Denník N

Zistili, kto je záhadný Brit v službách ISIS

Džihádistický John popravil vlani aj amerického novinára Jamesa Foleyho. FOTO - TASR/AP
Džihádistický John popravil vlani aj amerického novinára Jamesa Foleyho. FOTO – TASR/AP

Džihádistický John, ktorý popravil viacerých väzňov islamistov, je v skutočnosti Londýnčan z dobre situovanej rodiny, ktorý vyštudoval programovanie na vysokej škole, zistil americký denník Washington post.

Svet ho pozná pod prezývkou Džihádistický John. Identita Brita, ktorý v službách Islamského štátu popravil viacerých západných rukojemníkov, však nebola známa. Až doteraz.

Denník Washington Post napísal, že identitu záhadného muža zistil. Volá sa Mohammed Emwazi, vyrastal v dobre situovanej rodine v Západnom Londýne. A vyštudoval vysokú školu v odbore programovanie. Denník sa odvolával na rozhovory s jeho známymi.

V roku 2012 v Sýrii

,,Nemám žiadne pochybnosti, že Mohammed je Džihádistický John,“ povedal jeden z jeho blízkych priateľov, ktorý ho identifikoval pre americký denník. ,,Bol mi ako brat, som si istý, že to bol on,“ povedal podľa denníka.

Emwazi odišiel do Sýrie v roku 2012 a neskôr sa pridal k Islamskému štátu. Podľa denníka má tak okolo 25 rokov a nezanecháva veľa stôp na sociálnych sieťach. Jeho rodičia majú kuvajtský pôvod.

Jeho priatelia hovorili, že sa zradikalizoval, krátko po tom, čo plánoval výlet na safari do Tanzánie v roku 2009 po promóciách na Westminsterskej univerzite. Minimálne v jednom prípade kázal v mešite v Greenwichi.

S kuklou na hlave

Na videách pri popravách unesených ľudí (medzi nimi boli Američania, Briti či Sýrčania) je oblečený celý v čiernom, na hlave má kuklu. Prezývku John mu podľa Reuters dali rukojemníci Islamského štátu. Vznikla podľa toho, že britských radikálov prezývali Beatles: jedného volali John (podľa Lennona), druhého George (podľa Harrisona).

Britské úrady podľa Reuters odmietli potvrdiť alebo vyvrátiť tvrdenie denníka. Think-tank, Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie, však tvrdí, že podľa nich je informácia Washington Post presná.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie