Denník N

Majster sveta v logických úlohách: Najlepšie hlavolamy sú tie, ktoré vyšli zo známych hádaniek

Wei-Hwa Huang na majstrovstvách sveta v logických úlohách v Senci. Foto – Zuzana Hromcová
Wei-Hwa Huang na majstrovstvách sveta v logických úlohách v Senci. Foto – Zuzana Hromcová

Wei-Hwa Huang vymysel stovky hlavolamov a hier. Fantázia mu nedochádza, proces prirovnáva k vareniu, vždy sa dá experimentovať.

Wei-Hwa Huang (nar. 1975) vyštudoval Kalifornský technologický inštitút, je 4-násobným majstrom sveta v logických úlohách. Je autorom niekoľkých kníh o hlavolamoch a sudoku. Vymyslel viacero stolových hier a šifrovacích súťaží. Pracoval v spoločnosti Google, dnes sa živí vymýšľaním hlavolamov a hier. Na majstrovstvách sveta v logických úlohách v Senci reprezentuje americký tím.

Na ramene máte uterák. To vás riešenie hlavolamov tak vyčerpáva, že si musíte utierať pot?

(smiech) Je to taká moja zvláštna črta. Uterák nemajú všetci pretekári, ale ja áno. V sále plnej lúštiteľov sa jednoducho potím.

Ktoré hlavolamy vás bavia najviac?

Mám rád všelijaké hlavolamy. V ostatných rokoch sa objavil fenomén „escape rooms“ (únikové miestnosti). Má to len tri či štyri roky. Ide o to, že ste so skupinou ľudí v miestnosti a máte vyhradený čas na vyriešenie všetkých hlavolamov, aby ste z miestnosti unikli. To je druh hlavolamov, ktorý ma baví, ale na svetovom šampionáte ho neuvidíte.

Hrám aj to, čo sa volá „puzzle hunts“ (lov na hlavolamy). Spočíva v tom, že vyriešenie jedného hlavolamu je kľúčom, ktorý vás povedie k ďalšiemu hlavolamu, ten k ďalšiemu a tak ďalej. Práve pracujem na takomto druhu logickej úlohy, bude to pre 320 ľudí (80 tímov po štyroch) a bude to trvať dve hodiny. Potrebujem vymyslieť sto hlavolamov.

Asi ste už vymysleli stovky či tisícky hlavolamov. Dajú sa vymýšľať stále nové hlavolamy bez toho, aby ste sa opakovali?

Je možné vymýšľať nové veci, hoci je pravda, že opakujem tie isté či podobné princípy. Sú miliardy logických hier sudoku. Každý deň by som mohol spraviť jednu novú a nikdy by som sa neopakoval. Ale to by ma nudilo. Ľudí, pre ktorých hlavolamy robím, by to nenudilo iba vtedy, ak by tam bola nejaká nuansa, ktorá by danú hádanku odlišovala od zvyšku.

Myslím, že moje najlepšie hlavolamy sú tie, ktoré vyšli z iných známych hádaniek, ale pridal som do nich nejaký nový prvok, čo nespravil nikto predo mnou.

Povedal by som to takto: predstavte si, že robíte rozhovor s kuchárom a pýtate sa ho, či dokáže vymyslieť nové jedlo každý deň. Asi odpovie, že áno, lebo niekde niečo pridá, nikde niečo uberie a experimentuje. Vymýšľanie hlavolamov je niečo podobné. Je veľa jedál, ktoré sa na seba podobajú, ale potom sú také, ktoré sa líšia minimálne, ale aj tak je každé z nich jedinečné.

Bol nejaký hlavolam, ktorý ste nemohli rozlúštiť a nezaspali ste, kým sa vám to nepodarilo?

Už sa to nestáva. Spravil som už toľko hlavolamov, že rýchlo viem, či je ľahký alebo ťažký. Ak je príliš ťažký, aby som ho rýchlo vylúštil, nechám ho tak.

Čo mi skôr nedáva spať, nie sú hlavolamy, ale problémy. Rozlišujem medzi hlavolamom a problémom. Problémy, na rozdiel od hlavolamov, sú záhady, ktoré nemajú známu odpoveď. Hádanka je naopak spravená tak, že odpoveď má. Len ju treba nájsť. Páči sa mi ten proces hľadania odpovede a vyriešenia hádanky.

Čo sa týka hlavolamov, nemám problém, ak s ním večer prestanem a pozriem sa na neho znova až ráno bez toho, aby som bol hlavolamom nejako posadnutý (smiech).

Na chodbe Google, kde ste pracovali, ste zavesili matematický hlavolam a čakali, kto ho vyrieši. Pripomenulo mi to film Good Will Hunting, kde takýmto spôsobom objavili geniálneho matematika v podaní Matta Damona. Ako to dopadlo vo vašom prípade?

Mali sme nápad, že ak by sme vynašli skutočne zaujímavý hlavolam, mohli by sme ho použiť ako svojho druhu výberové konanie nových zamestnancov do Googla. Hovorili sme si, že ak niekto dokáže vyriešiť túto úlohu, je dostatočne múdry, aby pracoval v Googli. A ľudia ju aj vyriešili. Hlavolam riešili aj tí, ktorí nemali záujem o prácu, iba ho chceli vyriešiť (smiech).

Išlo tam aj o marketing. Médiá si to všimli, nikto okrem nás to predtým nespravil.

Dajú sa zručnosti pri riešení hlavolamov využiť aj v reálnom živote?

Neviem. Keď som pracoval v IT v Googli, veľa mojich kolegov vynikalo v riešení hlavolamov. Ale už neplatilo, že tí, čo boli najlepší v riešení hlavolamov, boli aj najlepší vo svojej práci.

Podľahli ste aj vy nedávnej mánii hry Pokémon Go?

Hral som sa, keď to vyšlo, ale minulý týždeň som si hru odinštaloval.

Prečo? Už vás nebavila?

Spomaľovala mi telefón. Chvíľu ma to bavilo, hra mala správny marketing. Navyše, nie je príliš komplikovaná. Ale kvôli tomu o ňu ľudia po mesiaci či dvoch stratili záujem. Uvedomili si, že stále opakujú tú istú vec. To môže byť úspešné – ľudia sa stále hrajú Candy Crush –, ale aby sa hra ujala dlhodobo, musí mať určitú mieru zložitosti. Inak ľudí začne nudiť.

Mám tu so sebou knihu od známeho matematika a logika Raymonda Smullyana, volá sa „Ako sa volá táto kniha?“ Čím je zaujímavá okrem svojho zvláštneho názvu?

Sú v nej stovky krásnych logických hlavolamov, niektoré sú klasické a týkajú sa pravdivosti výrokov. Iné sú dlhšie a majú formu príbehov. Sú to iné typy hádaniek, ako riešime tu na majstrovstvách sveta v logických úlohách v Senci. My v nich máme skôr rôzne čísla a tvary.

Kedy ste sa dostali k hlavolamom?

Venujem sa im odjakživa, odkedy som bol malý chlapec. V roku 1993, keď som mal 18 rokov, som sa dostal do amerického tímu lúštiteľov, odvtedy som nevynechal jediný svetový šampionát.

Prvé majstrovstvá sveta v logických úlohách sa konali rok predtým. Založila ho partia kamarátov, ktorí lúštili krížovky a iné hádanky a povedali si, že by bolo fajn mať taký šampionát.

Je pre vás lúštenie hlavolamov príjemnou voľnočasovou aktivitou alebo to beriete vážne a na šampionát sa tvrdo pripravujete?

Riešenie hlavolamov pre mňa bola vždy hlavne zábava.

Nie som fanúšik hlavolamov. Ako by ste ma motivovali, aby som sa do lúštenia pustil?

Určite to neplatí pre každého, ale keď ja vylúštim hlavolam, pociťujem určité uspokojenie. Hreje ma, že som našiel odpoveď. Je tam cesta objavovania.

Existuje v hlavolamoch vývoj? Zmenili sa za ostatných niekoľko rokov?

Áno, za ostatných dvadsať rokov trvania šampionátu sa veľmi zmenili.

Ako?

Ak si otvoríte nejakú detskú knižku s logickými úlohami, budú tam hlavolamy, ktoré pozná každý z nás. Napríklad, aby ste pospájali jednotlivé body medzi sebou a nakreslili tak obrázok, aby ste našli rozdiely medzi dvoma zdanlivo identickými obrázkami alebo aby ste v rade čísiel doplnil to ďalšie. Toto sú klasické hádanky, ktoré poznajú skoro na celom svete. Aj krížovky poznajú v rôznych kútoch sveta, majú už viac ako sto rokov. Toto sú typy hádaniek, ktoré by ste našli v začiatkoch šampionátu pred dvadsiatimi rokmi.

V ostatných rokoch je tlak na to, aby boli hlavolamy kultúrne neutrálne. Krížovky tu preto nemáme, lebo ich riešenie obvykle vyžaduje miestne znalosti, ktoré ľudia z inej krajiny, viac či menej vzdialenej, nemusia mať. Snažíme sa byť medzinárodní.

Ste spoluautorom knihy Mutant Sudoku. O čom je?

So spoluautorom Thomasom Snyderom, niekoľkonásobným majstrom sveta v sudoku, sme si hovorili, že knihy o sudoku, ktoré boli vtedy dostupné, poskytovali iba veľmi limitovanú štandardnú sudoku mriežku 9×9. Vymýšľali sme rôzne triky, ktoré by hru ozvláštnili.

mriezka
Klasické N-sudoku: vyplňte celú mriežku číslami od 1 po 9 tak, aby sa v každom riadku, každom stĺpci a každom orámovanom štvorci veľkosti 3×3 objavilo každé číslo práve raz. Autor – Matúš Demiger

Som spoluautorom aj iných kníh o sudoku. Vzali sme štandardnú mriežku a pomenili jej tvar rôznym spôsobom. Pracoval som aj na knihe The Cube, je o histórii Rubikovej kocky. Písal som kapitolu o tom, ako kocku skladať. Snažil som sa predstaviť princípy, ako Rubikovu kocku poskladať. Iné metódy sú zamerané na rýchlosť. Lenže vtedy potrebujete dobrú pamäť, aby ste si zapamätali všetky ťahy. Ja som vymyslel metódu, ktorá sa menej zameriava na memorovanie.

Počítač AlphaGo od Google porazil tento rok svetového šampióna v hre Go. Kam smeruje vývoj umelej inteligencie?

Myslím, že ak bude vývoj umelej inteligencie pokračovať tak ako doteraz, stane sa ľudský mozog zastaraný. Ešte tam nie sme a je ťažké predpovedať, kedy sa tam dostaneme. Sú ľudia, ktorí hovoria o singularite: ide o stav, keď umelý mozog dosiahne takú dokonalosť, že začne vyrábať stále lepšie mozgy, ako je sám. Vtedy stratíme nad vecami kontrolu a nebudeme schopní predpovedať, čo sa stane.

Steven Hawking varuje pred umelou inteligenciou, zdieľate jeho obavy?

Myslím, že na tom niečo bude. Postupne nastúpia otázky, čo je to človek, čo nás vymedzuje a odlišuje od umelej inteligencie. Poznám filozofické názory na túto problematiku, ale môjho bežného života sa nedotýkajú. Snažím sa len o to, aby sa ľudia zabávali pri lúštení hlavolamov, ktoré zase mňa baví vymýšľať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie