Denník N

Končiaci šéf tímu Gorila Gajdoš je pripravený prísť pred poslancov

Foto – TASR
Foto – TASR

Opozícia požiadala o zvolanie mimoriadneho výboru k odchodu šéfa tímu Gorila do civilu.

Poslanci Národnej rady Richard Vašečka (OĽaNO-Nova) a Ľubomír Galko (SaS) chcú, aby minister vnútra Robert Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar a šéf tímu Gorila Marek Gajdoš prišli na výbor pre obranu a bezpečnosť a vysvetlili aj to, prečo Gajdoš odchádza z polície. „Napriek tomu, že slušní a poctiví vyšetrovatelia sa snažili kauzu vyšetriť, museli byť ‚odídení‘,“ povedal Vašečka.

„Policajti v uzneseniach o zastavení vyšetrovania konštatujú, že existujú určité indície, ktoré potvrdzujú, že mohli byť korumpovaní viacerí poslanci. Špeciálny prokurátor vyšetrovanie blokuje a k ničomu sme preto ani po štyroch rokoch nedospeli,“ tvrdí Vašečka.

Gajdoš tento týždeň oznámil, že podal žiadosť o odchod do civilu a v polícii ku koncu roka končí.

„Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ vyhlásil Gajdoš s tým, že aj bez týchto dôvodov cíti po sedemnástich rokoch štátnej služby potrebu zmeniť prácu.

Policajný prezident reagoval, že Gajdoš uteká pred zodpovednosťou.

„Tvrdenie prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara o mojom utekaní pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania je nepravdivé a nekompetentné. Za stav vyšetrovania preberám plnú zodpovednosť v miere odzrkadľujúcej moju právomoc a kompetencie. Som pripravený zúčastniť sa rokovania parlamentného výboru, o ktorého zvolaní som sa dnes dozvedel, a vyjadriť sa k položeným otázkam aj k stanovisku policajného prezidenta,“ uviedol Gajdoš v stanovisku.

Opozícii sa nepáči ani to, že v kauze doteraz nebol vypočutý premiér Robert Fico.

„Vyšetrovateľ sa od svojho najvyššieho policajného nadriadeného Tibora Gašpara poďakovania ani ocenenia svojej práce nedočkal. Dočkal sa špiny, obviňovania z úteku pred zodpovednosťou a okydávania. A keďže v sebe tí, čo by to mali spraviť, nemajú ani len kúsok slušnosti, spravím to teraz za nich a pánovi Gajdošovi verejne ďakujem: za všetko, čo pre Slovensko a bezpečnosť jeho občanov počas tých 17 rokov vykonal,“ povedal Galko, ktorý chce povzbudiť čestných policajtov, aby nerezignovali.

„Ani Robert Kaliňák, ani Tibor Gašpar a ani Dušan Kováčik tam nebudú večne a raz aj v polícii a aj na špeciálnej prokuratúre svitne na lepšie časy,“ dodal.

Výbor by sa mal uskutočniť do siedmich dní. „Ja osobne s tým nemám problém, ale určite o tom budeme hľadať dohodu v koalícii,“ povedal o rokovaní výboru Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Program výboru musí schváliť vládna väčšina.

Stanovisko k žiadosti poslancov poslal aj Gašpar, ale nepovedal, či príde na výbor. „Ako policajný prezident vyjadrujem poľutovanie nad spôsobom, akým niektorí poslanci vťahujú Policajný zbor do politického súboja. Neeticky, a hlavne bez akýchkoľvek dôkazov, dehonestujú a znevažujú prácu polície, prípadne jednotlivcov, v záujme dosiahnutia svojich politických cieľov,“ napísal Gašpar, ktorý sa „ostro ohradzuje“ voči výrokom Galka o ňom.

„Najmä ak ich vyslovil človek, ktorý bol ako minister odvolaný z dôvodu, že jeho podriadení sú podozriví z nezákonného odpočúvania, a teda z porušovania základných ľudských práv a slobôd. Na ochranu svojej osobnosti využijem všetky právne prostriedky,“ hovorí Gašpar a poslancom vyčíta, že sa doteraz nezaujímali o výsledky práce polície. „Osobné urážky a vyjadrenia až vyhrážania v prípade, že sa raz dostanú do vlády, rozhodne nevnášajú do práce polície stabilitu a nie sú hodné postavenia poslancov,“ tvrdí Gašpar.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie