Denník N

Päťdesiat českých politikov sa stretlo s dalajlámom. Chválil Kisku, že nadväzuje na Havla

Politici mali v stredu problém sa do salóniku českého Senátu vôbec zmestiť. Foto - Archív P. Gazdíka
Politici mali v stredu problém sa do salóniku českého Senátu vôbec zmestiť. Foto – Archív P. Gazdíka

Politici naprieč rôznymi stranami chceli ukázať, že český prezident Miloš Zeman svojím kamarátskym postojom k Číne nezastupuje všetkých.

V utorok sa na webe českej prezidentskej kancelárie objavilo dôležité vyhlásenie: štyria najvyšší ústavní činitelia na čele s prezidentom Milošom Zemanom reagovali na aktuálnu návštevu dalajlámu v Prahe.

Spoločne vyhlásili, že chcú rozvíjať vzťahy s Čínou, a že ak sa nejaký český politik stretne s dalajlámom, bude to len jeho súkromná aktivita.

„Osobné aktivity niektorých českých politikov nie sú výrazom zmeny oficiálnej politiky a považovali by sme za nešťastné, aby boli takto vnímané,“ píše sa v stanovisku, ktoré okrem Zemana podpísali aj premiér Bohuslav Sobotka a predsedovia oboch komôr parlamentu.

Kritici to označili za zbytočnú servilitu smerom k Pekingu. „Je úplne mimo vkusu. Najvyšší ústavní činitelia by mali spoločne vystupovať, keď je ohrozená bezpečnosť v krajine a nie keď sa boja o pár obchodných kontraktov,“ napísal týždenník Respekt.

Zeman nehovorí za všetkých

O deň neskôr však z Prahy vyšiel aj iný signál. Zhruba päťdesiat poslancov a senátorov sa stretlo s dalajlámom v priestoroch budovy senátu.

Stretnutie malo súkromný charakter, svojím rozsahom však išlo zrejme o vôbec najmasovejšiu českú akciu na parlamentnej pôde na počesť dalajlámu.

„Týmto stretnutím sme chceli okrem iného ukázať, že medzi politikmi sú aj iné názory smerom k dalajlámovi a Číne, než sú tie oficiálne,“ povedala Denníku N končiaca senátorka Miluše Horská (nestr.), ktorá stretnutie zorganizovala.

Stretnutia sa zúčastnil aj bývalý český minister zahraničia Karel Schwarzenberg (vľavo). Foto - Archív P. Gazdíka
Stretnutia sa zúčastnil aj bývalý český minister zahraničia Karel Schwarzenberg (vľavo). Foto – archív P. Gazdíka

Pozvánky dostali politici už v pondelok, akcia teda nemala priamu spojitosť s neskorším pročínskym vyhlásením prezidenta a premiéra. Viacerí poslanci a senátori však po tomto vyhlásení cítili ešte väčšie odhodlanie sa s dalajlámom stretnúť.

„Na mňa to utorkové vyhlásenie pôsobilo ako, prepáčte mi ten výraz, lezenie do zadku Číne,“ poznamenal predseda strany Starostovia a nezávislí (STAN) Petr Gazdík.

Komunisti chýbali

Na dalajlámu sa prišli pozrieť politici takmer zo všetkých parlamentných strán, s výnimkou napríklad Komunistickej strany Čiech a Moravy. Tá dlhodobo udržuje družbu s Komunistickou stranou Číny.

Nenechali si ho ujsť ani niekoľkí politici vládnucej ČSSD. Práve predseda tejto strany Sobotka pritom ako premiér podpísal vyhlásenie, v ktorom sa od takýchto akcií dištancuje.

„Ja som na stretnutie prišiel preto, lebo dalajlámu rešpektujem ako osobnosť. Vyhlásenie nášho predsedu, prezidenta a predsedov parlamentných komôr považujem len za ich názor,“ povedal poslanec ČSSD Lukáš Pleticha, ktorý sa tiež stretnutia zúčastnil.

Okrem poslancov a senátorov sa s dalajlámom stretol ešte český minister kultúry Daniel Herman (KDÚ-ČSL). Vysvetlil to tým, že dalajláma je duchovný vodca a pod Hermanov rezort oficiálne spadá aj pôsobenie cirkví.

Viacerí novinári toto gesto od českých politikov ocenili. „Aspoň trochu to vyvažuje výron trápnej servility od štyroch najvyšších ústavných činiteľov, ktorí snaživo ubezpečovali čínskych súdruhov o nekonečnej lojalite,“ hovorí komentátor Hospodářskych novin Petr Honzejk.

Kiska zapôsobil

Dalajláma do Prahy pricestoval z Bratislavy, kde sa s ním cez víkend súkromne stretol prezident Andrej Kiska.

Na toto stretnutie dalajláma spomínal aj v stredu pred českými politikmi. „O vašom prezidentovi sa vyjadril veľmi pochvalne. Hovoril, že ho vidí ako pokračovateľa myšlienok Václava Havla,“ poznamenal Gazdík.

Dalajláma sa s Havlom dobre poznali, boli považovaní dokonca za priateľov. Havel ho prvýkrát prijal už vo februári 1990, krátko po svojom zvolení za československého prezidenta.

Neskôr bol dalajláma pravidelným hosťom konferencie Forum 2000, ktorej založenie inicioval práve Havel. Naposledy sa videli len niekoľko dní pred Havlovou smrťou v decembri 2011.

„Počas stretnutia s nami dalajláma povedal, že Slováci majú dnes prezidenta, ktorý podobne ako Havel koná srdcom,“ dodala senátorka Horská.

Historka o Maovi

Keďže dalajláma oficiálne nereprezentuje žiadny štát, podľa protokolu nemohli mať českí politici pred sebou na stole tibetské vlajky. Dalajlámovi však venovali kyticu, kde boli kvety naaranžované vo farbách tibetskej vlajky.

„Veľmi sa mu to páčilo. Pýtal sa nás, kto takúto kyticu vyrobil, a chcel vedieť aj meno tej floristky,“ poznamenáva Horská.

dalajlama-iii
Miesto vlajky položili politici pred dalajlámu kyticu na motívy tibetskej vlajky. Foto – archív P. Gazdíka

K tibetskej vlajke im dalajláma hovoril historku, ktorú v pondelok rozprával aj na zhromaždení na Hradčanskom námestí. Vraj keď sa v polovici 50. rokov v Pekingu stretával s Mao Ce-Tungom, tak mu Mao povedal, že Tibet by si mal zachovať vlastnú vlajku a nepoužívať len čínsku.

„Pre mňa bolo veľmi zaujímavé toto počuť, pretože sám každý rok v marci podporujem, aby sme na našej radnici vyvesili z okna tibetskú vlajku,“ hovorí poslanec ČSSD Pleticha, ktorý je zároveň zástupcom primátora v severočeskom Jablonci nad Nisou.

„Vždy sú okolo toho veľké diskusie, takže teraz budem mať pri týchto debatách nový argument priamo od dalajlámu,“ dodal Pleticha.

Kázanie od dalajlámu

Dalajláma hovoril s českými politikmi aj o ich práci. Gazdík si napríklad zapísal jeho vety, v ktorých na nich apeloval, aby voličov neklamali.

„Povedal nám, že ľudia poznajú, kto z politikov myslí veci úprimne a kto nie. Aj tie najkrajšie prejavy, ktoré sú prednášané bez úprimnosti, majú len krátkodobé ohlasy,“ citoval Gazdík dalajlámu.

Ďalej im hovoril svoje názory, že podľa neho sa aj menšie štáty majú angažovať v medzinárodných krízach.

„Keď sa totiž do konfliktov zapájajú iba veľké národy, budí to veľké emócie. Malé národy sú podľa dalajlámu v inej situácii, nikoho neohrozujú, nemajú veľkú vojenskú silu, takže môžu zohrávať pozitívnu úlohu,“ dodal Gazdík.

V neposlednom rade hovoril dalajláma aj o tom, že na svojom mieste sú politici len vtedy, ak vo svojej práci nachádzajú vnútorné uspokojenie. „Aj politici potrebujú občas pohladiť po duši. Odchádzali sme zo stretnutia veľmi pozitívne naladení,“ povedala Horská.

Podráždená Čína

Deň po Kiskovom nedeľnom stretnutí s dalajlámom zverejnila Čína ostrú reakciu. Prijatie dalajlámu zo strany politikov dlhodobo odsudzuje a považuje ho za narúšanie svojej územnej celistvosti.

„Čína je absolútne proti tomu a budeme primerane reagovať,“ povedala hovorkyňa čínskej diplomacie Chua Čchun-jing podľa agentúry Reuters.

Ako presne chce Čína reagovať, hovorkyňa nespresnila. Dodala však, že stretnutie Kisku s tibetským duchovným vodcom narušilo dobré čínsko-slovenské vzťahy. Slovensko by preto malo podľa nej podniknúť kroky, aby odstránilo „negatívne dôsledky“ prijatia.

Českí zákonodarcovia, s ktorými Denník N hovoril, neprikladajú takýmto stanoviskám príliš veľkú váhu. „Myslím, že už aj Čína ich berie ako taký svoj folklór,“ poznamenal.

Dalajláma a Andrej Kiska. Foto pre N - Jakub Markech
Dalajláma a Andrej Kiska. Foto pre N – Jakub Markech

Gazdík sám mal podobnú skúsenosť, keď vo februári 2015 ako člen parlamentnej delegácie navštívil Taiwan, ktorý vláda v Pekingu považuje za svoje územie. „Aj vtedy Čína podala ostrý protest a nič dramatické sa nestalo,“ dodal.

Zhruba o rok neskôr do Prahy priletel čínsky prezident a Číňania v Česku ohlásili veľké investície. Išlo zatiaľ o vrcholný moment čínsko-českých vzťahov.

Zrejme aj to viedlo prezidenta Zemana a ďalších vysokých ústavných činiteľov, aby prostredníctvom svojho vyhlásenia upokojili Čínu, že pobyt dalajlámu v Prahe pre nich nič neznamená.

Na toto prehlásenie zareagovali aj viaceré české univerzity, ktoré sa rozhodli, že v stredu krátko pred obedom vyvesia tibetské vlaky.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie