Denník N

Rybníčkovi a Toske zatiaľ chýba tím známych ľudí a témy, ktoré by ľudí zaujímali

Richard Rybníček po víťazstve v komunálnych voľbách v roku 2014. Foto – TASR
Richard Rybníček po víťazstve v komunálnych voľbách v roku 2014. Foto – TASR

Primátor Trenčína chce do strany dostať hlavne ľudí zo samospráv a odborníkov na zmeny fungovania štátu. Experti, na ktorých sa odvoláva, hovoria, že do politiky s ním nepôjdu.

Vychádza z analýz a rád mimovládnych organizácií, na svojej úvodnej tlačovke bol sám bez spolupracovníkov. Pripustil aj to, že z novej strany Toska ani nemusí nič byť, pokiaľ o ňu ľudia neprejavia záujem.

„Nie som žiadny spasiteľ ani záchranca Slovenska a nie som ani záchranca pravice,“ hovoril primátor Trenčína Richard Rybníček, keď v nedeľu podvečer, čo je netradičný čas na oznamovania dôležitých rozhodnutí, predstavoval svoju novú stranu.

O vstupe do veľkej politiky bývalý riaditeľ STV a TV Joj hovorí viac ako rok, svojich spojencov však zatiaľ nepredstavil a sám vraví, že najprv ide zháňať podpisy potrebné na založenie strany.

Už na tlačovke hovoril, že oslovil odborníkov z inštitútov INESS, HPI či Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku a Konzervatívneho inštitútu a po spolupráci s nimi pripravuje programové tézy strany. „Moc sa až príliš nebezpečne sústreďuje do centra, politickej Bratislavy,“ hovoril o jedenej zo svojich hlavných vízií – preniesť kompetencie, financie a zodpovednosť do regiónov, „tam, kde žijú ľudia“.

Vyzbierajú a budú hľadať

„Prvým krokom je zbieranie podpisov, aby sme založili stranu. Zároveň pokračujeme v práci na programe, už aj s jednotlivými komunitami, a ja nevylučujem, že už do vyzbierania podpisov predstavím nejakých ľudí, to je však vecou najbližšieho pol roka, možno na jar, bude to prichádzať postupne,“ povedal Rybníček Denníku N na otázku, prečo nepredstavil prvých ľudí, ktorí s ním rozbiehajú stranu.

Zaujímajú ho odborníci a ľudia zo samospráv. „Spolieham sa na to, že je to téma, ktorej práve starostovia a primátori rozumejú. Vychádzam aj z vlastnej skúsenosti, lebo viem, že krajina nefunguje. Budem mať záujem o starostov a primátorov, aj o ľudí z regiónov. Intenzívne s nimi budem hovoriť a mnohí sa mi už aj hlásia.“

Podľa informácií Denníka N sa Rybníček v posledných mesiacoch stretol s niekoľkými možnými budúcimi spolupracovníkmi zo samospráv, zatiaľ sa však s výraznými osobnosťami nedohodol.

Poradia, ale do politiky nechcú

Rybníček hovorí, že sa zatiaľ pýtal expertov z mimovládok na cestu k decentralizácii krajiny, v budúcnosti ich chce osloviť aj s otázkou, či budú spolupracovať aj s jeho stranou.

Spoluprácu s Rybníčkom potvrdil inštitút INESS. Podľa jeho riaditeľa Richarda Ďuranu spolupracujú s viacerými politickými stranami. „Áno, podieľali sme sa na ekonomickej časti ich (Tosky) programu.“ Inštitút ani on sám sa však podľa Ďuranu priamo do politiky zapojiť nechcú.

Rybníček na úvodnej tlačovke spomínal aj politológa Petra Spáča. Odborník na otázky volebných systémov Spáč hovorí, že priamo s Rybníčkom ani s jeho stranou nekomunikoval. Predpokladá, že by primátorove poznámky mohli súvisieť s jeho prácou na štúdii jednej mimovládnej organizácie, a do politiky sa nechystá.

Slosiarik: Akoby to bola individuálna akcia

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik považuje nástup Tosky s agendou decentralizácie a posilnenia regiónov za nepresvedčivý. „To nebude niečo, čo bude väčšinu ľudí zaujímať a čomu budú rozumieť.“ Vraví, že úspech strany nie je možný bez „chlebových tém“, či tém ako zlepšenie fungovania ekonomiky a sociálnych vecí.

Slosiarik mal z Rybníčkovej tlačovky skôr pocit, že chcel len dodržať sľub, že viac k svojmu vstupu do politiky povie na jeseň. „Zdá sa mi, že sa takto pripomenul a dal si ďalší čas na rozhodovanie.“ Slosiarikovi navyše tlačovka pripadala len ako primátorova individuálna aktivita.

Na ohlásený vznik Tosky už reagujú prví politici. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka Rybníček vstupuje do konzervatívnej časti pravicového spektra, kde je pomerne veľké vákuum. „SaS je pravicovo liberálna strana a takou aj ostane, a teda je úplne zrejmé, že rozumná pravicovo konzervatívna strana by sa ako možný partner šikla.“

Šéf novej strany si však podľa Sulíka sám na seba pripravil obmedzenie, ktoré Toske neumožňuje získať dosť peňazí na predvolebnú kampaň a fungovanie strany. Rybníček obmedzil prijímanie darov od fyzických osôb na 100 a právnických osôb na 5000 eur, takže darcov by sa museli nájsť stovky či tisícky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Toska

Slovensko

Teraz najčítanejšie