Denník N

Polícia: Sú indície, že Penta korumpovala, no svedkyňa sa bála o rodinu

Bratislavské sídlo Penty Digital Park. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bratislavské sídlo Penty Digital Park. Foto N – Tomáš Benedikovič

Korupciu pri schvaľovaní zdravotníckej reformy sa tímu Gorila nepodarilo dokázať. Aj preto, že svedkovia nezopakovali svoje výpovede.

Policajný tím Gorila aj pre obavu svedkov zastavil vyšetrovanie toho, či finančná skupina Penta korumpovala poslancov pri schvaľovaní zdravotníckej reformy, ktorú v roku 2004 predstavil vtedajší minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Informuje o tom denník SME, ktorý získal policajné uznesenie na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

Vyplýva z neho, že polícia mala dvoch svedkov, ktorí boli ochotní hovoriť o tom, že im Penta sľúbila za hlasovanie vtedy tri milióny korún (stotisíc eur).

Známy s lístkom

Jedným svedkom je vtedajší poslanec, ktorého meno je v uznesení vyčiernené. Tvrdil, že známy mu priniesol lístok s číslicou tri. „Z kontextu rozhovoru som pochopil, že prišiel od zástupcov skupiny Penta, bol ich sprostredkovateľ a išlo o zdravotnícke zákony,“ povedal.

Keď to mal neskôr zopakovať pri ďalšom výsluchu, už to poprel. „Je to mylná informácia, určite som vyšetrovateľke nehovoril, že by mi doniesol ponuku na úplatok,“ povedal.

Podobne to bolo aj s druhou svedkyňou, s ktorou sa policajti rozprávali o úplatku 20 miliónov korún pre Slobodné fórum, ak zahlasujú za reformu. Bývalá poslankyňa najprv policajtom hovorila, že „Gorila bola pravdivá aj v časti kupovania poslancov, o čom vedeli všetci, že jej bol ponúkaný úplatok finančnou skupinou Penta za to, že poslanci podporia Zajacovu reformu“.

Keď ju zavolali oficiálne svedčiť, odmietla. „Odmietla (to) uviesť do zápisnice o výsluchu svedka z dôvodu obavy o svoju rodinu,“ píše sa v uznesení.

Policajti preto prípad uzavreli s tým, že „existujú určité indície, ktoré potvrdzujú, že určitým spôsobom mohli byť korumpovaní viacerí poslanci pri schvaľovaní Zajacových reforiem“, ale oficiálne sa skutok nestal, lebo ho nevedia preukázať.

Čo sa píše v Gorile

Gorila popisuje, ako mala Penta záujem získať vplyv v zdravotníctve. Hovoriť sa o tom malo aj na stretnutí premiéra Roberta Fica s Jaroslavom Haščákom v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici.

Haščák mal Ficovi povedať, „že zdravotníctvo bude fungovať, len ak sa podmienky nastavia na maržu 7–10 % a čistú efektívnosť“. Fica mal Haščák žiadať o stretnutie s Pavlom Paškom. „Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať. Z krátkodobého hľadiska ale Paška neurobí nič, čo by mu zväzovalo ruky,“ píše Gorila.

Penta vlastní nemocnice Svet zdravia, poisťovňu Dôvera, aj sieť lekární Dr. Max.

Šéf tímu Gorila Marek Gajdoš tento týždeň oznámil, že ku koncu roka končí v polícii. „Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ povedal.

Policajný prezident Tibor Gašpar to vidí inak: „Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval, rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných,“ povedal Gašpar.

Penta akúkoľvek pravosť spisu popiera.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie