Denník N

IT-čkári odpočítavajú Plavčanovi čas, ako dlho ignoruje verejnú debatu o zákazke na internet pre školy

Aktualizované 18.00 – Ministerstvo školstva už niekoľko mesiacov opakuje, že vyhodnocuje súťaž na Edunet. Odbornú debatu ignoruje.

„Ministerstvo na naše ponuky nereaguje už 255 dní, 1 hodina a 5 minút. Takýto prístup pri zákazke za 80 miliónov považujeme za arogantný a nezodpovedný.“

Takýto ostrý odkaz posielajú IT-čkári zo Slovensko.digital ministrovi školstva Petrovi Plavčanovi (nominant SNS), ktorý odmieta odbornú debatu o zákazke na internet pre školy Edunet s predpokladanou cenou 80 miliónov eur.

„Projekt je nastavený ako veľký centrálny nákup a neumožňuje skutočnú súťaž desiatok dodávateľov v regiónoch. Navyše, samotné školy tvrdia, že štátny internet je pomalý a nevýhodný,“ píše v zverejnenej výzve Slovensko.digital.

Ministerstvo školstva už niekoľko mesiacov opakuje, že vyhodnocuje súťaž, do ktorej sa prihlásili štyri firmy (Slovak Telecom, O2, Slovanet a Swan). Robí to tak dlho, že nakoniec predĺžilo existujúcu zmluvu Slovak Telekomu na staršiu internetovú zákazku Infovek 2 dodatkom za 5,4 milióna eur s DPH. Dodatok s Telekomom o pripojení k internetu má platiť dovtedy, kým štát túto súťaž neukončí.

Podľa Aliancie Fair-play môže byť dodatok nezákonný, preto podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

Ministerstvo školstva kritiku opakovane odmieta. Argumentuje tým, že súťaž zorganizovalo zodpovedne a transparentne, o čom má svedčiť to, že sa do nej zapojili viac ako traja uchádzači.

„Parametre technického riešenia boli zvolené so zreteľom na požadovanú kvalitu, bezpečnosť a dostupnosť služieb. Vzhľadom na počet uchádzačov, ako aj vzhľadom na to, že súťaž ešte prebieha a nie je známa výsledná cena, tvrdenia ohľadne výšky zákazky, či nemožnosti zúčastniť sa na nej, nie sú korektné.“

Verejnú diskusiu o projekte ministerstvo školstva nespomína.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie