Denník N

Krízový manažér v kríze

Primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto N – Tomáš Benedikovič
Primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto N – Tomáš Benedikovič

Richard Rybníček môže vyvolávať očakávania, no jeho monotematickosť a osamotenosť ich len znižujú.

August 2015: Richard Rybníček vysvetľuje, prečo odmietol ponuku viesť volebnú koalíciu SaS – OĽaNO a Nova, hovorí o „útvare“, ktorý by bol funkčný aj v regiónoch, o kantonizácii a o konkurencii regiónov.

Október 2015: Rybníček pripúšťa, že ak bude zdravý, o vstup do veľkej politiky sa bude usilovať v roku 2020 a nevylučuje, že v budúcnosti založí „niečo svoje“. Opäť hovorí o kantonoch, decentralizácii a zmene volebného systému.

Marec 2016: Po voľbách hovorí primátor Trenčína o páde straníckeho systému, o tom, že mala vzniknúť úradnícka vláda, i o tom, že v prípade predčasných volieb by si „vypýtal s nejakou komunitou od ľudí mandát na vládnutie“. Spomína konzervatívnu stranu, 15 – 30 percent a opäť aj veľkú reformu štátu.

Apríl 2016: Primátor oznamuje, že do konca roka predstaví stranu, ktorá by bola pre kresťanských a občianskych konzervatívcov, a opäť prízvukuje, že jeho prioritou je zmeniť politický systém, územnosprávne členenie i fungovanie vlády a štátu.

Po pol roku predstavil Rybníček názov Toska, povedal, že začne zbierať podpisy, a novinárom rozdal niekoľko á-štvoriek s predstavou, ako by oná decentralizácia mala vyzerať. Žiadny bombastický štart, žiadny chytľavý slogan, žiadny veľký sľub a taktiež žiadni ľudia, ktorí by sa v budúcnosti mali pohybovať po Rybníčkovom boku. Na čo všetky tie upútavky a nedeľná tlačovka vlastne boli?

Na to, že sa od konca vysokej školy pohybuje vo verejnom priestore a najnovšie má aj ambíciu vládnuť, je trenčiansky primátor až neuveriteľne monotematický. Keby bola jeho monotematickosť aspoň matovičovského typu (Fico chráni zlodejov), no téma územnosprávneho členenia a prenosu kompetencií na Slovensku naposledy rezonovala začiatkom storočia a nikdy sa nestala témou volebnej kampane.

Navyše, politika na Slovensku je až priveľmi personalizovaná, no hovoriť o strane s tým, že okrem šéfa nepoznáme nikoho, kto s ním pôjde, môže vyvolať akurát tak špekulácie, či vôbec niekto taký existuje a či strana nevzniká len preto, že Rybníček na rozdiel od mnohých svojich rovesníkov ešte vlastnú stranu nemal.

Je možné, že sa Rybníček nechal pritlačiť vlastným sľubom, že stranu predstaví do konca roka, no v tomto štádiu mal radšej počkať a ušetril by si výsmech či sklamanie. Zvlášť, keď ho časť verejnosti považuje za človeka, ktorý dokáže vydržať tlak oponentov a vytiahnuť inštitúcie, ktoré vedie, z úpadku. Svojou doterajšou aktivitou a avízami skrátka mohol vyvolať dojem, že si pýta mandát ako krízový manažér, no zatiaľ vyzerá ako manažér v kríze.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Toska

Komentáre

Teraz najčítanejšie