Denník N

Sagan má čo vyhrávať aj po najlepšej sezóne

Foto: AP/Alexandra Panagiotidou)
Foto: AP/Alexandra Panagiotidou)

V 26 rokoch dosiahol viac úspechov, než sa mnohým skvelým pretekárom podarí za celú kariéru. Pred sebou však má ešte mnoho sezón na najvyššej úrovni a o jeho motivácii nemusí nikto pochybovať.

Na začiatok debaty o Petrovi Saganovi si treba poriadne zopakovať – má len 26 rokov. Len 26 rokov a už je dvojnásobným majstrom sveta, prvým profesionálnym majstrom Európy, na Tour de France získal už piaty zelený dres, v rebríčku pretekárov je svetovou jednotkou. Sagan v sezóne 2016 dominoval a taký úspešný rok už možno nezopakuje.

Stále je však mladým pretekárom a v kariére dosiahne ešte množstvo úspechov – veľkou motiváciou preňho budú na začiatku budúcoročnej sezóny prestížne jarné klasiky. O štyri roky ho môže určite priťahovať medaila z olympiády, bude sa jazdiť v Japonsku. A výzvou môže byť napríklad aj štart na pretekoch Giro d’Italia.

Pri jeho súčasnej výkonnosti existuje aj možnosť, že sa o rok v Nórsku stane prvým cyklistom v histórii, ktorý dvakrát po sebe obháji dúhový dres pre majstra sveta.

Vrcholná sezóna

Čo do počtu víťazstiev už bol na tom aj lepšie ako v tejto sezóne, no získať v jednom roku zelený dres na Tour a pridať tri etapy, obhájiť titul majstra sveta a stať sa prvým profesionálnym majstrom Európy je niečo, čo sa mu už nemusí podariť zopakovať.

Sagan navyše sezónu končí s obrovským náskokom na čele svetového rebríčka UCI, kde po druhom titule z majstrovstiev sveta pravdepodobne vytvorí ťažko prekonateľný bodový odstup od ostatných.

Do novej sezóny nastúpi už v drese tímu Bora-Hansgrohe, kde by sa mal stať jednoznačnou tímovou jednotkou. V nemeckom tíme uvidíme okrem neho aj zvyšných troch Slovákov v Pro Tour, čo je pri nižšej konkurencii než v Tinkoffe prísľubom toho, že úspešnú spoluprácu Sagan – Kolář – Sagan uvidíme na cestách o niečo častejšie.

Peter Sagan pri zisku druhého titulu majstra sveta. (Foto: AP/Alexandra Panagiotidou)
Peter Sagan pri zisku druhého titulu majstra sveta. (Foto: AP/Alexandra Panagiotidou)

Motiváciou klasiky i olympiáda

Aj keď sa to tak nemusí zdať, je toho dosť, čo ešte Peter Sagan nevyhral alebo neprekonal. V prvom rade je tu Nemec Erik Zabel, ktorý má z Tour de France stále o jeden zelený dres viac, no pri súčasnej výkonnosti Sagan má na to, aby ho prekonal a stal sa prvým cyklistom v histórii so siedmimi víťazstvami v bodovacej súťaži.

Okrem toho bude jasným cieľom pridávať víťazstvá na prestížnych klasikách. Spomedzi piatich monumentálnych klasík zatiaľ zvíťazil len raz – na pretekoch Okolo Flámska –, na zvyšných takzvaných monumentoch sa mu víťazstvá vyhýbajú.

Výrazom monumenty sa označujú preteky, ktoré majú v cyklistike viac než storočnú tradíciu – jazdia sa každý rok po rovnakej trase a v rovnakom období. Saganovi sa už niekoľkokrát tesne nepodarilo uspieť na pretekoch Miláno – San Remo, ktoré mu profilovo vyhovujú, či na klasike Paríž – Roubaix, známej ako Peklo severu. Zvyšné dva, Liége – Bastogne – Liége a Okolo Lombardie, sú skôr pre vrchárov, no víťazstvá na prvých dvoch menovaných klasikách vôbec nie sú nereálne, i keď uspieť na tomto type pretekov je náročnejšie než pri bežných etapových pretekoch.

Veľkou Saganovou motiváciou po zvyšok kariéry môže byť aj olympiáda. Experiment s horskými bicyklami sa už zrejme opakovať nebude, a to obzvlášť po tom, čo náročnú olympijskú cestnú trať v Riu zvládol najlepšie Saganov veľký rival Greg van Avermaet, s ktorým sa na zlato príliš nepočítalo. Olympijská medaila by bola pre Sagana posledným dosiaľ chýbajúcim úspechom na medzinárodnom poli.

Zaujímavé bude sledovať, či sa Sagan v určitom momente kariéry rozhodne, že chce štartovať na pretekoch Giro d’Italia. Na talianskej Grand Tour zatiaľ nikdy nepretekal a etapové víťazstvá zbieral výlučne na Tour de France a Vuelte.

Peter Sagan po triumfe v 11. etape Tour de France. Foto: TASR /AP
Peter Sagan po triumfe v 11. etape Tour de France. Foto: TASR /AP

Zmena na Wigginsa 2.0 je nepravdepodobná

Kto v lete sledoval záver Tour de France a výkon Petra Sagana v predposlednej horskej etape, mohlo mu napadnúť, že tento pretekár má na to, aby sa raz na Tour pokúsil o celkový triumf. V horách šiel na maximum a tímovému kolegovi Romanovi Kreuzigerovi nesmierne pomohol k tomu, že sa posunul do elitnej desiatky celkového poradia.

K tomu, aby dvojnásobný majster sveta mohol pomýšľať na celkové poradie, by však musel podstúpiť drastickú zmenu a schudnúť podobne, ako to pred pár rokmi urobil Brit Bradley Wiggins.

Wiggins sa zo špecialistu na dráhu a neskôr časovkára zmenil na celkového víťaza Tour de France. Kým na olympiáde v Pekingu 2008, kde pretekal na dráhe, vážil viac než 80 kilogramov, pri triumfe na Tour v roku 2012 sa jeho hmotnosť pohybovala okolo sedemdesiatky. Zmenu musel podstupovať postupne dlhodobou diétou, aby neprišlo k rýchlej strate výkonnosti.

Podobná cyklistická transformácia je však v prípade Petra Sagana nepravdepodobná. Ťažko možno predpokladať, že by sa rozhodol riskovať svoju univerzálnosť, ktorá mu dáva toľko možností na etapové triumfy či úspechy na majstrovstvách sveta.

Pravdepodobnejšie je, že na ceste začnú skôr či neskôr pribúdať pretekári Saganovho typu. Pre cyklistiku by bolo skvelé, ak by sa mohol v budúcnosti pomerať s niekým, kto by ho na Tour nasledoval do únikov a reálne ohrozoval v boji o zelený dres. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie