Denník N

Dalajláma na Slovensku: Všade je veľa stresu, peniaze vás ho nezbavia

Dalajláma na tretej návšteve Slovenska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dalajláma na tretej návšteve Slovenska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tibetský duchovný vodca bude mať v Bratislave prednášku, napriek čínskemu hnevu ho zrejme prijme slovenský prezident Andrej Kiska.

„Pokoj v duši je veľmi dôležitý, všade je veľa stresu, príliš veľa sa súťaží. Peniaze vás nemôžu zbaviť stresu, zbavíte sa ho jedine cez správny duševný postoj,“ povedal dalajláma, ktorý pricestoval v sobotu na trojdňovú návštevu Slovenska.

Tibetského duchovného vodcu pred hotelom Devín v Bratislave čakala malá komunita Tibeťanov, ktorí prišli z Rakúska. Návšteva 14. dalajlámu na Slovensku je jeho treťou. Aj tentoraz prišiel na pozvanie zakladateľov šamorínskej galérie At Home, ktorá sídli v synagóge.

„Sú dobré a zlé veci, a dalajláma robí tie dobré. Som z mladšej generácie, nie som veľmi nábožný, ale veľmi rád ho uvidím,“ povedal Tenzin, ktorý prišiel z Viedne. Tenzin sa narodil v Tibete, od siedmich rokov žije v Rakúsku.

Kiska s dalajlámom

V nedeľu sa chystá prijať dalajlámu prezident Andrej Kiska.

Hovorca slovenskej diplomacie Peter Stano potvrdil, že z vlády Roberta Fica ho neprijme nikto. S dalajlámom sa však stretne predseda zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd).

Čínske veľvyslanectvo už dalajlámovu návštevu a jeho plánované stretnutia s politikmi kritizovalo.

„Dalajlámovým zámerom je prostredníctvom takýchto stretnutí zvyšovať vplyv sily za „tibetskú nezávislosť“ na medzinárodnej scéne. Preto je čínska strana vehementne proti tomu, aby štátni i politickí predstavitelia jednotlivých krajín uskutočnili stretnutia s dalajlámom v akejkoľvek podobe alebo pod akýmkoľvek názvom,“ zaslalo veľvyslanectvo svoje stanovisko Denníku N.

Podľa čínskych predstaviteľov stretnutie s dalajlámom „ničí priateľskú spoluprácu medzi oboma krajinami, ako aj vlastné záujmy Slovenska“.

„Čínska reakcia je vždy rovnaká, vybrali si dalajlámu za symbol ani nie duchovný, ale politický, hoci sa všetkých funkcií vzdal a rezignoval, nemá žiadnu oficiálnu funkciu,“ hovorí Martin Bútora, čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky, bývalý slovenský veľvyslanec v USA a poradca prezidenta Kisku.

„V celom Tibete je dalajláma uctievaný, ako aj medzi tibetskou emigráciou, Čína to berie ako niečo, čo súvisí s politikou jednotnej Číny. A to napriek tomu, že vo všetkých európskych mestách sa politika jednotnej Číny nemení. Nie je to nič nové a prekvapujúce,“ komentoval čínsku reakciu Bútora.

S dalajlámom sa stretne aj podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Určite sa s ním stretnem, chcela som ho prijať vo svojej kancelárii podpredsedníčky oficiálne, ale to sa z časových dôvodov nepodarilo, tak sa stretneme na inom mieste,“ povedala Denníku N.

N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Svet je iný, dalajláma sa nemení

Dalajláma bol na Slovensku dvakrát, v roku 2000 a 2009, kedy dostal cenu Jána Langoša.

„Svet sa od tých čias zmenil, je viac napätia, problémov a výziev, ale kto sa nezmenil, je on. Jednak sa nezmenil fyzicky, naozaj tak vyzerá ako predtým, a jednak sa nezmenil svojím základným poslaním, vzbudzovaním nádeje, podporovaním toho, čo z neho vyžaruje, lásky a tolerancie a uznania každého jednotlivého človeka,“ povedal Bútora krátko potom, ako sa zvítal s dalajlámom.

Vrcholom jeho návštevy bude nedeľná prednáška v Národnom tenisovom centre. „Považujem to za dôležité symbolické povzbudenie pre ľudí, ktorí sa na tom zúčastnia,“ dodal Bútora.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie