Denník N

Parný valec zo Zlatej Idky znovu natankoval (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Wienk, Korda a Bezák vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérkaradičová

Udalosť týždňa

Obvinenie Daniela Lipšica a Gábora Grendela je nehorázne svinstvo, pokiaľ nebude rovnako obvinený aj Robert Fico za zverejnenie informácií, ktoré mohli mať charakter daňového tajomstva. Parný valec zo Zlatej Idky znova natankoval palivo.

Prešľap týždňa

Richard Sulík tvrdí, že eurofondy priniesli na Slovensko korupciu. Veľký omyl. Slovensko dokázalo preniesť korupciu aj do eurofondov. Sú totiž krajiny EÚ čerpajúce eurofondy s nízkou či ojedinelou korupciou.

Podcenená udalosť

Takzvaný protischránkový zákon v predloženej verzii je len verejným registrom vlastníkov, s otáznym efektom, pretože:

  1. Korupcia je u nás systémový problém (na rozdiel od severských krajín EÚ či Nemecka, Rakúska…), preto sú protikorupčné zákony nevyhnutné.
  2. Korupcia je vzťah dvoch zúčastnených – správcu verejných financií a dodávateľa služby, tovaru.
  3. Primárnu zodpovednosť za použitie verejných zdrojov má verejná, štátna správa.
  4. Správca verejných financií má povinnosť nakladať so zdrojmi účelne a efektívne.

Preto má mať zo zákona povinnosť overiť vlastnícku štruktúru uchádzača o verejné zdroje a v prípade neoveriteľných, nepravdivých informácií ho vylúčiť (navždy alebo na istý počet rokov) z akejkoľvek súťaže o verejné zdroje. Zverejniť „čiernu listinu“ takýchto subjektov. A, samozrejme, predstaviteľ štátnej, verejnej  správy ponesie osobnú hmotnú zodpovednosť v prípade zlyhania. Toto sú skutočné sankcie.

Jednoduché a funkčné. Že sa nedá, pretože to tisícky štátnych úradníkov nezvládnu? Nezmysel!

 

Ján Štrasser, spisovateľštrasser

Udalosť týždňa

Sága Sagan.

Prešľap týždňa

Gorila nevyšetrená, Bašternák nevyšetrený, Mečiarove amnestie nezrušené… A Lipšic a Grendel obvinení. Fuj!

Podcenená udalosť

Ak chcel Richard Rybníček dostať svoju budúcu stranu do titulkov médií, názvom TOSKA sa mu to určite podarilo. Žasnem, koľko sa odrazu vyrojilo operných znalcov, ktorí ho upozornili, že hlavná hrdinka rovnomennej Pucciniho opery (mimochodom, píše sa s „c“) v treťom dejstve umrie. Ak bol toto hlavný dôvod pre meno strany, výber bol širší: Traviata umrie na suchoty, Aida skončí zamurovaná v hrobke, Madame Butterfly spácha harakiri, Carmen zavraždia… Na prospech rozhodnutia R. R. však treba povedať, že Tosca je zo všetkých operných hrdiniek jediná, ktorá ešte v druhom dejstve zabije nenávideného šéfa polície, baróna Scarpiu…

Citát týždňa

Pozor, pozor! Hovorí Anna Belousovová, expodpredsedníčka SNS: „Považujem súčasný parlament len za bábkové divadlo a maňušky poťahujú skutoční majitelia štátu, proste oligarchovia.“ Ale no toto! Na ktorej nástenke si to pani A. B. prečítala?

 

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie Fair-playwienk

Udalosť týždňa

Viaceré udalosti pripomenuli vážny rozklad verejných inštitúcií, na ktorý sa už nedá pozerať. Po vyšetrovateľovi Cádrovi, decimácii jednotky, ktorá prešetrovala Ladislava Bašternáka, z polície odchádza aj šéf tímu Gorila Gajdoš. Otvorene opisuje netolerovateľné podmienky, ktoré bránia dosahovaniu výsledkov. Podobné výhrady nedávno opísali pracovníci odboru kartelov na Protimonopolnom úrade, odkiaľ bol „odídený“ ich šéf. Vyšetrovania prípadov s politickým či oligarchickým pozadím vyhnívajú do stratena, ľudia s chuťou robiť svoju prácu odchádzajú. Naopak, v prípade stíhania opozičných a odchádzajúcich politikov sú orgány činné v trestnom konaní až neuveriteľne akčné. Ak by platilo pravidlo padni, komu padni a silové zložky by pri obrovskom množstve prípadov vládnej moci nepripomínali trojicu čínskych opíc, nedalo by sa im nič vytknúť. Vládnuca kasta tým neprestajne plní obrovský sud s pušným prachom a on už medzi časom sporadicky vybuchuje.

Udalosťou pre mňa bolo i prijatie Dalajlámu prezidentom Kiskom a prešľapom poklonkovanie našej diplomacie čínskemu veľvyslancovi. Máme všetky predpoklady, aby sme sa správali ako slobodný svojstojný štát, ktorý nemá podliehať hrubým vyhrážkam. Najmä od krajiny, ktorá neprejavuje veľa rešpektu voči právam svojich občanov a ľudskému životu.

Prešľap týždňa

Strana zabezpečila sídlo vodcovi za štátne. Slabosťou demokracie je, že umožňuje zneužiť slobodnú súťaž tým, ktorí s ňou hrajú podlú hru a neváhajú využiť jej prostriedky na jej ultimátne zničenie. Je hrozivé sledovať, ako vďaka štátnej infraštruktúre získavajú tieto sily moc nielen na Slovensku, ale aj v okolí. A nevedia pritom na kameru skryť tú chlapčenskú radosť z toho, ako systém využili.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeňkorda

Udalosť týždňa

Neviem, či sa dá nazvať objavenie osobnosti udalosťou. Andrej Kiska je však mimoriadnym zjavom v stredoeurópskom priestore a nielen v ňom. Stretol sa s dalajlámom, a to aj napriek tomu, že Číne sa to vôbec nepáčilo. Náš prezident ukázal, že aj malá krajina môže mať chrbtovú kosť. To sa už nedá povedať o ministrovi zahraničia, exsúdruhovi Lajčákovi. Vzhľadom na jeho komunistickú minulosť a mimoriadne flexibilné svedomie je jeho vyjadrenie, že nás toto stretnutie môže veľa stáť, vlastne očakávané a nikoho súdneho nemohlo prekvapiť. To Béla Bugár zahral celkom inú hru. Na neoficiálne stretnutie s dalajlámom pre zaneprázdnenosť nemohol prísť. Ale ten, kto pozorne sleduje jeho FB, sa mohol presvedčiť, že v tom čase sa oddával radovánkam života.

Prešľap týždňa

Bývalý predseda parlamentu chce od Matoviča 10 000 eur a ospravedlnenie za výrok: „Keď niečo vyzerá ako Paška, správa sa ako Paška, robí kšefty ako Paška, tak je za tým určite Paška.“ Neviem, čo mu na tom výroku prekáža. Veď vymeniť slovo kačka za paška nie je trestné hádam ani v Putinovom Rusku.

Podcenená udalosť

Bolo úžasné sledovať, aké výhovorky dokážu nájsť poslanci Smeru a SNS na obhájenie svojho nesúhlasu so zrušením takzvaných Mečiarových amnestií. Najpresnejšie to vystihol na FB paradoxne jeho menovec Jozef Mečiar. Napísal toto: „Počúvať Pašku (SNS) a Číža (Smer) s tým, že sa človek chce niečo dozvedieť, je ako jesť polystyrén a očakávať rast svalovej hmoty.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobníkbezák

Udalosť týždňa

Slovenská spravodlivosť má nielen zaviazané oči, ale aj zapchaté uši a ústa. Meč má vrazený do tela a váhou meria úplatky. Každý, kto by s týmto stavom chcel niečo spraviť, nakoniec podľahne veterným mlynom a odíde. Ako napríklad šéf tímu gorila Marek Gajdoš. Ministerka spravodlivosti zatiaľ rieši ťažké morálne dilemy a minister vnútra sa blahosklonne usmieva.

Prešľap týždňa

Aj priamy prenos z latríny by mal väčší zmysel ako vysielanie tlačovky pána, ktorý by musel do konca života stúpať, aby narazil na ľudské dno. Čudovať sa čomukoľvek z vysielania TA3 je strata času, ale prečo takéto informačné jedy prenášal cez svoju fejsbukovskú stránku aj denník Sme, je naozaj nepochopiteľné.

Citát týždňa

Štyria najvyšší českí ústavní predstavitelia vydali vyhlásenie, aby upokojili Čínu, rozhnevanú stretnutím poslancov a ministra kultúry s Dalajlámom. Keď sa Český rozhlas pýtal, či to bolo adekvátne, poslanec Jiří Koubek zo strany Top 09 odpovedal: „Jejich reakce je adekvátní jejich připosranosti.“

 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie