčasťou Čínskej ľudovej republiky.

Stretli ste ho?

Jeho status a tradičná tibetská vláda zostali ešte niekoľko rokov zachované, ale tlak čínskych úradov na uskutočňovanie socialistických reforiem napokon viedol v marci 1959 k rozsiahlym protičínskym protestom v Lhase a okolí. Dalajláma sa rozhodol pre exil v Indii, kam ho nasledovalo asi stotisíc Tibeťanov. India im umožnila usadiť sa a vytvoriť si samosprávne orgány. Exilovým sídlom dalajlámu sa stala severoindická Dharamsala.

Po roku 1959 sa 14. dalajláma a exilová politická reprezentácia sústredili najmä na zabezpečenie existencie Tibeťanov v Indii: vytvorili administratívne orgány, budovali školy, zakladali kláštory a usilovali sa integrovať do indickej spoločnosti. V samotnom Tibete nastalo obdobie protináboženskej kampane a asimilačnej politiky, ktoré trvalo až do konca 70. rokov. Obeťami čínskej politiky sa stali desaťtisíce Tibeťanov.

Tibeťania uctievajú znovuzrodenie dalajlámu ako emanáciu bódhisattvu Avalókitéšvaru, jedného z najvýznamnejších božstiev tibetského buddhistického panteónu. Bódhisattvovia sú podľa nich dokonalé bytosti, ktoré by už mohli dosiahnuť nirvánu, ale zaviazali sa, že budú pomáhať všetkým cítiacim bytostiam na ich ceste za vyslobodením z cyklu znovuzrodení.

Napriek tomu, že 14. dalajláma nežije v Tibete už 57 rokov, k prvým otázkam, ktoré Tibeťania zahraničnému návštevníkovi kladú, patrí, či sa stretol s dalajlámom a či nemá jeho fotografiu. V Tibete dnes žijú tri generácie, ktoré nemali nikdy možnosť vidieť ho na vlastné oči, ale napriek tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie