Denník N

Napísala pieseň o Paríži, prvýkrát ju zaspieva rok po útokoch v Bataclane

Marianne Faithfullová s režisérom Patricom Chereauom na filmovom festivale v Berlíne v roku 2001. Foto – archív TASR
Marianne Faithfullová s režisérom Patricom Chereauom na filmovom festivale v Berlíne v roku 2001. Foto – archív TASR

V koncertnej sále Bataclan, kde 13. novembra zomrelo 90 ľudí, vystúpi britská speváčka Marianne Faithfullová. O Paríži po teroristických útokoch zložila pieseň, ktorú tam prvýkrát zaspieva.

„Nebojím sa,“ povedala britská speváčka Marianne Faithfullová, ktorá medzi prvými vystúpi v parížskom Bataclane.

Počas minuloročného koncertu americkej kapely Eagles of Death Metal tam vtrhli teroristi a začali strieľať do davu. V známej koncertnej sále vtedy zomrelo 90 ľudí. Bol to však len jeden zo série útokov, ku ktorým došlo 13. novembra vo francúzskej metropole a ktoré si celkovo vyžiadali 130 obetí.

„Chápem, že je to desivé,“ povedala Faithfullová pre britský Guardian. „Ale strach nemá zmysel.“

Podľa speváčky je preto dôležité, aby sa koncertná sála znova otvorila a nepodľahla strachu. „Myslím si, že hudba by mala robiť ľudí šťastnými… a môže celkom uzdravovať, čo je dôvod, prečo je znovuotvorenie Bataclanu dobrá vec. A keď v tom môžem pomôcť, budem šťastná,“ povedala.

Zložila pieseň o Paríži

Počas jej koncertu 25. novembra zaznie v Bataclane aj úplne nová pieseň s názvom They Come at Night (Prišli v noci). 69-ročná speváčka ju napísala krátko po parížskych útokoch.

„Bola to jediná vec, ktorú som mohla urobiť,“ uviedla v rozhovore pre Le Monde.  „Bola som úplne vydesená. Vôbec som si nemyslela, že budem spievať v Bataclane. Opýtali sa ma na to a mňa to potešilo.“

Ako priznala pre AFP, Bataclan miluje odvtedy, čo tam bola na koncerte Jane Birkin. Neskôr tam aj sama vystupovala.

Na novembrovom koncerte zaznejú okrem iných piesne z jej 21. albumu, na ktorých sa podieľal aj Nick Cave alebo bývalý člen kapely Pink Floyd Roger Waters. Nazvala ho Negative Capability a vychádza po ročnej prestávke pre operáciu bedrového kĺbu a zdravotné komplikácie. „Už nemôžem pokračovať tak ako predtým. Ale úplne neprestanem,“ povedala pre Le Figaro.

Marianne Faithfullovú objavil v roku 1964 manažér kapely Rolling Stones. Preslávila sa ako 17-ročná piesňou „As tears go by“, ktorú jej napísali Mick Jagger a Keith Richard.

S Jaggerom žila päť rokov, a keď sa v roku 1970 rozišli, bola závislá od heroínu a mala ťažké zdravotné problémy. „Vôbec som si tak svoj život nepredstavovala,“ povedala o tom období.

Z problémov sa dostala až koncom 70. rokov a úspešne sa vrátila do šoubiznisu. Počas svojej 50-ročnej kariéry vystupovala po boku spevákov ako David Bowie, Lou Reed alebo Tom Waits. Účinkovala aj v operách a hrala vo filmoch, napríklad aj vo filme Paríž, milujem ťa z roku 2006.

Rocková speváčka, ktorá žije vo Francúzku a v Írsku, taktiež uviedla, že koncert bude poctou pre tých, ktorí počas útoku zomreli, ale aj tých, čo ho prežili.

„Nemyslím si, že sa to stane znova. A ak sa aj stane, stane sa. Čo môžem proti tomu urobiť?“ odpovedala na otázku, či má strach v krajine, v ktorej stále platí výnimočný stav.

Francúzski umelci Bataclan odmietli

Koncertnú sálu v 14. parížskom obvode otvorili v roku 1865 a odvtedy tam vystupovali kapely ako Velvet Underground, The Clash alebo nedávno zosnulý spevák Prince. Po minuloročných teroristických útokoch získalo miesto na opravy finančnú pomoc vo výške 280-tisíc eur.

Parížsku sálu otvoria v polovici novembra dvoma koncertmi britskej kapely The Libertines so svojím frontmanom Petom Dohertym. Dva koncerty tam odohrá aj senegalský spevák Youssou N’Dour so svojou kapelou Super Étoile de Dakar.

Mnohí francúzski muzikanti pozvanie do znovuotvoreného Bataclanu odmietli. Tvrdia, že to nie je zo strachu, len nechcú vystupovať na mieste, kde zomrelo toľko veľa ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie