Denník N

Kováčik vyštval šéfa tímu Gorila z polície

Z polície odchádza na vlastnú žiadosť šéf tímu Gorila Marek Gajdoš. Hovorí, že prístup nadriadených už nevedel tolerovať.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Marek Gajdoš požiadal po sedemnástich rokoch v polícii o odchod do civilu. V polícii bude už len do konca roka. Informáciu priniesol Nový Čas.

„Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ vyhlásil Gajdoš.

„Úprimne, aj bez týchto dôvodov, po sedemnástich rokoch štátnej služby cítim potrebu zmeny pracovného prostredia,“ dodal policajt.

Gajdoš mal pri práci na kauze Gorila dlhodobé spory so šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom. Kováčik sa o ňom viackrát dehonestujúco vyjadroval.

Vyšetrovateľ sa zase v médiách sťažoval, že mu Kováčik v minulosti viackrát neschválil niektoré úkony. Kováčik napríklad dlhodobo odmietal vypočuť bývalého agenta SIS Petra Holúbeka a za celý čas vyšetrovania nedošlo ani k výsluchu premiéra Roberta Fica.

„Dozorový prokurátor zobral informáciu na vedomie. Podľa dozorového prokurátora, odchodom pána Gajdoša by nemal byť negatívne ovplyvnený priebeh ďalšieho vyšetrovania,“ napísala hovorkyňa prokuratúry.

Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že Gajdoš ho o odchode do civilu neinformoval. „Minister vnútra tak ako sľúbil po voľbách v roku 2012, ponechal celý tím, ktorý zriadil jeho predchodca v pôvodnom zložení, pričom vyšetrovací tím mal voľné ruky. S pánom Gajdošom sa počas niekoľkých rokov stretol niekoľkokrát, pričom tím ako aj pán Gajdoš má stále jeho podporu. Na všetky jeho žiadosti počas vyšetrovania dostal vždy kladnú odpoveď,“ napísalo tlačové oddelenie ministerstva vnútra.

„Minister vnútra už niekoľkokrát povedal, že bude rád, ak po skončení vyšetrovania prípadu Gorila budú vyšetrovateľmi alebo prokuratúrou zverejnené informácie, ktoré sa týkali jednotlivých prípadov, aby mala verejnosť kompletné informácie,“ dodalo ministerstvo.

Spis Gorila niekto zverejnil na internete v roku 2012. V dokumente, ktorý údajne vytvorila SIS na základe odpočúvania bytu na Vazovovej ulici, sa píše napríklad o tom, ako šéf Penty Jaroslav Haščák korumpuje politikov alebo bývalých štátnych úradníkov a stretáva sa s politikmi. Penta pravosť spisu odmieta a podáva v tejto súvislosti na súd neustále žaloby.

Haščák sa v byte údajne stretol aj s premiérom Robertom Ficom; ten to, či sa stretnutie uskutočnilo, odmieta roky potvrdiť. Naposledy to nepovedal ani svojmu koaličnému partnerovi – Andrejovi Hrnčiarovi z Mosta-Híd.

Kováčik v lete tvrdil, že vyšetrovanie Gorily sa blíži ku koncu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie