Denník N

Po sexe prišla reč na drogy. Trump stiahol americkú kampaň aj svoje šance na dno

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Trumpove šance na zvolenie padajú, no počet jeho atakov na Clintonovú stúpa. V USA zverejnili vyjadrenia žien, ktoré Trump údajne obťažoval, on reaguje útokom na svoju súperku, ktorá si podľa neho pred debatou pomohla drogami.

Urážanie a obviňovanie v americkej kampani sa neskončili pri druhej 90-minútovej prezidentskej televíznej debate. Po tom, čo Donald Tump posielal Clintonovú do väzenia, ešte pritvrdil a tvrdí, že Clintonová bola počas debaty pod vplyvom drog.

Nepomáha to však a jeho šance stať sa 45. prezidentom USA padajú.

Trump, ktorý má po uniknutej nahrávke imidž sexuálneho predátora, má podľa analytikov len veľmi malú šancu uspieť v novembrových prezidentských voľbách. V projekcii New York Times má 89-percentnú pravdepodobnosť víťazstva Clintonová, podľa portálu fivethirtyeight.com sa Trumpove šance už týždeň pohybujú pod dvadsiatimi percentami. V lete to bolo pritom veľmi tesné.

V amerických médiách sa už začína písať, že sa pripravuje na rolu martýra, ktorý sa stal obeťou konšpirácie.

Dalibor Roháč z American Enterprise Institute pre Denník N hovorí, že Trump sa znemožnil definitívne a pokiaľ sa aktuálny vývoj dramaticky nezmení v dôsledku neočakávaných udalostí (teroristický útok alebo škandál spôsobený WikiLeaks), tak Trumpova výhra je veľmi nepravdepodobná.

Trump: Clintonová berie drogy

„Pred začiatkom debaty bola nabudená a na konci sa nevedela dočkať, kým odíde. Ledva sa dostala k svojmu autu,“ vyhlásil Donald Trump a chcel naznačiť, že Clintonová možno pred debatou užila drogy. Preto žiada, aby pred treťou a poslednou prezidentskou debatou (19. októbra, pozn. red.) obaja kandidáti podstúpili drogový test.

„Atléti musia prejsť drogovým testom, však? Myslím, že aj my by sme to pred debatou mali urobiť. Mali by sme podstúpiť drogový test, pretože neviem, čo a s ňou deje,“ dodal Trump.

Trump však neskončil pri vyjadreniach o drogách. Na Twitteri zopakoval svoje stanovisko z nedeľňajšej debaty – Hillary Clintonovú by mali stíhať a mala by byť vo väzení. Republikán svoje vyhlásenie pripomenul aj napriek tomu, že po debate ho za to kritizovali ostatní politici aj analytici a politickí komentátori.

„Ako reportér som strávil veľa času v krajinách, kde víťazi volieb posielajú do väzenia svojich protikandidátov. Verte mi, týmto smerom sa nechceme uberať,“ napísal Nicholas Kristof, reportér New York Times.

Trumpa to však neodradilo a vyhlasuje aj to, že voľby sú zmanipulované. Na svedomí to podľa neho majú médiá, ktoré šíria lži a snažia sa dosiahnuť, aby sa prezidentkou stala Hillary Clintonová.

Demokratku tento týždeň otvorene podporil aj magazín Foreign Policy a denník Washington Post, ktoré sa tak pridali k mnohým významným americkým médiám, čo Trumpa označili za nekvalifikovaného či dokonca nebezpečného a vyzvali svojich čitateľov, aby ho nevolili.

Proti Trumpovým tvrdeniam sa znovu ohradil aj Paul Ryan, predseda Snemovne reprezentantov a najdôležitejší republikán vo Washingtone. Ryan najprv po zverejnení problémovej nahrávky nechcel stiahnuť svoju podporu pre straníckeho kandidáta, napokon však vyhlásil, že Trumpovi už nebude pomáhať s kampaňou. Teraz vyhlásil, že verí v integritu volieb a v americký volebný systém.

Prihlásili sa ženy, ktoré obťažoval

Trump je v defenzíve a padajúce preferencie sa snaží zachrániť ďalšími útokmi. V priebehu týždňa sa však proti nemu obrátila jeho vlastná tlačovka, na ktorej predstavil ženy, čo zo sexuálneho zneužívania obviňujú Billa Clintona. Postupne sa prihlásilo už jedenásť žien, ktoré hovoria, že Trump ich obťažoval.

Väčšinou ide o jeho bývalé zamestnankyne alebo ženy, ktoré sa do kontaktu s Trumpom dostali hlavne z pracovných dôvodov. Viaceré ženy hovoria o tom, že Trump sa ich bez dovolenia dotýkal, ďalšie zas, že ich bozkával a neprestal ani po tom, čo ho na to upozornili.

S jednou zo žien, Jill Harthovou, sa dokonca súdil a neskôr dokonca aj randil. Ďalšia žena, Cathy Hellerová, hovorí, že pre Trumpovo správanie podporuje Clintonovú, a prispela aj na jej kampaň. Reagovala aj na jeho tvrdenia, že ide len o „šatňové reči.“

„Sú to konkrétne skutky,“ povedala pre Washington Post Hellerová. Kandidát republikánov však všetky obvinenia označuje za vymyslené a tvrdí, že ich pretláča Clintonová a médiá, čo ju podporujú. Ukazuje hlavne na New York Times, ktorý podľa neho bojuje o prežitie.

„New York Times zúfalo bojuje o svoje finančné prežitie a zachovanie relevantnosti. Vzhľadom na ekonomické prognózy už o niekoľko rokov ani nebude existovať, čo by popravde nebola zlá vec,“ povedal Trump.

Americký denník však hovorí, že k zneužívaniu sa vyjadrili aj ďalšie ženy, ktoré vo svojich článkoch nespomínajú. Noviny tvrdia, že hlavnú zodpovednosť za svoju poškodenú reputáciu nesie práve Donald Trump.

Problémy pred treťou debatou

Trumpova pozícia sa tak pred poslednou prezidentskou debatou výrazne zhoršuje. Obvinenia žien, ktoré tvrdia, že ich zneužíval či obťažoval, zrejme znovu budú témou debaty.

Naposledy sa Trumpovi z nepríjemnej situácie, ktorú spôsobila zverejnená nahrávka, podarilo pomerne šikovne vykľučkovať, no práve vtedy vyhlásil, že ženy nikdy nebozkával ani neohmatkával bez ich dovolenia. Ženy, ktoré sa v priebehu týždňa prihlásili, Trumpa obviňujú práve z takého správania.

V tretej debate sa tak možno napokon dočkáme Trumpovho výbuchu. Jeho posledné vyjadrenia naznačujú, že premena na pokojnejšieho a rozvážnejšieho kandidáta, ktorý na mítingoch používa čítačku, sa neuskutočnila a Trumpovi zjavne dochádza trpezlivosť.

„Trump je Trump. Doteraz bol schopný v debatách fungovať len v jednej polohe. Predpokladám, že toho istého Trumpa uvidíme aj v stredu – obvyklý slovný šalát o múre a zlých obchodných dohodách, silácke rečí, a možno sa nechá vyprovokovať aj k osobnému osočovaniu,“ hovorí Dalibor Roháč.

Navyše najnovší prieskum, ktorý realizovala ABC a Washington Post, ukazuje, že 7 z 10 respondentov Trumpovi neverí, myslí si, že ženy naozaj obťažoval a že jeho ospravedlnenie nebolo úprimné. Až 64 percent opýtaných však hovorí, že nahrávka ich rozhodovanie vo voľbách neovplyvní. U republikánov je číslo ešte vyššie – 84 percent.

https://datawrapper.dwcdn.net/wIn2p/14/

Jeho šance sú aj napriek tomu nízke a Trump, ktorý neznáša prehry, už začína čoraz silnejšie presadzovať príbeh o tom, že za prípadnú prehru nemôže jeho správanie a postoje, ale konšpirácia bankárov, FBI a médií, ktoré chcú v Bielom dome vidieť Clintonovú.

Donald Trump hovorí, že jeho prehra je v záujme „globálnej mocenskej štruktúry, zodpovednej za rozhodnutia, ktoré okradli amerických pracujúcich aj USA.“ V centre tejto mašinérie, vďaka ktorej sa obohacujú veľké korporácie a politici, sú podľa neho Clintonovci.

Trump obviňuje všetkých vrátane svojej vlastnej strany a jej zástupcov, ktorí ho do súboja o prezidentský post nominovali. Svoje chyby však odmieta priznať a v súčasnosti, keď analytici hovoria o tom, že na víťazstvo potrebuje presvedčiť nerozhodnutých voličov alebo demokratov, ktorí nie sú spokojní s Clintonovou, má jeho taktika podporu len u ľudí, ktorí sa už rozhodli, že ho budú voliť aj napriek jeho chybám.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie