Denník N

Biely dom a Netanjahu si dokazujú, ako sa ten druhý mýli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa počas predvolebnej kampane zastaví vo Washingtone. FOTO - TASR
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa počas predvolebnej kampane zastaví vo Washingtone. FOTO – TASR

Americký minister zahraničia John Kerry si myslí, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa mýli, keď sa domnieva, že svet sa vzdal myšlienky na Irán bez jadrovej zbrane. Netanjahu je zase presvedčený, že sa mýli Kerry, lebo nechápe aký je skutočne Irán nebezpečný. Médiá o tom píšu ako o ďalšej zásadnej kríze partnerstva, ktoré by sa už pomaly mohlo označiť za talianske.

V utorok vystúpi v americkom Kongrese Benjamin Netanjahu a bude hovoriť hlavne o Iráne. Otázkou je, kto ho tam príde počúvať. Prezident Obama, ani viceprezident Biden tam nebude a nezúčastnia sa ani viacerí demokratickí kongresmani.

To je potupa, ktorú si ale izraelský premiér čiastočne zavinil sám.

Komu zavolá Obama po voľbách?

Súhlasil s tým, aby republikáni zneužili jeho vystúpenie na útok proti prezidentovi. Republikánske vedenie Kongresu ho pozvalo rečniť bez konzultácie s Bielym domom. Dva týždne pred izraelskými voľbami, v ktorých sa Netanjahu snaží obhájiť svoju politiku, vrátane tej iránskej, by asi bolo zvláštne keby sa Obama na takom podujatí zúčastnil. Naviac, ak sa vie, že Obama by radšej do Jeruzalema volával inému premiérovi.

Obamova poradkyňa pre národnú bezpečnosť Susan Riceová sa vyjadrila, že Netanjahuovo vystúpenie bude pre izraelsko-americké vzťahy „deštruktívne“. Médiá hneď prišli s tým, že išlo o najostrejšie vyjadrenie od americkej administratívy za posledné roky.

Američania Netanjahuovi vyčítajú, že agresívnym presadzovaním svojej agendy stráca Izrael svojich dlhoročných podporovateľov. Netanjahu sa bráni, že mu iné nezostáva a v mysli má len záujmy Izraela.

Jeho politickí oponenti ho ale za takúto politiku kritizujú. Líder opozície, labourista Jicchak Herzog odmietol premiérovu ponuku vycestovať s ním do Washingtonu a prezentovať tak Netanjahuovu reč ako výsledok politického konsenzu.

Čo vyhrá voľby?

Tieto politické šarvátky, pri ktorých obe strany kalkulujú s tým, že im prinesú isté zisky, ale odvracajú pozornosť od toho, čo sa skutočne podarí vyrokovať s Iránom, sú podľa analytikov zbytočne vyčerpávajúce.

Predpokladá sa, že ak niečo vyhrá alebo prehrá Netanjahuovi voľby, nebude to Irán ani vzťahy s Bielym domom. Zároveň platí, že Obamova administratíva bude musieť brať do úvahy názor akéhokoľvek izraelského premiéra. Rozdiel je len v tom, že s jedným to pôjde ľahšie, s iným horšie. Aj o tom je spojenectvo, na ktoré sa obe krajiny odvolávajú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie