Denník N

Rybníček zakladá stranu TOSKA, vládu by zmenšil na polovicu

Richard Rybníček a jeho avizovaná strana TOSKA. Foto - TASR
Richard Rybníček a jeho avizovaná strana TOSKA. Foto – TASR

So zberom podpisov chce začať trenčiansky primátor Richard Rybníček už v najbližších dňoch. Bude sa hlásiť ku konzervativizmu.

Nová strana Richarda Rybníčka, súčasného primátora Trenčína, sa bude volať TOSKA. Je to skratka zo slov: tradícia, odbornosť, služba, komunikácia a ambicióznosť. „Nie som spasiteľ ani záchranca Slovenska, ani záchranca pravice. Cítim sa ako človek, ktorý nechce byť len medzi tými, čo nadávajú a kričia. Mali by sme sa posunúť ďalej,“ povedal v nedeľu podvečer pri predstavovaní strany. „Budeme sa hlásiť k myšlienkam konzervativizmu,“ dodal Rybníček.

Postupne vysvetlil, že názov strany vychádza z toho, že Slovensko je krajinou, ktorá si musí uctiť tradície. Odbornosť zase má súvisieť s tým, aby sa ľudia vyjadrovali len k tomu, čomu rozumejú.

Politika má byť službou, a teda ak už nebude mať človek čo povedať, mal by z politiky odísť a neostávať v nej len preto, aby mal moc a zdroj príjmu. Komunikácia je zase základnou podmienkou rozvoja. Rybníček hovorí aj o ambicióznosti, aby sme sa popri zachovávaní tradícií nebáli byť aj inovatívni a zbavili sa ustráchanosti.

Peniaze na stranu chce od ľudí a firiem

Už v najbližších dňoch chce začať zbierať podpisy pre novú stranu. Ľudí, ktorí v nej budú pôsobiť, však neprezradil. Najskôr chce s odborníkmi vypracovať do konca budúceho roka programové vyhlásenie vlády, s ktorým by TOSKA išla do parlamentných volieb v roku 2020.

Na financovanie strany si nechce zobrať žiadnu pôžičku. Má fungovať na príspevkoch od ľudí a firiem, pričom fyzická osoba bude môcť dať od 20 do maximálne 100 eur. Právnická osoba bude mať ohraničenie príspevku od 101 do 5000 eur.

Rybníček predpokladá, že na volebnú kampaň bude potrebovať 1,5 až 2 milióny eur. Ak sa mu dostatok peňazí nepodarí vyzbierať, bude to preňho signál, že „ľudia nemajú záujem o podobnú aktivitu“. Ak sa mu podarí založiť stranu rýchlo, je pripravený za ňu kandidovať už o dva roky v komunálnych voľbách opäť na trenčianskeho primátora.

Na snímke Richard Rybníèek poèas tlaèovej konferencie, na ktorej oznámil založenie novej politickej strany TOSKA v hoteli Falkensteiner v Bratislave 16. októbra 2016. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Na snímke Richard Rybníček počas tlačovej konferencie, na ktorej oznámil založenie novej politickej strany TOSKA, v hoteli Falkensteiner v Bratislave 16. októbra 2016. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Decentralizovať a meniť volebný systém

Hlavnou programovou tézou Rybníčkovej strany má byť decentralizácia a s tým súvisiaca zmena územného členenia. Ak hovorí o decentralizácii, tak aj o okresaní vlády. Zo súčasných trinástich ministerstiev bude podľa neho stačiť šesť až sedem. Tie by spravovali kľúčové oblasti, ako je obrana či zahraničná politika. Sociálnu, daňovú politiku, ako aj časť školstva by presunul priamo na regióny.

Rybníček pri zmene územného členenia hovoril o kantónoch. Teraz názov zmenil na prirodzené regióny. Koľko ich bude, zatiaľ nehovorí. Bude to výsledkom diskusie so Združením miest a obcí Slovenska, ako aj s ďalšími odborníkmi a so samotnými občanmi. Ďalšou kľúčovou zmenou je zmena volebného systému. Rybníček v tejto súvislosti hovorí o dvoch parlamentných komorách. Ľudia by volili 75 poslancov pomerným systémom a 75 väčšinovo v jednotlivých obvodoch.

Táto zmena by podľa neho zabezpečila „oveľa väčšiu komunikáciu a diskusiu o zákonoch, ktoré budú mať vplyv na regióny“. Dnes totiž nestačí, že je človek primátorom alebo starostom.

„Keby som bol poslancom, tak by mi všade otvorili dvere. I keď dôležité je aj to, z akej strany,“ dodal Rybníček s tým, že dnes sú starostovia a primátori „ako vlci v klietke, ktorí sa len doprosujú dotácie od vlády“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Toska

Slovensko

Teraz najčítanejšie