Denník N

Kiska sa Číňanov na rozdiel od koalície nezľakol, dalajlámovi sa vyhol Hollande aj Cameron

Dalajláma a prezident Andrej Kiska. Foto - prezidentská kancelária
Dalajláma a prezident Andrej Kiska. Foto – prezidentská kancelária

Dalajláma bol na Slovensku bez oficiálneho sprievodu. Veď je to súkromná návšteva, vysvetľuje ministerstvo vnútra. Béla Bugár odvolal svoje stretnutie s dalajlámom na poslednú chvíľu, Andrej Kiska ho prijal na televíznej veži Kamzík.

Stretol sa s českým prezidentom Václavom Havlom, s americkým prezidentom Barackom Obamom aj s jeho predchodcami, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, no napriek tomu sa v poslednom čase prijatiam 14. dalajlámu vrcholoví európski politici skôr vyhýbajú. V septembri ho neprijal nikto z francúzskej vlády, vlani sa mu vyhol aj vtedajší britský premiér David Cameron.

Slovensko sa tak po víkende stalo čiastočne výnimkou. Napriek protestom čínskej ambasády sa s tibetským duchovným vodcom stretol prezident Andrej Kiska.

Nešlo o oficiálne stretnutie v Prezidentskom paláci, no čínska strana aj spoločný obed prezidenta s dalajlámom na televíznej veži Kamzík považuje za oficiálny.

Stretnutie slovenských štátnych predstaviteľov s dalajlámom nie je v súlade s princípom jednej Číny, ktorý Slovensko vždy dodržiavalo. Podľa reakcie z veľvyslanectva stretnutie „výrazne poškodzuje vzájomnú politickú dôveru a bilaterálne vzťahy Číny a Slovenska, ničí priateľskú spoluprácu medzi oboma krajinami, ako aj vlastné záujmy Slovenska“.

Čínsky tlak pritom nie je ničím výnimočným. Protesty sa opakujú pri každej zahraničnej ceste dalajlámu. Ako píše sinológ a tibetológ Martin Slobodník „v posledných rokoch s rastúcim hospodárskym a politickým vplyvom Číny vo svete sa neoficiálne stretnutia s prezidentmi či premiérmi stávajú čoraz zriedkavejšími“. V niekoľkých prípadoch tento čínsky diplomatický tlak viedol k tomu, že 14. dalajláma nedostal ani víza, ako napríklad do Južnej Afriky alebo do Ruska.

„Veľmi si to vážim,“ povedal o prijatí dalajláma, ktorý na Kiskovi ocenil, že majú spoločné názory, a chválil aj projekt Európskej únie bez vojen.

Kiska po stretnutí hovoril, že s tibetským duchovným vodcom sa popri vážnych rozhovoroch aj dobre zasmiali na dalajlámových príhodách.

„Dnes som si veľmi vychutnal obed s vaším pánom prezidentom, pretože to je človek, ktorý sa stále riadi morálnymi princípmi. Pýtal sa ma, ako má byť politikom, ktorý slúži ľuďom,“ povedal potom dalajláma o prezidentovi Andrejovi Kiskovi pred davom v Národnom tenisovom centre.

Foto pre N - Jakub Markech
Foto pre N – Jakub Markech

Bugár sa na poslednú chvíľu ospravedlnil

Na Slovensko pricestoval dalajláma v piatok. V nedeľu v hotelovej izbe prijal politikov.

Stretnúť sa s ním mal aj podpredseda parlamentu a šéf Mosta-Híd Béla Bugár, no na poslednú chvíľu sa ospravedlnil. „V sobotu mi zavolal a ospravedlnil sa z rodinných dôvodov,“ hovorí Csaba Kiss, organizátor dalajlámovej cesty na Slovensko. Namiesto Bugára preto zavolal europoslanca SMK Pála Csákyho, ktorý bez váhania v nedeľu ráno prišiel.

Vládne strany počas celého víkendu zastúpil len šéf zahraničného výboru František Šebej z Mosta-Híd. Ani on v nedeľu nevedel, prečo Bugár napokon neprišiel, dozvedel sa to až ráno. „S dalajlámom sa nestretáva koalícia alebo opozícia, ale ľudia, nebolo to politické stretnutie a vidieť to takto je hlúposť,“ reagoval Šebej na otázku, či ho nemrzí, že vládne strany zastupoval sám.

Most-Híd v nedeľu na otázky, prečo Bugár neprišiel, iba stroho odpísal, že sa ospravedlnil z rodinných dôvodov. Ešte v piatok pritom strana tvrdila, že „návšteva dalajlámu je nepochybne významnou udalosťou pre každú krajinu. Nielen preto, že je nositeľom Nobelovej ceny mieru a zanieteným obhajcom ľudských práv. Ako duchovná autorita dokáže vo svojich príhovoroch upútať zaujímavými myšlienkami. Je preto prirodzené, že niektorí predstavitelia Mosta-Híd využijú príležitosť na osobné stretnutie s ním“.

Stretnutie dalajlámu s poslancami. Foto - Facebook Martina Poliačika
Stretnutie dalajlámu s poslancami. Foto – Facebook Martina Poliačika

Ďuriš Nicholsonová: Bugár nie je celkom svojprávny

Druhým najvyšším ústavným činiteľom po prezidentovi, ktorý sa s ním stretol, tak napokon bola opozičná podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS. Na stretnutí bol aj poslanec SaS Martin Poliačik za skupinu priateľstva s Tibetom Národnej rady, ktorú zakladal ešte Ivan Mikloš.

„Je to jeho rozhodnutie, ktoré nepovažujem za celkom svojprávne. Nedá sa byť vo vláde s komunistami a prijímať dalajlámu,“ komentovala Bugárovu neúčasť Ďuriš Nicholsonová. Podobne reagoval aj europoslanec Pál Csáky z SMK, ktorý bol v roku 2000 jediným vládnym predstaviteľom, čo dalajlámu prijal, vtedy ako vicepremiér pre ľudské práva. „Je súčasťou vládnej koalície, tak robí to, čo mu povedia. Nepovažujem to však za korektné“, zhodnotil Csáky Bugárovu neúčasť.

Prezidenta a dalajláma na Kamzíku. foto - prezidentská kancelária
Prezident a dalajláma na Kamzíku. foto – prezidentská kancelária

Čína: Sme proti akýmkoľvek stretnutiam

Z vlády sa tak s dalajlámom tentoraz nikto nestretol. Inak to bolo len v roku 2000, keď ho neoficiálne prijal vtedajší vicepremiér Pál Csáky.

Hovorca slovenskej diplomacie Peter Stano ešte v piatok potvrdil, že z vlády Roberta Fica ho neprijme nikto.

„Dalajlámovým zámerom je prostredníctvom takýchto stretnutí zvyšovať vplyv sily za ‚tibetskú nezávislosť‘ na medzinárodnej scéne,“ reagovalo na dalajlámovu návštevu čínske veľvyslanectvo. „Preto je čínska strana vehementne proti tomu, aby štátni i politickí predstavitelia jednotlivých krajín uskutočnili stretnutia s dalajlámom v akejkoľvek podobe alebo pod akýmkoľvek názvom,“ zaslalo veľvyslanectvo svoje stanovisko Denníku N.

Podobne aj v roku 2009, keď boli pri moci Smer, SNS a HZDS, ich lídri dalajlámu odmietli, dostal však oficiálnu štátnu ochranku.

Pred siedmimi rokmi pozvanie na schôdzku s dalajlámom prijali vtedajší lídri opozičných strán Mikuláš Dzurinda, Pavol Hrušovský, Pál Csáky a Béla Bugár. Keď boli vo vláde v roku 2000, s dalajlámom sa nestretli. Dzurinda vtedy vysvetľoval, že v roku 2000 sa s ním nestretol len pre zaneprázdnenosť, a nie pre obavy z reakcie Číny.

Dalajláma na prednáške v Univerzite Komenského. Foto pre N - Jakub Markech
Dalajláma na prednáške na Univerzite Komenského. Foto pre N – Jakub Markech

Kolóna nedostala sprievod, veď je to súkromná návšteva

Ministerstvo zahraničných vecí od piatka návštevu dalajlámu oficiálne nekomentuje. Hovorca Peter Stano pripomenul, že ide o návštevu na pozvanie súkromného subjektu.

Už po tretí raz priviedol dalajlámu na Slovensko Csaba Kiss s manželkou Suzanne, ktorí založili At Home Gallery so sídlom v šamorínskej synagóge.

„Je to súkromná návšteva, nie oficiálna,“ vysvetľuje aj hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík dôvod, prečo nemala kolóna s dalajlámom pridelený policajný sprievod. Ten by jej umožnil rýchlejšie, no aj bezpečnejšie presuny po hlavnom meste. Teraz musia autá stáť na križovatkách.

„Máme aj veľké obavy, že ako to zvládneme, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť,“ hovoril Kiss. Bol sklamaný z toho, že sprievod napriek žiadosti a prísľubu nedostali. Netík oponuje, že nikdy ho prisľúbený nemali, a pokiaľ ide o ochranu dalajlámu, tak tú mu rezort plne zabezpečil.

„V Prahe to nebol problém, u nás áno,“ reagoval Kiss s tým, že sprievod by im pomohol najmä pri presunoch z letiska do hotela či z hotela do Národného tenisového centra, kde mal dalajláma prednášku.

Dalajláma v lete v Bielom dome. Foto - White House
Dalajláma v lete v Bielom dome. Foto – White House

Vyhol sa mu Hollande aj Cameron

Čína vyvíjala v septembri tohto roku významný tlak na diplomatov a politikov pred dalajlámovou návštevou Európskeho parlamentu, Belgicka a Francúzska. Výsledkom tlaku podľa The Hufington Post napokon bolo, že vo Francúzsku sa s dalajlámom nestretol nikto z najvyšších predstaviteľov štátu.

Naopak, Barack Obama v júni dalajlámu prijal v Bielom dome aj napriek čínskym varovaniam, že návšteva „podkope vzájomnú dôveru a spoluprácu“.

Pred rokom sa daljlámovi vyhol napríklad aj britský premiér David Cameron, hoci v roku 2012 ho ešte prijal, dalajláma si odmietnutie vykladal obavami o obchod. Obama ho podľa New York Times prijíma opakovane.

V Česku vítali čínskeho prezidenta s pompou

Výrazne väčšie pocty, ako sa zvyčajne dostáva dalajlámovi, čakali v apríli tohto roka v Česku čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Pred stretnutím s českým prezidentom Milošom Zemanom lemovali cesty čínske vlajky a policajti odnášali z chodníkov demonštrantov, ktorí pripomínali porušovanie práv v Tibete.

Čínski podnikatelia sú v poslednom období v Česku mimoriadne aktívni, vstupujú do tamojších developerských projektov aj do energetiky. Na Slovensku napríklad vstúpili do finančnej časti skupiny J&T.

Minulý týždeň pritom denník SME informoval o utajenom stretnutí premiéra Roberta Fica s predstaviteľmi čínskej spoločnostti CEFC China, ktorá vo veľkom skupuje podiely v českých firmách. Úrad vlády o stretnutí koncom augusta neinformoval, fotografie z neho si však zavesila na stránku samotná spoločnosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dalajláma na Slovensku

Slovensko

Teraz najčítanejšie