Denník N

Rusi chceli pripojiť časť Ukrajiny pred pádom Janukovyča, ukazuje dokument

Ukrajinci protestovali na Majdane pred rokom. FOTO - TASR/AP
Ukrajinci protestovali na Majdane pred rokom. FOTO – TASR/AP

Ruské nezávislé noviny Novaja Gazeta uverejnili dokument, podľa ktorého sa Moskva pripravovala na pripojenie východnej Ukrajiny už pred pádom starého režimu.

Ruské opozičné noviny Novaja gazeta zverejnili dokument, podľa ktorého sa už začiatkom februára v roku 2014, teda ešte pred útekom exprezidenta Viktora Janukovyča, Kremeľ pripravoval na pripojenie východných a juhovýchodných častí Ukrajiny k Rusku.

O tom, že na Kryme všetko prebehlo hladko vďaka vojenskej okupácii a že o podobný scenár sa pokúsila Moskva aj na Donbase, otvorene hovoril dávnejšie aj Igor Girkin z prostredia ruských tajných služieb. Ten stál na začiatku ozbrojenej okupácie miest na východe Ukrajiny začiatkom apríla 2014.

Zverejnený dokument, ktorý viac-menej sedí s okolnosťami okupácie Krymu a vyvolaním separatistických nálad na východe Ukrajiny, naznačuje, že Moskva sa pripravovala na rozvrátenie Ukrajiny dlhšie.

 

Pravoslávny ideológ

Spoluautorom dokumentu, ku ktorému sa Kremeľ oficiálne nehlási, má byť ruský pravoslávny ideológ Konstantin Malofejev. Miliardár, ktorý zo svojho fondu Marshall Capital Partners financuje separatistov na Kryme aj Donbase.

Do Kremľa ho mal podľa Novej Gazety zaniesť niekedy medzi 4. a 12. februárom. Právnici pravoslávneho oligarchu však obvinenia novín odmietli a chcú sa s Novajou Gazetou súdiť.

Podľa ruských novín je zjavné, že Moskva využila „protivládny prevrat“, ako označuje zosadenie Janukovyča po masových protestoch, len ako zámienku, aby mala krajinu pod kontrolou. Z Janukovyča sa dopredu chystala urobiť obeť puču.

V dokumente sa nehovorí nič o ochrane „Ruskeho miru“, či vytvorení „Novorussie“. „Je zhotovený v pragmatickom, až cynickom štýle,“ píše Novaja Gazeta vo svojej analýze dokumentu. „Len geopolitika a chladná vypočítavosť.“

Mnohé sa splnilo

Jedným z hlavných argumentov je ekonomika – mať pod kontrolou región Donbas, do ktorého by sa pridalo viacero oblastí Ukrajiny, a plynový tranzit.

Z analýzy Novej gazety vyplynulo, že viacero rád z dokumentu sa aj uskutočnilo: organizácia proruských akcií proti kyjevskému režimu, ich legitimizovanie, volanie po federalizácii či konfederalizácii, ako aj vstupe východných oblastí Ukrajiny do ruskej Colnej únie a nakoniec organizovanie referend za pripojenie sa k Rusku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie