Denník N

Petra Vlhová: Každý chce víťaziť, len nie všetci to povedia nahlas

Foto – TASR
Foto – TASR

Už v sobotu sa začína Svetový pohár v lyžovaní obrovským slalomom na ľadovci v rakúskom Söldene. Petra Vlhová (21) má nového talianskeho trénera a hovorí, že po vlaňajšej sezóne, keď skončila v slalome šiesta, chce teraz víťaziť.

Aký je prístup talianskeho trénera Liva Magoniho v porovnaní so slovenskými trénermi?

Pohybuje sa v tomto športovom prostredí dlho a má výborné skúsenosti. Vie pracovať s ľuďmi a aj sme si ľudsky sadli. Veľmi dôležité je, že sme kamaráti. Je veľký profesionál, ale vieme sa spolu aj zasmiať. Ja som cieľavedomá – keď mi niečo povie, tak nevymýšľam a idem s veľkým nasadením do toho. On už vie, aká som, a vie aj to, ako so mnou pracovať.

Aký je váš bežný deň počas prípravy?

Ráno vstanem, ešte pred raňajkami sa rozcvičím, aby som nabudila svaly a telo. Potom idem na raňajky. Po nich idem rovno na kopec, kde trénujeme. Nasleduje obed a oddych. Každý deň si potrebujem aspoň hodinku pospať, pre moju regeneráciu je to veľmi dôležité. Potom mám kondičný tréning, na ktorom posilňujem a robím strečing. Následne mám masáže a relaxačné cvičenia. Na konci dňa príde analýza tréningu. Každý deň si robíme videá na kopci a tie potom analyzujeme. Pozeráme sa na to, aké som spravila chyby a čo treba zmeniť. Po tomto všetkom sa môj deň končí.

Potom sa ide spať. Máte stanovenú večierku?

Aj hej, niekedy idem spať o deviatej, niekedy o hodinu neskôr alebo skôr. Keď je deň náročný a som unavená, idem si proste ľahnúť. Môj deň sa niekedy začína aj o šiestej ráno, takže sa potrebujem dobre vyspať.

foto - TASR/APFoto – TASR/AP

Koľko percent vo výsledku robí kvalita lyží a výstroja?

Takých štyridsať percent určite. Šesťdesiat percent je moja zásluha, takže veľmi dôležité sú aj lyže. Môžete lyžovať dobre, ale keď nemáte kvalitný výstroj, tak vám iba vaše schopnosti nebudú stačiť na to, aby ste sa dostali do najlepšej trojky.

Koľko párov lyží máte k dispozícii?

Na slalom mám asi desať párov lyží. Na obrovský slalom asi sedem až osem párov. Lyže často obmieňam. Keď sú vyjazdené, tak sú pomalšie a krivia sa. Preto ich častejšie striedam a ten počet sa mení.

Sledujete na Facebooku prípravu Mikaely Shiffrinovej? Svoje tréningy na fotkách a videách pomerne podrobne dokumentuje. V čom môže byť jej tréning iný ako váš?

Sledujem ju, ale neviem to úplne posúdiť. Každý si chráni to svoje, ani ona neukáže celé know-how, ktoré s tímom majú. Aj my si chránime, čo robíme. Ona je taký typ, ktorý rád komunikuje s fanúšikmi. Ja sa tiež snažím komunikovať so svojimi fanúšikmi, aby vedeli, čo robím. Ale, popravde, nie som typ, ktorý by každú hodinu niečo pridal na svoju profilovú stránku.

S čím budete spokojná po skončení tejto sezóny?

Chcem potvrdiť svoje úspechy z minulej sezóny. Všetci pracujeme na tom, aby výsledok bol čo najlepší. Chceme pódiá. Nejdeme do toho so skromnosťou. Každý chce víťaziť, len nie všetci to aj povedia nahlas. Ja s tým problém nemám. Budem robiť všetko pre to, aby som svoj cieľ naplnila.

Ako najradšej relaxujete?

Vypnem všetko okolo mňa a len ležím. Je pre mňa veľmi dôležité takto relaxovať. Veľa voľného času nemám a stále mám nejaký program, takže si užívam ničnerobenie. Moje dni sú o tréningoch či stretnutiach, preto som šťastná, keď mám chvíľu na takýto oddych.

Na Facebook ste nedávno pridali fotografiu z Gerlachovského štítu.

Áno, bola som tam v rámci tréningu. Strávila som v Tatrách týždeň a bol to náš vrchol kondičnej prípravy. Túra na Gerlachovský štít bola plánovaná, ja som tam veľmi chcela ísť. Nikdy som tam nebola, aj keď milujem slovenskú prírodu. Myslím si, že by si to mal zažiť každý Slovák. Ja som si to užila aj napriek tomu, že nám veľmi nevyšlo počasie.

Na Gelrachovskom štíte. foto - Facebook Petry Vlhovej
Na Gerlachovskom štíte. Foto – Facebook Petry Vlhovej

Dnes už aj mladí športovci s malými skúsenosťami dosahujú skvelé výsledky. Je to aj váš prípad. V čom to je?

Je to o hlave a o tom, ako sa ten človek nastaví. Takže veľkú rolu hrá psychika. Dnešní mladí ľudia nemajú životné ciele a práve tie sú dôležité. Ja som aj vďaka rodičom našla to, čo chcem robiť, a je šťastie, že robím to, čo ma baví.

Keby ste nelyžovali, čomu by ste sa chceli venovať?

Bol by to zase len šport. Mám veľmi rada tenis, ale aj iné športy. Musela by som robiť len nejaký šport, bez neho si už neviem predstaviť život. Mám veľa energie a asi by som ju len opäť vložila do pohybu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie