Denník N

Inštruktorka tanca: Pohľad na tanečníka nemusí ohurovať, hlavne nech sa zabáva

Foto N – Romana Gogová
Foto N – Romana Gogová

Norika Majidi celý život tancuje, no ťahá ju to k ľuďom, ktorí sa hýbať nevedia. Chce, aby pre nich bol tanec zábava

Norika Majidi pochádza z Bratislavy. Tancu sa venuje celý život. Po tom, čo absolvovala Ľudovú školu umenia, začala tancovať folklór. Tancovala vo vysokoškolskom súbore Ekonóm aj v Lúčnici. Ako stredoškoláčka si privyrábala tým, že viedla detské súbory Gymnik či Brezovan. Nakoniec ju však zlákali latino tance. Už sedemnásť rokov vedie tanečnú školu Salsa by Norika. Deväť rokov organizuje tančiarne v pomalom tempe pre začiatočníkov.

V rozprávke Cisařův pekař, povedal Jan Werich pamätnú vetu: „Tanec, toť esteticky zvládnutý pohyb“, súhlasíte s ním?

Určite áno, je to výborná definícia. Tento výrok som síce dlho nepočula, ale myslím, že je úplne správny. Akýkoľvek pekný pohyb niekde na diskotéke je tanec. Nemusia to byť len natrénované a nacvičené prvky. Pri tanci je krásne, že je rozmanitý, môže byť amatérsky, profesionálny až športový. Každý z nich má niečo do seba.

Rodičia prihlasujú svoje deti do tanečných krúžkov už v troch rokoch. Treba sa tak ponáhľať?

Keď chcú, aby dieťa tancovalo súťažne, musí začať skôr. Je to ako pri vrcholovej gymnastike, vtedy musí dieťa začať už v štyroch rokoch, inak je neskoro. Môže sa však začať učiť tancovať aj v dvanástich rokoch, keď nemá záujem tancovať súťažne, nič mu neujde. Nie je tragédia, keď dieťa netancuje od malička. Trojročné deti majú ešte problém s držaním tela a udržaním pozornosti. Najprv sa učia len nejaké základné pohyby. Doslova len krok-krok a tlesk.

Norika Majidi. Foto N - Romana Gogová
Norika Majidi. Foto N – Romana Gogová

Ako môže rodič zistiť, že tanec je pre dieťa to pravé?

Dieťa sa neprihlási samo, ale ak je rodič vnímavý a všimne si, čo ho baví, tak dieťa podporí. Je však zbytočné dávať deti na nejaký vyhradený štýl, deje sa to často v rodinách, kde je nejaký typ tanca tradíciou. Napríklad folkloristi dávajú deti od malička do folklórnych súborov. Dieťa by malo mať najprv základy a potom nech sa samo rozhodne.

Dokáže sa tancovať naučiť aj človek, ktorý sa tomu celý život úspešne vyhýbal?

Tancovať sa môže naučiť každý, pohľad naňho nemusí ohurovať, ale pokiaľ sa zabáva, tak je to dobré. Môžu sa učiť aj ľudia v neskoršom veku, vlastne v ktoromkoľvek veku. To vôbec nie je problém. Poznám aj ľudí, ktorí sa celý život tancu vyhýbali, ale v neskoršom veku sa rozhodli, že sa chcú naučiť tancovať, a zvládli to. Netreba sa toho báť.

Vy tancujete celý život?

Od detstva som tancovala, najprv počas socializmu v ľudovej škole umenia. Tam som dostala základy klasiky a pohybovej prípravy. Počas základnej školy som bola v detskom folklórnom súbore Bezáčik. Všimli si ma a veľmi skoro ma preradili medzi dospelých. Takže som sa už ako dvanásťročná ocitla vo vysokoškolskom súbore Ekonóm. Potom od pätnástich som tancovala v Lúčnici.

Ale teraz sa venujete salse.

Áno, najprv som žila folklórom. V osemdesiatom ôsmom sme s Lúčnicou vystupovali na Kube. Tam som mala možnosť pozrieť sa na ich domáce párty. To bol prvý impulz, no nemyslela som si, že sa tomu niekto venuje na Slovensku. Až neskôr som zistila, že tu pôsobí Miguel Mendéz, prvý zakladateľ latino scény u nás. Organizoval párty v PKO. Práve on bol mojím druhým impulzom, nakoniec som začala k nemu chodiť na tréningy. Neskôr som robila pedagogičku v jeho tanečnej skupine Latino Flash.

Už deväť rokov organizujete párty, kde si môžu prísť začiatočníci vyskúšať salsu.

Naše salsové kurzy sa vôbec nepodobajú žiadnemu tréningu. Po kurze všetci zvládnu základné kroky v páre. Muži sa naučia viesť partnerku. Vymyslela som si sama celú koncepciu. Chcela som, aby to bolo pre ľudí, ktorí nikdy netancovali. Nie sú to tréningy, skôr sociálne stretnutia a zábava. Nikto sa nemusí prezliekať do špeciálneho oblečenia, je to celé uvoľnené. Záujem je veľký, ale ešte nikdy sa nám nestalo, že by sme niekoho museli pred dverami odmietnuť. U nás majú všetci dvere otvorené.

Pomohli popularite tanca aj tanečné reality show v televíziách?

Odkedy televízie vysielajú reality show, v ktorých sa tancuje, najmä muži sa o tanec začali viac zaujímať. Zistili, že pri tanci vedia byť mužní. Nie je nič krajšie, ako keď chlap pri tanci získa sebavedomie a vie svoju partnerku viesť. Nie jeden sa mi priznal, že sa cíti ako parketový lev.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie