Denník N

Vláda dvíha aktuálne dane, no Mečiarovým privatizérom ich spätne znižuje, tvrdí poslanec Simon

Foto – TASR
Foto – TASR

Daň 7 percent nemá platiť iba na dividendy od budúceho roka, ale majú sa tak zdaniť aj staré dividendy zo ziskov pred rokom 2003.

Ficova vláda plánuje výrazne znížiť zdanenie dividend zo ziskov vytvorených pred rokom 2003, aby dala zarobiť Mečiarovým privatizérom. Podľa opozičného poslanca Zsolta Simona to je jediné možné vysvetlenie toho, že koalícia chystá zákon, podľa ktorého aj dividendy zo ziskov spred roka 2003 budú zdaňované 7 percentami, nie 25-percentnou sadzbou, aká im doteraz prináležala.

Poslanec to vysvetľuje tým, že vo vládnej koalícii sedia aj rodiny privatizérov a podporujú ju aj mecenáši, ktorí zarobili na divokej privatizácii za Mečiara.

„Len na osvieženie pamäti, pripomeňme si, že Andrej Danko (SNS) a jeho rodina sa zúčastnili divokej privatizácie, kúpili Lesostav Revúca, ktorý mal reálne hodnotu 60 miliónov, a kúpili ho za 16 percent,“ dodáva Simon a pýta sa, čo iné by za tým mohlo byť, keď vláda ide zrazu po 13 rokoch zvýhodniť zdanenie dividend.

Pred rokom 2003 sa dividendy zdaňovali sadzbou 25 percent, no podnikatelia, ktorí si ich vyplatia v budúcom roku, ich zdania iba 7 percentami. Simon si myslí, že takých zopár aj veru bude, lebo sprivatizované podniky mali v tom období problém s hotovosťou a dividendy sa napriek účtovným ziskom nevyplácali.

„Vláda tým privatizérom odpúšťa 18 percent, ale dá sa to zmeniť,“ hovorí opozičný politik. Podľa neho je to ukážka toho, ako sa korupčné zákony využívajú v prospech niekoho. Vládu preto vyzval, aby neúmernú výhodu pre privatizérov z Mečiarovej éry zo zákona vypustila.

Ak štát zlacní zdanenie dividend spred roka 2003, uľaví tým viacerým firmám, ktoré pre 25-percentnú sadzbu dane nechávali peniaze radšej v podniku. Môže tým však zároveň získať, pretože firmy motivuje na vyplatenie starých dividend a získa tak aspoň výnos z dane so 7-percentnou sadzbou. V každom prípade je reč len o miliónoch, maximálne desiatkach miliónov eur potenciálnych príjmov štátu.

Ako sa zmenil návrh

O 7 percentách na dividendy sa zo začiatku vôbec nehovorilo. Minister financií Peter Kažimír (Smer) najprv navrhol, aby sa dividendy zdaňovali sadzbou 15 percent a aby to platilo aj spätne. Podnikateľov to nahnevalo natoľko, že sa pred kamery posadil Vladimír Soták zo Železiarní Podbrezová a nápad vlády ostro skritizoval. Ale ani všetci vo vládnej koalícii s takým návrhom stotožnení neboli. Najviac protestoval Béla Bugár, šéf Mosta-Híd.

Podnikateľom napríklad prekážalo, že daňou 15 percent sa mali spätne zdaniť aj dividendy vyplatené za roky 2003 až 2010, keď sa z nich neplatilo štátu vôbec nič, no a zrazu by mali zaplatiť 15 percent. Dnes sa z nich platí zdravotný odvod 14 percent, no najviac zo sumy okolo 51-tisíc eur (pred mesiacom ešte nebolo zrejmé, že sa má tento strop zrušiť), takže štátu by sa z dividend platila vyššia daň ako doteraz.

Po tlaku prišiel Kažimír s druhým návrhom. Dividendy sa budú zdaňovať iba 7 percentami a nebude to platiť spätne, až na jednu výnimku: 7 percentami sa zdania aj dividendy ešte zo ziskov vytvorených pred rokom 2003, ktoré by sa inak zdanili 25 percentami.

Zrazu je ticho

Po tomto návrhu už žiadne veľké protesty neboli. „Jedným z kritikov bol Vladimír Soták. Keď sa pozriem na účtovnú položku Železiarní Podbrezová nevyplatený zisk minulých rokov, je to závratné číslo. Hoci by len štvrtina toho mala patriť pred rok 2003, už aj to je obrovské číslo a dôvod na to, aby minister financií zvážil zotrvanie v tejto vláde, lebo to sa nedá normálnym rozumom pochopiť,“ hovorí Simon.

Opozičný politik je sklamaný aj z postupu svojich bývalých straníckych kolegov. V prvom čítaní za návrh zahlasovali všetci z koalície. „Nikdy by som si nebol pomyslel, že za takýto účelový, retroaktívny zákon moji bývalí kolegovia zahlasujú. Je to pre mňa veľká záhada,“ hovorí Simon.

Ale Bélu Bugára, ktorý sa najprv tiež hlasno ozýval, bráni. „Ja som od neho zachytil kritiku smerom do budúcna, aby bolo jasné.“

Ak teda vláda návrh 7 percent na staré dividendy z návrhu zákona neodstráni, Simon takýto návrh predloží sám a priloží k tomu aj to, kto koľko na divokej privatizácii štátneho majetku zarobil a koľko kto zarobí na odpustení týchto daní.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie