Denník N

SaS obviňuje J&T, že kšeftuje ako Bašternák. Patrik Tkáč: Sú to hlupáci

River Park. Foto N – Tomáš Benedikovič
River Park. Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS je presvedčená, že Smer dlhodobo kryl rozkrádanie DPH.

Rozkrádanie DPH je podľa poslancov SaS Ľubomíra Galka a Jozefa Rajtára operačným systémom Smeru. SaS tvrdí, že podobne ako Ladislav Bašternák kšeftovali s bytmi aj firmy spadajúce do portfólia J&T. Finančná skupina je dlhodobo spájaná so Smerom, v minulosti strane poskytli aj pôžičku.

Na pripomenutie, takto vyzeral prípad Bašternák: podnikateľ Ladislav Bašternák kúpil sedem bytov v rezidencii Mariána Kočnera Five Stars Residence za 12 miliónov eur a tvrdil, že zaplatil v hotovosti. Z obchodu si vypýtal vratku DPH 2 milióny eur. Kriminálny úrad finančnej správy tvrdil, že išlo o podvod, ale polícia ho nevidela.

Byty následne niekoľkokrát zmenili majiteľov, až skončili vo firme Bašternákovej manželky:

Autor schémy: SaS
Autor schémy – SaS

V River Parku ako u Bašternáka

Rajtár hovorí, že podobne menili majiteľov aj byty v River Parku, ktorý postavila J&T. River Park je jedna z najznámejších stavieb J&T v Bratislave na brehu Dunaja.

„Firmy, medzičlánky, sú vlastnené cyperskými schránkovými firmami a všetky sídlia na tej istej adrese,“ tvrdí Rajtár.

SaS tvrdí, že podstatnou je firma KPRHT4, kde je konateľkou sestra Patrika Tkáča Andrea Tkáčová a u ktorej podľa Rajtára byty končili. „Firma nemá žiadne komerčné opodstatnenie. Od začiatku svojej existencie generuje permanentnú stratu. Komerčne jej existencia nemá žiadne logické opodstatnenie, je to iba účelová schéma na to, aby sa dalo pracovať s daňovými úradmi a robiť rôzne machinácie,“ myslí si Rajtár.

Poslanec tiež tvrdí, že J&T je sofistikovanejšia ako Bašternák:

Autor schémy: SaS
Autor schémy – SaS

SaS: Kažimír by mal odstúpiť

SaS tvrdí, že finančná správa tolerovala tieto podozrenia a vzhľadom na blízkosť J&T k Smeru ich nijako nepreverila. Vyzýva na odstúpenie ministra financií Petra Kažimíra a chce, aby podozrenia preverili orgány činné v trestnom konaní.

Podľa Rajtára boli takéto transakcie za vlády Roberta Fica bežné a robili ich „skupiny naviazané na Smer“.

„Bohužiaľ, aj za vlády Ivety Radičovej boli ponechané vo funkcii niektoré kľúčové osoby,“ hovorí Rajtár. Ako príklad uvádza Dušana Páteka – bývalého riaditeľa Daňového úradu Bratislava, ktorý je teraz viceprezidentom finančnej správy.

Tkáč z J&T: Nezmysel – akoby som o Galkovi tvrdil, že je zoofil

J&T hovorí, že Rajtár s Galkom zverejnili nezmysly. Patrik Tkáč ich na Facebooku nazval hlupákmi.

„Keď si niekto myslí, že si o nás bude stále otierať hubu bez našej reakcie, tak sa mýli,“ napísal Patrik Tkáč na Facebooku a hrozí žalobami. „Keď poviem, že Galko je zoofil (ten druhý neviem, ako sa volá), tak je na tom určite viac pravdy ako na obvineniach, ktoré zazneli,“ napísal Tkáč. „Dúfam, že touto nechutnosťou dávam dostatočne najavo svoje presvedčenie o svojej pravde. Od spoločnosti KPRHT, v ktorej je konateľka moja sestra, mám za plne komerčných podmienok prenajatý byt, za ktorý som doteraz zaplatil na DPH viac, ako Galko a jemu podobní zaplatili za celý život.“

Prokuratúra tvrdí, že ak majú Rajtár a Galko informácie o trestných činoch, sú povinní podať trestné oznámenie. „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v rámci svojej pôsobnosti a právomoci vyhodnocuje monitoring mediálne prezentovaných vyjadrení a skutočností. V tejto súvislosti zaznamenala aj vyjadrenia poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SaS. Každý, teda aj poslanci Ľ. G. a J. R., je povinný podať trestné oznámenie o skutočnostiach zakladajúcich podozrenie zo spáchania trestného činu a o jeho páchateľovi. Trestné oznámenie môže podať každý na polícii alebo na prokuratúre. Prokuratúra posúdi a vybaví každé trestné oznámenie v súlade so zákonom,“ napísala hovorkyňa.

Podozrenia, ktoré majú Rajtár s Galkom, preverí aj finančná správa. „Finančná správa skúma všetky podnety indikujúce podvodné správanie subjektov, a preto bude aj dnešné vyhlásenie vnímať ako podnet na prešetrenie daňového podvodu a bude sa ním zaoberať,“ vyhlásila hovorkyňa Patrícia Macíková.

Finančná správa tvrdí, že má najlepšie výsledky vo svojej histórii. „Každoročne vďaka aktívnemu boju proti daňovým podvodom prinesie občanom do spoločnej kasy o 300 miliónov eur navyše na DPH. Jozef Rajtár zrejme z neznalosti procesu kontroly obvinil pracovníkov finančnej správy, že kryjú daňové podvody,“ tvrdí Macíková.

Minister financií Peter Kažimír hovorí, že je pripravený vyvodiť zodpovednosť vo svojom rezorte, „ale iba na základe relevantných dôkazov“.

„Keď Iveta Radičová odvolávala vtedajšieho ministra Galka, mala na to vážny dôvod – bol podozrivý z odpočúvania novinárov,“ napísala Kažimírova hovorkyňa.

„Finančná správa je autonómna inštitúcia, ktorá rozhoduje sama, čoho výsledkom je aj skutočnosť, že vo výbere daní dosahuje najlepšie výsledky od roku 2008. Ak majú páni poslanci nejaké podozrenia zo spáchania akéhokoľvek trestného činu, môžu kedykoľvek kontaktovať orgány činné v trestnom konaní alebo dať podnet priamo na finančnú správu,“ odkázal Kažimír.

„Všetky prevody bytov boli v súlade so zákonom, riadne zdanené, štát neprišiel ani o jediný cent a nemáme najmenší problém to kedykoľvek dokázať,“ vyhlásila J&T. „Poslanci Galko a Rajtár chceli využiť silu značky J&T na svoje zviditeľnenie, ale len na základe toho, že poslanec Rajtár niečomu nerozumie, predsa nemôže vyslovovať hrubé obvinenia a hovoriť o prípade pre orgány činné v trestnom konaní. Takéto správanie členov zákonodarného zboru je predsa neprijateľné. Poškodzuje spoločnosť, akcionárov i zamestnancov, a preto zvažujeme primeranú obranu našich práv,“ píše sa v oficiálnom stanovisku.

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie