Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Bazény pre verejnosť v Paríži, baletný krúžok pre deti v Afrike aj odvážni študenti v USA. Také boli dobré správy zo sveta. Na Slovensku vyzbierali peniaze pre hendikepovaných, do Vlkolínca prišlo rekordne veľa návštevníkov a v Moravskom Lieskovom pochopili, že veľké veci možno dosiahnuť aj s malou sumou peňazí.

1. V Paríži chcú bazény pre verejnosť

„Keď sme o tom hovorili v roku 2014, javilo sa to ako nemožné. Teraz sme skoro tam,“ opísala Célia Blauselová, zástupkyňa parížskej starostky, plán vytvoriť na mestskom kanáli bazény pre verejnosť. Vo francúzskej metropole sa ďalej usilujú o zmeny s cieľom vytvoriť mesto, ktoré bude v prvom rade pre ľudí. Po uzavretí časti brehu rieky Seiny pre chodcov a cyklistov prišla parížska radnica s plánom postaviť na severovýchodnom kanáli tri bazény, z toho jeden pre deti. Ak projekt prejde parížskou radou v novembrovom hlasovaní, bazény otvoria budúci rok v júli.

Vizuálizácia projektu bazénov pre verejnosť v parížskej štvrti Villette. Foto – 20minutes.fr
Vizualizácia projektu bazénov pre verejnosť v parížskej štvrti Villette. Foto – 20minutes.fr

2. Študenti sa zastali žien po tom, čo ich ponižoval Trump

Americkí študenti sa zapojili do prezidentskej kampane, keď upozornili na to, že sexuálne obťažovanie nie je len nejakým doberaním sa v šatni. Šesť stredoškolákov z Oregonu sa odfotilo v tričkách s nápisom „Wild Feminist“ (vášnivý feminista). Išlo o reakciu na výroky republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý o ženách vo videu z roku 2005 hovoril, že keď je človek slávny, môže ženy bozkávať a dotýkať sa ich aj bez ich súhlasu. Trump to neskôr označil len za „doberanie sa v šatni“.

„Je veľmi dôležité o tom hovoriť, pretože ľudia by mali vedieť, že existujú muži, ktorí podporujú ženy a ich práva,“ vyslovil sa Rhys Atkinson, jeden zo športovcov na fotke, proti ponižovaniu žien. „Verím v rovnosť. Každý si zaslúži rovnaké práva a nie je fér, že ženy možno rečami alebo činmi ponižovať.“

3. Dedinka v Mexiku porazila organizovaný zločin

Mexiko je známe svojím organizovaným zločinom, proti ktorému neúspešne bojujú politici aj policajti. Dedinka Cheran sa zločinu postavila po svojom. Dedinčania sa už nechceli báť vyhrážok, únosov a zabíjania zo strany mužov, ktorí sa potulovali dedinou. Rovnako sa obávali aj o svoj les, pretože mexické kartely neobchodujú len s drogami, ale snažia sa využiť aj ostatné zdroje vrátane dreva. Proti skupine mužov sa v roku 2011 postavili miestne ženy, ktoré prepadli konvoje smerujúce do ich dediny a podpálili ich. Z mesta tiež vyhnali starostu a policajtov, ktorí spolupracovali na trestnej činnosti. Teraz má dedina vlastnú ozbrojenú gardu, ktorá ochraňuje miestnych aj neďaleký les.

„V Cherane sa cítim bezpečne, pretože sa môžem v noci prechádzať po ulici bez toho, aby som mala strach, že sa mi niečo stane,“ povedala Melissa Fabianová z dediny. Miestni tiež v lese znova vysadili stromy, ktoré predtým zločinci stihli nezákonne vyrúbať. Dedinu Cheran predstavila tento týždeň v dokumente britská BBC.

Miestni vyhodili zo svojej dediny starostu, policajtov aj zločincov. Foto – BBC
Miestni vyhodili zo svojej dediny starostu, policajtov aj zločincov. Foto – BBC

4. Obec Moravské Lieskové sa bude rozvíjať vďaka študentom

Moravské Lieskové v okrese Nové Mesto nad Váhom dalo šancu mladým ľuďom a ich predstavám o meste. Zorganizovalo tvorivú dielňu pre študentov architektúry, ktorej výsledkom bude desať študentských projektov. Vďaka nim obec získa niekoľko pohľadov na smerovanie a plánovanie, študenti zas získajú praktické skúsenosti pri využití svojich poznatkov v reálnych situáciách.

„Znova sa len potvrdilo, že keď sa chce a dá sa dokopy dobrý tím, vieme robiť aj za relatívne malé finančné prostriedky veľké veci, ktoré môžu našu obec rozvojovo posunúť a pozdvihnúť,“ povedal starosta obce Moravské Lieskové Róbert Palko.

Ilustračné. Foto – Archív Denník N
Ilustračné foto – archív N

5. Viac ako 180-tisíc ľudí pomohlo hendikepovaným

Chceli športovať, ale situáciu mali skomplikovanú tým, že sú hendikepovaní. Potrebovali preto špeciálne vybavenie, ktoré je často oveľa drahšie ako pre zdravého človeka. Na Slovensku aj v Česku preto pre nich zorganizovali projekt Nezastaviteľní, ktorého cieľom bolo vyzbierať čo najviac peňazí pre 11 hendikepovaných mladých ľudí. Suma závisela od počtu ľudí, ktorí pešo, na korčuliach alebo na bicykli prejdú špeciálnou bránou, ktorá putovala ôsmimi mestami od Košíc cez Liptovský Mikuláš až po Prahu. Do projektu sa zapojilo 180-tisíc ľudí a vyzbieralo sa viac ako 34-tisíc eur.

Z peňazí sa napríklad kúpi handbike pre Adama Šablatúru z Liptovského Mikuláša, ktorý zostal ochrnutý po skoku do rieky minulý rok. „Ďakujem všetkým, ktorí vymenili pohodlie za pohyb a svojou aktivitou nám pomohli. Už sa nemôžem dočkať, až si na handbike sadnem a po prvý raz vyrazím,“ povedal.

Najviac ľudí sa do projektu zapojilo v Košiciach. Foto – nezastavitelni.sk
Najviac ľudí sa do projektu zapojilo v Košiciach. Foto – nezastavitelni.sk

6. Vlkolínec v lete navštívilo 29-tisíc ľudí

Osada Vlkolínec, ktorá je na zozname UNESCO, lákala v lete tvorivými dielňami. Návštevníci si mohli vyskúšať tkanie koberca a pridať naň stužky so svojím menom a krajinou, odkiaľ prišli. „Vznikol tak takmer 30-metrový tkaný koberec s vlastnoručne vyrobenými stužkami, na ktorých sú názvy krajín a podpisy ľudí, ktorí sa na tvorivých dielňach zúčastnili,“ povedal Jaroslav Maga z ružomberskej radnice.

Podobne mohli návštevníci svojím menom a krajinou označiť aj šindle na makete Domu UNESCO. Aktivity zorganizovalo mesto Ružomberok, ktoré pre návštevníkov pripravilo aj maliarske a hrnčiarske dielne. Podľa štatistík mesta navštívilo Vlkolínec v letných mesiacoch 29-tisíc ľudí, čo je počet ľudí, ktorý navštívi osadu UNESCO za celý rok.

Maketu Domu UNESCO zdobia šidle s menami a krajinami návštevníkov. Foto – Mesto Ružomberok
Maketu Domu UNESCO zdobia šindle s menami a krajinami návštevníkov. Foto – mesto Ružomberok

7. V Nairobi majú baletný krúžok

Prepnuté špičky, vystretý chrbát, natiahnuté ruky. Pravidlá správneho držania tela počas klasického baletu sa učia aj deti v kenskom Nairobi. Každý týždeň nacvičujú v malej tmavej miestnosti, ktorú rozžiaruje ich farebné oblečenie. Z kopy si vyberú cvičky a dvíhajú sa do výšky, pričom sa pridržiavajú o stenu. Žiadne parkety, zrkadlá ani profesionálne tyče. Napriek tomu sú deti šťastné, že môžu tancovať a tráviť čas spoločne.

„Keď som bola malá, videla som balet v televízii,“ povedala 13-ročná Pamela, ktorá patrí medzi najstaršie deti v krúžku. „Páčil sa mi ten tanec a baletné topánky a odvtedy chcem byť baletkou.“ Baletný krúžok zorganizovala pre deti africká charita Annos Africa, odvtedy sa ho v celej Keni zúčastnilo viac ako 800 detí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie