Denník N

Vinou meškajúceho Zemana zastavili Kováčovu rakvu, klaňal sa mu v bráne

Miloš Zeman a Andrej Kiska na rozlúčke s Michalom Kováčom. Foto – Jiří Ovčáček
Miloš Zeman a Andrej Kiska na rozlúčke s Michalom Kováčom. Foto – Jiří Ovčáček

Deň po štátnom pohrebe Michala Kováča vyšlo najavo, aké zmätky narobil meškajúci český prezident Miloš Zeman. Jeho hovorca Ovčáček útočí na „buranských novinárov“.

Český prezident Miloš Zeman nezastihol vdovu Emíliu Kováčovú v Rytierskej sieni Bratislavského hradu, kde jej kondolovali všetci politici. Na poslednú rozlúčku s prvým slovenským prezidentom vo štvrtok meškal a potom spôsoboval chaos.

Český server aktualne.cz opísal, ako Zeman nerešpektoval rady slovenskej strany, aby už nechodil na Hrad, ale sa k pietnej spomienke pripojil až pri Prezidentskom paláci.

S oneskorením dorazil na Hrad v momente, keď už vojaci niesli rakvu na ramenách k lafete, ktorou pozostatky prevážali do Prezidentského paláca.

„Na desať sekúnd museli zastaviť vojaci, ktorí pochodovali s rakvou. On prišiel, poklonil sa a vzápätí zase nasadol do auta a odišiel, pretože pešo v sprievode nešiel. Manželke zosnulého nekondoloval na Hrade, pretože ona už tam v tom čase nebola, ale kondoloval jej potom v Prezidentskom paláci,“ cituje aktualne.cz zdroj zo slovenskej prezidentskej kancelárie.

Unavený na omši

Na záberoch televízie TA3 je zachytené, ako vojaci s rakvou museli zastať v jednej z hradných brán. Zeman sa pozostatkom pokloní a šéf jeho protokolu Jindřich Forejt ho potom odvedie preč. (Na videu sa Zeman klania po čase 1:40:00.)

„Neviem si predstaviť, že by slovenský prezident išiel na pohreb akéhokoľvek českého prezidenta s desaťminútovým meškaním, trval by na tom, že pôjde na nádvorie Pražského hradu, a niekto by ho tam pustil, keď už je rakva v pohybe,“ okomentoval zdroj pre aktualne.cz.

Zeman pôsobil unavene aj počas zádušnej omše v Dóme svätého Martina, ktorá bola zhruba hodinu po rozlúčke pred Prezidentským palácom. Televízne kamery ho viackrát zachytili so zatvorenými očami a knísajúcou sa hlavou.

„Burani“ sú novinári?

Pražský hrad vysvetľoval meškanie Zemana na Kováčov pohreb rozporuplne. Hovorca Jiří Ovčáček najskôr tvrdil, že za tým bolo počasie. Keď bratislavské letisko aj české letové služby povedali, že počasie neovplyvnilo žiaden let, hovorca povedal, že harmonogram mali dohodnutý so slovenskou stranou.

Ďalšie minúty stratili pri presune z letiska na Bratislavský hrad.

Hovorca Ovčáček už vo štvrtok večer podráždene reagoval na správy o meškaní. Na twitteri zverejnil poznámku: „Buranským novinárom je Michal Kováč absolútne ukradnutý. Celý pohreb len opäť zneužívajú na antizemanovské útoky. Hanba.“ Neskôr pridal ďalšiu: „9 minút, ktoré otriasli pražskou kaviarňou.“

Napokon v piatok Ovčáček oznámil, že „záležitosti týkajúce sa řízení letového provozu a letu do Bratislavy“ prediskutuje prezident s ministrom dopravy.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Michal Kováč

Slovensko

Teraz najčítanejšie