Denník N

Artforum je pevný bod v meniacom sa svete

Odídem, vrátim sa – a ono tam je. Zatiaľ tam vždy bolo. Tak nech to vydrží ešte dlhšie.

Môj život sa od začiatku točil okolo Panenskej: narodila som sa na Hlbokej v pôrodnici, ktorá dnes neexistuje, na Podjavorinskej som chodila prvých pár rokov do školy a ďalších desať na výtvarnú, do „zušky“, ktorá je už takisto zrušená.

Farby som si kupovala v tiež už bývalom papiernictve na rohu Panenskej a Štetinovej, roky po tom, čo som na tom mieste sedela na kufri a čakala, kým mama dobehne s plyšovým medveďom, ktorého som si zabudla pribaliť do školy v prírode. Pri podchode bývala kamarátka a Lýcejná bola ako z iného sveta. Podniky na tom konci ulice ma začali zaujímať omnoho neskôr.

Veľa vecí sa zmenilo, veľa zaniklo a veľa vzniklo, ale Artforum bolo na rohu Panenskej a Kozej akosi vždy: prinajmenšom vždy za čias, čo si sama kupujem knihy. Prinajmenšom vždy za čias, čo sa sama odvážim do kníhkupectva ísť si lačne zalistovať v knihách.

Artforum je akýmsi pevným bodom v neustále sa meniacom svete kľúčovej ulice môjho detstva. Odídem, vrátim sa – a ono tam je. Zatiaľ tam vždy bolo. Nikdy som nepočítala razy ani roky, ale zjavne je to už dlho. Tak nech to vydrží ešte dlhšie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie