Denník N

Ako Gašparovič zablúdil na prezidentov pohreb (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Wienk, Korda, Bezák a Molnár vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Prešľap týždňa

Demokracia na Slovensku má žalúdočné vredy zneužívania štátnej moci za aktívnej účasti tajných služieb, ktoré pravidelne praskajú a ohrozujú život demokracie. Či už ide o korupčné škandály, o kauzy typu Gorila, alebo únos syna prezidenta Kováča. Jediná liečba je vyšetrenie káuz, potrestanie vinníkov a zahojenie rán. Pokusov o zrušenie amnestií pri únose prezidentovho syna bolo od roku 2002 už sedem, nikdy sa nenašlo 90 poslancov, ktorí by v súlade so svojím svedomím prijali ústavný zákon na zrušenie Mečiarových amnestií. Keďže amnestie znemožňujú spravodlivé uzavretie trestných činov, riadne vyšetrenie a potrestanie vinníkov, vláda, ktorej som bola premiérkou, sa za skutky štátnej moci ospravedlnila a ich odsúdila, pretože nezodpovedajú princípom právneho štátu a nezohľadňujú záujmy občanov na uplatnenie princípu rovnosti pred zákonom. Pán prezident Kováč sa vtedy vyjadril, že je to slabá náplasť, že mu je smutno, že sa v parlamente nenašlo dosť ľudí, ktorí majú zmysel pre spravodlivosť a pomáhajú, aby v našom spoločenskom živote nepretrvávali také kauzy, ako je nevyšetrenie únosu, prechmaty v privatizácii, a celý rad iných, ktoré sa napríklad spomínajú v kauze Gorila. „Veril som, že konečne už tento parlament nájde odvahu a prejaví silnú vôľu napraviť to, čo sa napraviť dá. Verím, že príde obdobie, že sa i v parlamente nájde dosť ľudí so zmyslom pre spravodlivosť, nielen deklarovať, ale i podporovať skutkami,“ vyjadril sa prezident Kováč začiatkom roka 2012. Nájde? A opätovne, takto verejne, vám ešte raz ďakujem za vaše pochopenie a podporu, keď som vám oznámila svoje rozhodnutie pre odchod z takejto politiky. Ani som vám nič nemusela vysvetľovať.

Udalosť týždňa

Prebieha anketa Detský čin roka. Skutky statočnosti a odvahy detí sú obdivuhodné. Každý jeden. Napríklad: dievčatko, ktoré svoje vreckové 1-2 eurá dávalo bezdomovcovi. On si z nich našetril 125 eur na cestu do Británie, tam sa zamestnal, našiel si bývanie. A celú sumu dievčatku vrátil. A čo urobilo? Dalo ich spolužiačke na letný tábor, pretože rodičia ho nevedeli zaplatiť. Druhá strana tváre ekonomického rastu. Mali by sme koho prihlásiť do ankety Politický čin roka? Žeby 90 poslancov, ktorí zahlasujú za zrušenie Mečiarových amnestií?

Podcenená udalosť

V marci – máji 2015 Európska rada predložila program pre migráciu založený na cieľoch účinnej azylovej politiky, dobre riadenej regulárnej migrácie, na predchádzaní nelegálnej migrácii a na boji proti nej, zabezpečení vonkajších hraníc. Cieľom je zabrániť ďalším stratám na životoch, nájsť nové spôsoby boja proti prevádzačom, obchodníkom s ľuďmi  a zintenzívniť spoluprácu s krajinami pôvodu a tranzitu, rešpektovať azylové pravidlá. Tri kľúčové oblasti, ktoré treba robiť súbežne: 1. premiestnenie, presídlenie, 2. návrat, readmisia, reintegrácia a 3. spolupráca s krajinami pôvodu a tranzitu. Tak už azda bolo dosť tárania a „objavovania“ riešení, ktoré už 15 mesiacov máme na stole.

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Únik, presnejšie posunutie záznamu z priemyselnej kamery, ktorá zachytila haváriu Daniela Lipšica, do médií. Rukopis tohto svinstva je z rodu svinstva spred dvadsiatich rokov, keď „utajení svedkovia“ vo verejnoprávnej televízii škandalizovali vtedajšieho prezidenta Michala Kováča v súvislosti so zavlečením jeho syna do zahraničia. Za odvysielaním tohto paškvilu bola jasná politická objednávka. Za „medializovaním“ Lipšicovej havárie nebola?  

Prešľap týždňa

Zo zdravotníckej skrine Smeru vypadli ďalší kostlivci – CT-čká v Žiline a v Banskej Bystrici. To sa dá komentovať už len modifikovaným Lomonosovovým zákonom zachovania hmotnosti: „Hmotnosť zlodejín Smeru vstupujúcich do chemickej reakcie Smeru sa rovná hmotnosti zlodejín Smeru, ktoré chemickou reakciou Smeru vzniknú.“

Citát týždňa

Ivan Gašparovič: „Ale ja som sa mu ospravedlnil, Miško, to nebolo tak, že som to pustil do verejnosti. Zobrali to z mikrofónu pre pamäť, čo je v Národnej rade. Hovorím, a dúfam, že vieš, ako som to myslel, a áno, takže my sme s týmto problém nemali. Veď aj potom sme sa stretávali a sme si hovorili aj niektoré problémy. Dokonca niektoré, kde môžem povedať, že akceptoval aj môj názor.“ Vyučený krajčír Vasiľ Biľak mal údajne vo výučnom liste napísané: „Nepouštět na saka!“ Ak by nejaký podobný doklad náhodou mal exprezident Gašparovič, zrejme by tam stálo: „Nepúšťať k mikrofónu!“

 

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-playwienk

Udalosť týždňa

Príhovor prezidenta Kisku na pohrebe prezidenta Michala Kováča. Je to veľmi silná výpoveď, ktorá upriamuje našu pozornosť na to, že nesieme svojimi rozhodnutiami zodpovednosť za seba, iných i krajinu. Že naše rozhodnutia nie sú jednorazové, ale ovplyvňujú ľudí a ich osudy na roky. Nedajú sa vymazať, ale dajú sa korigovať, ak sú škodlivé. Preto naša povinnosť vyrovnať sa so zločinmi mečiarizmu stále trvá. Ich brutalita zasadila silný úder odvahe, vláde práva i inštitúciám, ktoré ju majú garantovať. Sudcovia a ďalší ľudia z mocenských zložiek, ktorí pomáhali zločiny zametať, postúpili na kariérnom rebríčku niekedy až príliš vysoko. Ich konanie ostalo však súčasťou ich DNA a naďalej cez ich rozhodnutia ničí. Je našou povinnosťou napraviť, čo sa ešte dá.

Prešľap týždňa

Zavretie najsilnejšieho maďarského denníka Népszabadság. Toto drastické silové gesto by malo byť výstrahou pre celý európsky priestor. Množstvo signálov o postupnom, systémovom a politicky podporovanom ničení základov liberálnej demokracie v našom civilizačnom okruhu je neprehliadnuteľné a naša kolektívna, politicko-občianska reakcia na ne neprimerane slabá. Aby sme sa postupne nepredovolenkovali, neprenakupovali a nepretelenovelovali k Európe diktátorov a šialených autokratov, ktorí postupne stopnú aj tie telenovely pre ich prílišne uvoľnenú morálku.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Nie, udalosťou týždňa pre mňa nie je prvý štátny pohreb. Michala Kováča si síce vážim, ale v tejto krajine sa dejú aj oveľa dôležitejšie veci. Vidím zjavné snahy o likvidáciu lídrov opozície. Lipšic a Matovič sa stávajú cieľom niektorých ľudí, ktorí majú záujem na ich politickej likvidácii. Nebezpečné a mimoriadne znepokojujúce na tom je to, že im pri tom pomáhajú štátne orgány. Mám na mysli takzvané „uniknuté“ video z nehody a uniknutú mailovú komunikáciu, ktorá má lídra OĽaNO usvedčovať z nezákonnej činnosti. Zdá sa mi, že nezákonnú činnosť čoraz častejšie produkujú tie inštitúcie, ktoré by ju mali odhaľovať.

Prešľap týždňa

Minister zdravotníctva obhajoval kúpu zjavne predražených cétečiek. Nuž, nám nezostáva nič iné, len sa modliť, aby naše zdravotníctvo pod jeho vedením neskončilo tak, ako skončila Slovenská pošta, ktorej šéfoval. Čo pána Druckera k výrokom, že aj on by za podobných podmienok prístroje nakúpil za tú istú, a teda predraženú cenu, viedlo, nie je ťažké uhádnuť. Verejne sa tak priznal k tomu, že hranica jeho reformných úmyslov sa končí na Súmračnej ulici. Zdravotníctvo nečaká nič dobré. Zbytočných úmrtí neubudne.

Podcenená udalosť

Putin, po dlhom čase, povedal pravdu. Neuveriteľné. Priznal, že na Ukrajine bojovali aj vojaci ruskej armády. Vraj bránili ruskojazyčné obyvateľstvo. Bol by som zvedavý, ako by obhajoval vstup svojich vojsk na naše územie. Viem, že za môjho života sa to nestane, ale som si istý, že by niečo vtipné vymyslel. Ale teraz trochu vážnejšie. Likvidácia opozičného denníka v Maďarsku by mala v nás vyvolať veľké obavy. Ak totiž u našich susedov bude úplne nekontrolovateľne vládnuť Orbán, tak sa skôr či neskôr dožijeme konca jeho milostného vzťahu s Ficom a začnú sa opäť vzájomné slovné útoky, ktoré môžu prerásť do vážnejších konfliktov.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Strašidlo nacionalizmu, čo obchádza celý vyspelý svet, je po uplynulom týždni trochu menej hrôzostrašné. Môžu za to dvoje zahraničné voľby. Donald Trump to dáva v kampani na Procházku v tom zmysle, že si je sám sebe najväčšou prekážkou k zvoleniu. Takže pravdepodobnosť, že sa stane prezidentom, klesla niekde pod 14 percent.

V Česku prebehli krajské voľby spojené s voľbami do časti senátu. Ako povedal Miroslav Kalousek, majú tam viac protiimigrantských strán ako imigrantov, takže to bolo celkom napínavé. Napokon z nich ako-tak uspel len najväčší z čecháčkov Tomio Okamura a všetci tí sládkovci a konvičkovia skončili na úrovni našej SDKÚ.

Prešľap týždňa

Výkony Ivana Gašparoviča v závere jeho funkčného obdobia naznačovali, že to s jeho kognitívnymi schopnosťami ide dolu vodou. Jeho prítomnosť na pohrebe Michala Kováča by sa teda dala vysvetliť tým, že zablúdil cestou do obchodu. Ale bola príčina iná. Ivan Gašparovič tam bol nie preto, že nemá rozum, ale preto, že nemá hanby.

Citát týždňa

To, ako hlboko sme aktuálne v marazme, ukazuje vlna nostalgie za koalíciou, ktorá pri voľbe generálneho prokurátora visela Kočnerovi na trenírkach a do čela parlamentu posadila človeka, čo by dnes migračnú krízu riešil streľbou gumových projektilov. Keď niekto nevidí, že dnešná mizéria prišla s diletantizmom a túžbou Richarda Sulíka blúzniť pred kamerami o „350 miliardách zachránených európskym daňovým poplatníkom“, je buď slepý, alebo Galko. Ten sa na facebooku pochválil: „SaS je dnes, naopak, lídrom opozície, získava na dôveryhodnosti, kontinuálne rastie a ja zopakujem, že za vtedajším postojom SaS pevne stojím. Chcem už, samozrejme, hľadieť dopredu, treba sa prestať hrabať stále v minulosti, ale toto som potreboval pripomenúť. Všetkým vám ďakujem za doterajšiu dôveru.“

 

Norbert Molnár, Új Szómolnar

Udalosť týždňa

Prejav prezidenta Kisku na pohrebe prezidenta Kováča. Presná definícia zbabelosti a charakteru. „Nemôžeme – nikto z nás, ktorí sme zodpovední za správu vecí verejných – považovať zločiny mečiarizmu za minulosť, ktorej radšej treba dať pokoj. Nedá sa s čistým svedomím hovoriť o rešpekte k právu, spravodlivosti, k vlastnej republike, ak páchateľov štátom organizovaných zločinov chráni naďalej amnestia, ktorá znemožňuje, aby sa zodpovedali pred súdom. Tento výklad právneho štátu je formálny.“

Prešľap týždňa

Zrušenie denníka Népszabadság. Človek sa dobre zabáva na tom, že ľudia, ktorí sú absolútne lojálni Viktorovi Orbánovi, považujú trh prakticky za diablov produkt, sa teraz odvolajú na zákon trhu a zúrivo prikyvujú zrušeniu najväčšieho mienkotvorného denníka v Maďarsku. Vážne si myslia, že keď je denník stratový, treba redakciu zavrieť v piatok večer, spolupracovníkov neinformovať, archív redakcie vymazať? Pred zmenou režimu mal Népszabadság čierne obdobia. Orbánizmus pripomína práve tie časy. Referendum bolo neúspešné? Zrušíme liberálny denník. Dve muchy, jedna rana.

Podcenená udalosť

Nobelovka za literatúru pre Boba Dylana. Švédska kráľovská akadémia vied sa rozhodla progresívne: popkultúra ako najdôležitejšia umelecká vetva 20. storočia môže predstaviť hodnotu. Možno, len by sme sa mali zbaviť štítkov a hneď by sa zdal život jednoduchším.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie