Denník N

Islamský štát zdanil pašerákov, pamiatky končia aj v Londýne

Ilustračné - TASR/AP
Ilustračné – TASR/AP

Obchod so starožitnosťami sa oplatí. Viac islamisti zarábajú už len na predaji ropy a únosoch.

Islamský štát si z obchodu so starožitnosťami urobil slušný zdroj príjmov. Vzácne predmety, ulúpené na dobytých územiach, predáva hlavne európskym zberateľom. Niektoré artefakty majú hodnotu aj milión dolárov.

Britské noviny The Times prirovnali príjmy zo starožitností k africkým krvavým diamantom, keď sa peniaze z predaja drahých kameňov používajú na financovanie vojen a diktátorských režimov po celom kontinente. Viac islamisti zarábajú už len na predaji ropy a únosoch.

Cez Turecko, Jordánsko a Libanon

Starožitnosti sa zo Sýrie a z Iraku pašovali vždy. Vrchol tento biznis zažíval po páde režimu Saddáma Husajna a – zdá sa, že – aj dnes.

Ľudia zapojení priamo do pašovania a predaja v investigatívnom programe BBC potvrdili, že väčšina transakcií je riadená Islamským štátom.

,,IS masívne kradne pamiatky a má pod kontrolou aj ich pašovanie,“ cituje Washington Post archeológa Michaela Dantiho.

Pašerácke cesty vedú cez Turecko, Jordánsko a Libanon. Potom sa zväčša menšie objekty, ktoré sa dajú ľahko preniesť, objavujú v starožitníckych obchodoch napríklad v Londýne.

,,Vošli sme do jednej galérie a zhovárali sme sa tam o jednom kúsku. Zrazu zamestnanec galérie celkom otvorene povedal, že ho len nedávno dostali zo Sýrie. Keď sme prejavili záujem, ešte dodal, že má aj lepší exponát. Ten zase prišiel z Iraku,“ porozprával pre BBC profesor David Gill, ktorý sa pre potreby programu vybral do londýnskych galérií hľadať starožitnosti z Blízkeho východu.

Britské médiá uvádzajú, že zberatelia sa zaujímajú hlavne o mince, sošky, sklo, keramiku a mozaiky. Najlepšie na trhu idú artefakty, za ktoré sa neplatia závratné sumy, čo robí celý obchod menej nápadným. Objavili sa však aj miliónové transakcie.

Ak nezaplatia, pamiatku zničia

Islamský štát toleruje pašerácke aktivity, lebo z nich má profit. Pašeráci mu platia ,,výpalné“, oficiálne označované za daň – za každý objekt účtuje 20 percent. Ak pašerák nezaplatí, starožitnosť zničia, lebo podľa nich je aj tak symbolom modlárstva.

Zákazníkmi sú zberatelia z Európy aj z arabských štátov, ktorí pamiatky vystavujú vo svojich tajných múzeách.

Bezpečnostná rada OSN začiatkom mesiaca uvalila zákaz na vývoz pamiatok zo Sýrie. Nikto však nepochybuje o tom, že obchod s ukradnutým sýrskym a svetovým dedičstvom bude pokračovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie