Denník N

Sagan nám všetkým pripomína, že život má byť prežitý s radosťou, píše britský Telegraph

Peter Sagan na Tour de France 2012 v drese tímu Cannondale. (Foto: AP)
Peter Sagan na Tour de France 2012 v drese tímu Cannondale. (Foto: AP)

Nór Kristoff sa v Katare aklimatizoval tri týždne, Ír Mullen dokonca trénoval v saune. Sagan prišiel tri dni pred štartom a zvíťazil. Ponaučenie? Buďte ako Sagan. Nepretaktizujte to. Len jazdite.

Na začiatok otázka: Ste spokojní so svojou prácou? A nepýtam sa na výplatu, zamestnanecké zľavy či iné benefity. Ste skutočne spokojní so svojou prácou? Ak nie, tak prečo? Pýta sa v úvode článku britský denník The Telegraph.

Tentoraz nepíše o biznise či ekonomike, ale o Petrovi Saganovi a jeho úprimnej radosti z toho, čo robí. Jeho pohľad na svet nám všetkým pripomína, že život by mal byť prežitý s radosťou.

Úspechy ani talent z neho velikána nerobia

Sagan sa stal cez víkend druhý rok za sebou majstrom sveta a v tejto chvíli ho môžeme oprávnene označiť za jedného z najzaujímavejších športovcov na svete, píše autor článku Jonathan Liew.

Jeho veľkosť však nie je dobré posudzovať podľa širokého zoznamu kariérnych úspechov a dokonca ani podľa obrovského talentu, ktorý dostal. To, čo z neho robí skutočného velikána, je jeho povaha a nezameniteľný charakter. Dosiahnuté prvenstvá nie sú také zaujímavé ako cesta, po ktorej za nimi ide.

Za akýchkoľvek okolností povie to, čo si myslí, do cieľa príde na zadnom kolese, a keď sa ho novinári po prvom titule majstra sveta pýtajú na pocity, úvodnú vetu venuje utečeneckej kríze v Európe.

A aby toho nebolo málo, krátko pred olympiádou ohlási, že nebude pretekať na cestnom, ale na horskom bicykli, na ktorom súťažil naposledy ešte ako junior.

Buďte ako Sagan. Len jazdite

Saganovu bezprostrednosť vyzdvihol po víkendových MS aj cyklistický portál Velonews, ktorý ju označil za jeden z piatich kľúčových faktorov Saganovho úspechu v Katare.

Ako sa v Dohe vyrovnať s neznesiteľným teplom, riešili všetci cyklisti, píše Velonews. Nór Alexander Kristoff sem kvôli aklimatizácii pricestoval v trojtýždňovom predstihu a časovkár Ryan Mullen dokonca trénoval v saune. A čo Sagan? Na šampionát prišiel tri dni pred štartom a zvíťazil. Ponaučenie? Nepretaktizujte to. Len jazdite.

„Prvý deň po príchode som celý prespal, pretože som unavený z cesty,“ povedal Sagan. „Druhý deň som odjazdil tri hodiny a už som si vravel ‚ó nie, to je na mňa veľa‘. No a tretí deň som jazdil len hodinu, pretože ďalší deň mal byť veľkým dňom,“ opísal svoju katarskú aklimatizáciu dvojnásobný majster sveta.

Radosť, akú vidíme u Messiho či iných géniov

Telegraph porovnáva aj to, v akej situácii je teraz Sagan a v akej iný športový velikán, tenista Novak Djokovič. Kým Slovák má z cyklistiky radosť, Djokovič, tenista, ktorý dostal všetok talent na svete, priznáva, že už niekoľko mesiacov hľadá prirodzenú radosť zo športu, v ktorom je najlepší.

Všeobecne, keď hovoríme o motivácii športovcov, hlavnými témami sú trofeje, medaily, peniaze, sláva či uznanie. Ale ako často hovoríme o radosti?

Sagan to vystihol najlepšie: „Moje hobby je moja práca. Môžem teda jazdiť, je to zábava a ešte aj zarobím nejaké peniaze.“

Zdá sa, že práve toto je tá najrevolučnejšia myšlienka zo všetkých. Jednoduchá detská radosť z toho, čo robíme. Radosť, akú zriedka vidíme aj u iných športových géniov – napríklad u futbalistu Lionela Messiho.

Inak povedané, keď si odmyslíme fúzy na brade a z dresu vystrihneme mená sponzorov, uvidíme na bicykli toho istého Petra Sagana, ktorý na ňom sedel pred mnohými rokmi.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie