Denník N

Machyna prehráva boj o odbory Volkswagenu, tvrdí, že háji demokraciu

Emil Machyna nechal v piatok zorganizovať tlačovú konferenciu, na ktorej hovoril, že mu ide o demokratické princípy. Foto - TASR
Emil Machyna nechal v piatok zorganizovať tlačovú konferenciu, na ktorej hovoril, že mu ide o demokratické princípy. Foto – TASR

Hádky okolo Volkswagenu môžu napokon privodiť pád najmocnejšieho slovenského odborára Emila Machynu. Ten hovorí o ochrane demokratických princípov a práva.

Ešte začiatkom týždňa to vyzeralo na krátky proces. V utorok odhlasovalo širšie vedenie Odborového zväzu KOVO, že posiela do likvidácie významnú organizáciu vo Volkswagene. Odboroví predáci z automobilky vraj hrubo porušili stanovy.

V ďalších dňoch nastúpil likvidátor, ktorý mal prevziať celú organizáciu aj so 7500 členmi. Mali mu vydať kľúče od kancelárií, všetky podstatné dokumenty a zrejme aj prístupové práva k účtom.

Na konci týždňa je všetko inak. Predseda OZ KOVO a najmocnejší slovenský odborár Emil Machyna vie, že vo Volkswagene prehráva. Odborári z automobilky si založili vlastnú organizáciu, do ktorej hromadne vstupujú zamestnanci, čo doteraz patrili pod OZ KOVO.

Na svoju stranu Machyna nezískal ani nemeckých manažérov automobilky, ktorí sa k celému sporu postavili neutrálne. Odborárov nechali vyriešiť si celú vec medzi sebou, čo v praxi znamenalo, že Machynovi likvidátori museli zostať pred bránou podniku.

„Aj keď možno teraz prehráme, právo je na našej strane,“ vyhlásil Machyna v piatok na tlačovej konferencii.

Ťažko nahraditeľná strata

Anabáza okolo Volkswagenu môže pre Machynu znamenať vôbec najťažšiu prehru odvtedy, čo pred dvadsiatimi rokmi prevzal najväčší slovenský odborový zväz.

Pokiaľ by odišli všetci odborári z bratislavskej automobilky, Machynovo OZ KOVO by prišlo o minimálne desať percent svojich členov. Tento scenár v súčasnosti vyzerá celkom reálne.

„Momentálne už väčšina odborárov automobilky prešla do nového združenia,“ hovorí Machynov súper, šéf odborov vo Volkswagene Zoroslav Smolinský.

Machyna a jeho vedenie sa ešte snaží aspoň niektorých zamestnancov udržať pod hlavičkou OZ KOVO, nejde to však ľahko. Hovoria, že manažéri automobilky im neumožnili priamo komunikovať s tunajšími robotníkmi.

„Tá situácia ma mrzí. Každé štiepenie odborov je zlé, ale zažili sme to už aj za Mečiara. OZ KOVO to určite ustojí,“ poznamenal Machyna.

Dvaja kohúti

Piatkovú tlačovú konferenciu zvolal Machyna ako reakciu na predošlé vystúpenia Smolinského. Šéf odborárov Volkswagenu obviňoval Machynu, že vyhlásením likvidácie sa chcel dostať len k majetku a k účtom jeho organizácie.

„Pánovi Machynovi nejde o ľudí, ale o majetky,“ hovoril pred novinármi Smolinský.

Zoroslav Smolinský v stredu zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej obvinil Machynu, že chce ovládnuť jeho organizáciu. Foto - TASR
Zoroslav Smolinský v stredu zorganizoval tlačovú konferenciu, na ktorej obvinil Machynu, že chce ovládnuť jeho organizáciu. Foto – TASR

Machyna a jeho vedenie ho v piatok nešetrili. O Smolinskom vyhlasovali, že klame a uchyľuje sa k podpásovým úderom, ktoré sa nerobili ani v niekdajšom Revolučnom odborovom hnutí (ROH). „Vieme, že pán Smolinský má politické ambície. Snaží sa manipulovať členov OZ KOVO, vypúšťa dezinformácie a robí štvavú kampaň,“ pridala sa podpredsedníčka zväzu Monika Beneková.

Na tlačovej konferencii Machyna a spol. prechádzali od osobných útokov k patetickým vyhláseniam. Tvrdili, že im ide o práva členov, dodržiavanie zákonov a demokraciu. „Nám ide len o to, aby sme ochránili práva každého svojho člena, pretože to je princíp demokracie,“ zdôraznil Machyna.

foto – Volkswagen
foto – Volkswagen

Vybudovanie niekoľkotisícových odborov vo Volkswagene nie je podľa neho zásluhou Smolinského ako zásluhou nemeckej firemnej politiky. „Robiť odborára v nemeckej firme je radosť, dajú vám, čo chcete, vládne tam úplne iná kultúra,“ dodal Machyna.

V talianskej alebo kórejskej fabrike by Smolinský podľa neho také silné odbory za sebou nemal.

Odborári proti sebe

Oficiálnym dôvodom návrhu na likvidáciu, teda fakticky nútenú správu Smolinského organizácie, bol konflikt v rámci automobilky. Na jar tohto roku si odbory vo Volkswagene volili nové vedenie. Proti Smolinskému kandidoval odborár Koloman Kraslan, ktorý pri hlasovaní dostal niekoľkonásobne menej hlasov než Smolinský. Nedlho potom ho z organizácie vylúčili.

Vedenie OZ KOVO konštatovalo, že vylúčenie Kraslana odporovalo stanovám. Keď Smolinský odmietol urobiť nápravu, podľa Machynu vznikol dostatočný dôvod na prevzatie jeho organizácie. „Nemôžeme dovoliť, aby niekto porušoval práva našich členov. Je jedno, či je niekto malý, alebo veľký, ak by sme v tomto prípade nezakročili, stratili by sme tvár,“ povedal Machyna.

Smolinský to vidí inak. Protikandidát Kraslan bol vraj len Machynov človek, ktorého po niekoľkých týždňoch právoplatne vylúčili. „Namiesto toho, aby sa staral o zamestnancov, tak intrigoval proti demokraticky zvolenému výboru,“ tvrdí Smolinský.

Odborárske hry

Intrigy sú v OZ KOVO bežným javom. Napríklad sám Smolinský sa pripravoval na to, že by sa pokúsil Machynu zosadiť. Tvrdil, že zväz pod vedením Machynu zaspal v čase a neprehľadne hospodári so svojimi majetkami.

Budúci rok majú byť v OZ KOVO voľby predsedu, v ktorých sa Smolinský najprv chystal podporiť jedného z kandidátov. Keď ten vycúval, Smolinský ohlásil, že bude kandidovať sám. To už bolo krátko predtým, než prišiel návrh na likvidáciu, takže ani z jeho kandidatúry napokon zrejme nič nebude.

Okrem toho skúšal Smolinský založiť vlastný zväz a doň pritiahnuť rôzne odborové organizácie z KOVO. To mu v piatok vytkol aj Machyna. „Najprv založil konkurenčný zväz a hovoril, že sa chce trhnúť. Potom to však zobral späť.“

A do tretice: Smolinský bol už pripravený aj na situáciu, že na neho Machyna pošle likvidátora.

Ešte v septembri si nechal založiť organizáciu s názvom Moderné odbory Volkswagen, do ktorých v týchto dňoch naberá bývalých členov OZ KOVO. „Museli sme mať pripravenú únikovú cestičku pre prípad, že by došlo na najhoršie,“ hovorí o tom Smolinský.

Kto dostane miliónový fond?

Isté je, že spor o Volkswagen sa tak skoro neskončí. Stále je v hre rezervný fond zamestnancov automobilky, na ktorom je podľa neoficiálnych informácií viac než milión eur.

Tento fond oficiálne spadá pod pôvodnú odborovú organizáciu, ktorá je súčasťou OZ KOVO. Smolinský tvrdí, že ide o peniaze ľudí z Volkswagenu, a odmieta k nemu pustiť Machynových likvidátorov. „Na tie peniaze sa siahať nebude. Necháme, nech o nich rozhodne súd,“ hovorí Smolinský.

Okrem toho je otázka, či odbory Volkswagenu budú jediné, ktoré sa oddelia od kedysi mocného OZ KOVO. Dá sa predpokladať, že Smolinský sa bude usilovať o to, aby odišli aj odborári z ďalších fabrík.

Pokiaľ by sa mu to podarilo, pozícia Emila Machynu, ktorý sa po odstavení Ivana Saktora pred desiatimi rokmi stal najmocnejším slovenským odborárom, utrpí ešte viac.

Smolinský takýto scenár nateraz odmieta. „Nám pôjde momentálne o to, aby sa stabilizovala situácia v našom vlastnom podniku. Určite nebudem robiť žiadny nábor v iných firmách. Je však možné, že nás oslovia sami,“ dodal Smolinský.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie