Denník N

Česko vyhlásilo vojnu ruskej propagande, Fico pôsobí ako Putinov troll

Robert Fico počas návštevy Kremľa v roku 2016. Foto - TASR
Robert Fico počas návštevy Kremľa v roku 2016. Foto – TASR

Na českom ministerstve vnútra vzniká útvar proti šíreniu dezinformácií. Okrem iného má pohotovo demaskovať klamstvá, ktoré šíria proruské weby. V americkej štúdii o ruskej propagande sa spomína aj Fico a Penta.

Trollovia, ktorí sa pod falošnými identitami zapájajú do diskusií. Konšpiračné weby, ktoré šíria klamstvá o NATO, napríklad, že by v prípade útoku nepomohlo svojim členom. Stránky, ktoré vykresľujú Európsku úniu ako „diktát Bruselu“.

Televízne dokumenty, ktoré propagujú historické nezmysly, napríklad o tom, že sovietska okupácia Československa bola bratská pomoc a pakt medzi Hitlerom a Stalinom bol len aktom sebaobrany.

Nasadenie elitných vojakov bez označenia v cudzej krajine a popieranie, že by mali svojich vojakov na Donbase.

Zmanipulované reportáže, ktorých cieľom je vyvolať demonštrácie, čo by mohli viesť k pádu vlády alebo aspoň jej spôsobiť nepríjemnosti a zvýšiť nedôveryhodnosť. Fabrikácia vymyslených dôkazov o tom, že malajské lietadlo MH17 zostrelila ukrajinská stíhačka.

Hakerské útoky a úniky emailov a súkromnej komunikácie s cieľom zdiskreditovať nepríjemných kritikov či zasahovanie do predvolebnej kampane a podpora referend, ktoré idú proti Európskej únii. A nakoniec financovanie radikálne pravicových strán (napríklad Národný front Marine Le Penovej dostal od česko-ruskej banky pôžičku 9,46 milióna eur).

To všetko sú príklady techník, ktoré od anexie Krymu využil Kremeľ alebo jemu spriaznené médiá, webové stránky či politici vo svojej hybridnej informačnej vojne proti západným krajinám či Ukrajine.

Česko proti ruskej propagande

To, že ruská propaganda je problém aj pre našu krajinu, pripustilo v júni aj slovenské ministerstvo vnútra. Otvorene a rozsiahlo o tom hovorí zase výročná správa českej tajnej služby BIS a veľmi stručne jej slovenská kolegyňa SIS.

V susednom Česku však nezostalo len pri slovách. Na ministerstve vnútra tam vznikne centrum, ktorého hlavnou úlohou bude bojovať proti ruskej propagande na území Českej republiky. „Okolo 20 odborníkov by malo napríklad brániť v šírení nepravdivých informácií a propagandy,“ povedal na bezpečnostnom audite Českej republiky tamojší minister vnútra Milan Chovanec. Dezinformačným webom sa podľa neho darí úspešne šíriť klamstvá.

Jednou z úloh nového centra má byť napríklad okamžitá reakcia na akúkoľvek dezinformáciu s použitím tradičných médií či sociálnych sietí ako Facebook alebo Twitter. „V inom horizonte ako v minútach či hodinách to stráca zmysel,“ citoval Český rozhlas ministra Chovanca.

Novým centrom na ministerstve vnútra Praha de facto otvorene hovorí, že Moskva proti nej vedie informačnú vojnu.

Hoci český prezident Miloš Zeman chodieva na propagandistické konferencie ruského oligarchu Vladimira Jakunina, ktorý je na zozname amerických sankcií, česká vláda patrí medzi tie, ktoré otvorene podporujú západné sankcie proti Rusku.

Ficov kolega podporuje sankcie

V úplnom protiklade od svojho slovenského kolegu sociálnodemokratický premiér Bohuslav Sobotka aj minulý týždeň verejne hovoril o ich podpore, kým „nedôjde k výraznému posunu za ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny“. Európska únia podľa neho musí proti Rusku vystupovať jednotne, pretože iba tak si vynúti rešpekt. Povedal to v čase, keď sa českej polícii podarilo chytiť ruského hakera, ktorý podľa amerického súdu ukradol milióny hesiel používateľov spoločnosti LinkedIn.

„V Česku sú veľmi aktívne dezinformačné weby, ich cieľom je českú spoločnosť destabilizovať a rozštiepiť. V takom nestabilnom prostrední sa potom oveľa jednoduchšie presadzujú ruské záujmy,“ povedal Denníku N reportér českého týždenníka Respekt Ondřej Kundra, autor knihy Putinovi agenti, ktorý nedávno išiel po stopách jedného z takých webov – aeronet.cz.

Ministerstvo vnútra aj český premiér si podľa Kundru uvedomujú riziká, a práve preto došlo k založeniu špecializovaného útvaru na ministerstve. „Vzhľadom na to, že prezident Zeman a niektorí politici to vidia opačne, to limituje schopnosti Česka ruským hrozbám čeliť silnejšie. Preto sa tu zatiaľ nikto nesnaží znížiť počet ruských diplomatov, z ktorých je množstvo špiónov. Ruská ambasáda je v európskom kontexte enormne veľká. Polícia a tajné služby majú limity v odhaľovaní finančných tokov dezinformačnej kampane. A rovnako v hľadaní ľudí, ktorí ich vytvárajú,“ dodáva Kundra.

Líza vystrašila nielen Nemcov

V Európskej únii už vznikol špecializovaný útvar na boj proti dezinformáciám a podobné aktivity rozvíjajú pobaltské krajiny, kde žije výrazná ruská menšina. To, že sa k nim pridala aj Praha, hodnotia v sídle Európskej únie veľmi pozitívne.

„Tá dezinformačná kampaň je nesmierne rozsiahla a mimoriadne sofistikovaná a je úplne bezpečné povedať, že jej autori poznajú naše publikum lepšie ako my sami, majú pre rôzne krajiny rôzne typy odkazov, rôzne nástroje, niekedy sa sústredia na ruskú menšinu, inokedy na ortodoxnú cirkev či trollovanie a niekedy na desiatky dezinformačných webov,“ povedal Denníku N vysokopostavený európsky diplomat, ktorý sa zaoberá sledovaním ruskej propagandy na území EÚ.

Ruský režim je podľa európskeho diplomata najúspešnejší „v totálnom prekrútení informačného priestoru. V tom, že sa z dezinformácie stane normálna a všade opakovaná informácia. Takže najúspešnejšie dezinformácie sú tie, ktoré opakujú aj vysokí politici v Európe – ako napríklad, že ‚Západ vždy ponižoval Rusko‘ či ‚NATO obkľučuje Rusko‘. Najväčšie nebezpečenstvo je v tom, že veľká časť populácie je potom silne náchylná na to, aby uverila lži“.

V takej situácii je podľa neho „nutné, aby reakcia prichádzala z úrovne, ktorá má čo najbližšie k zasiahnutému dezinformovanému publiku. Nemôžete si tak predstaviť, že niekto z Bruselu dokáže osloviť Honzu Nováka každého členského štátu. Tú prácu v každom jednotlivom štáte vždy urobí najlepšie niekto lokálny. Ideálne by bolo, keby podobné útvary vznikali v každom členskom štáte EÚ“.

Inšpirácia prišla do Prahy hlavne z Nemecka. „Do značnej miery prišla tá vlna odtiaľ, kde sa vláda úprimne vydesila po tom, čo ‚fejk‘ o Líze vyvolal demonštrácie,“ vysvetľuje bývalý korešpondent Hospodářských novin z Ruska Ondřej Soukup. Česká sociálna demokracia sa podľa neho tradične v zahraničnej politike orientuje na nemeckých sociálnych demokratov.

V prípade 13-ročnej Lízy v Berlíne išlo o to, že reportér ruskej televízie a s ním potom aj mnohé ruské médiá šírili klamstvo, ako ju uniesli a hodiny znásilňovali migranti z Blízkeho východu. Nasledovali demonštrácie Rusov žijúcich v Nemecku spolu s miestnymi neonacistami. O Líze dokonca hovoril aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, známy svojím popieraním, že by na východe Ukrajiny boli ruskí vojaci. Lavrov to popieral aj v čase, keď ruské médiá priniesli príbeh mladého spáleného ruského tankistu, ktorý bojoval v ukrajinskom Debaľceve, hoci tam podľa mierovej dohody žiadni Rusi ani proruskí separatisti bojovať nemali.

Reportér Soukup, ktorý sa v Česku podieľal na občianskej kampani, čo učila českých stredoškolákov, ako sa brániť proti propagande, považuje za nebezpečný príklad ruskej dezinformácie napríklad to, keď demonštráciu na podporu Zemana na Pražskom hrade vykreslili ruské médiá ako demonštráciu na podporu Ruska a Zemana pritom ani nespomenuli.

„Veľmi drsným návratom k sovietskym stokrát vyvráteným klamstvám bol zase dokument o Pražskej jari.“

O ruských hrozbách hovoril veľmi otvorene aj český generál a predseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel na minulotýždňovej konferencii Stratcom v Prahe.

„Ruská propaganda je veľmi sofistikovaná a cielená. Urobili veľmi šikovné analýzy cieľových skupín v jednotlivých krajinách. Majú dobre identifikované prostredie, kde sú aktéri, hráči, s ktorými môžu počítať, čo na koho platí,“ povedal Pavel, citovaný Českou televíziou. Putinovi sa podľa neho podarilo transformovať štát podľa vzoru tajnej služby, „takže aj metódy, ktoré štát používa, sú často podobné metódam spravodajských služieb“. Ruskej propagande sa podľa neho napríklad darí využívať dezilúzie európskych občanov o Európskej únii.

Fico, Penta a ruská propaganda

Nový útvar českého ministerstva vnútra by mal školiť štátnych úradníkov, aby boli „odolnejší“ proti manipuláciám, ktoré nemusia prichádzať len z Kremľa.

Podľa generála Pavla môže ísť o teroristov z Dáišu, agentov z Číny alebo spravodajské hry veľkých korporácií.

Ako napríklad Penta, ktorá má vlastný bezpečnostný aparát, pracoval pre ňu bývalý generál ŠtB Alojz Lorenc a v Poľsku ju dokonca obviňovali z prepojenia na ruskú tajnú službu. Penta, ktorej majitelia študovali v Moskve na diplomatickej akadémii, takéto obvinenia opakovane popiera a označuje za nezmysel.

Napriek tomu sa však v čerstvej analýze amerického think-tanku Stredisko pre strategické a medzinárodné štúdiá ocitli bok po boku spolu so slovenským premiérom Robertom Ficom. Šéf Penty Haščák mal podľa spisu Gorila dať Smeru cez Ficovho pobočníka Határa nejaké peniaze – údajne sa chystal dať vtedajších 5 miliónov korún. Slovenský premiér nikdy nevyvrátil, ani nepotvrdil, že by sa s jedným z majiteľov finančnej skupiny, Jaroslavom Haščákom, stretol v byte na Vazovovej ulici. Ešte viac ako Smer mala Penta podľa spisu korumpovať predstaviteľov vlády Mikuláša Dzurindu.

V diplomatických depešiach Spojených štátov, ktoré zverejnili WikiLeaks, sa o Ficovi píše, že sa snaží na Slovensku vytvoriť centralizovaný systém podľa Putinovho vzoru.

„Viní Ukrajinu za plynovú krízu. Málokedy má pozitívne slovo o Spojených štátoch. Kto to je? Nie, nie je to Vladimir Putin. Je to slovenský premiér Robert Fico,“ píše sa v depešiach amerického veľvyslanectva, ktoré ho vykreslili ako rusofila, čo má obľubu v socialistických súdruhoch v Rusku, na Kube, v Líbyi či vo Vietname. 

Rozdiel medzi rétorikou, imidžom a skutočnou politikou však môže byť priepastný.

Hoci slovenský premiér opakovane hovoril o tom, ako by sankcie proti Rusku zrušil, slovenská diplomacia ich podporuje. O tom, že ruské tajné služby v našom regióne vyvíjajú aktivity, má Slovenská informačná služba vo svojej správe jednu vetu: „V kontexte pretrvávajúceho napätia vo vzťahoch RF so Západom venovala SIS pozornosť problematike snáh RF o ovplyvňovanie verejnej mienky v SR a subjektom, ktoré sa na týchto aktivitách aktívne podieľali.“

Expertka Ivana Smoleňová z Pražského inštitútu pre bezpečnostné štúdie upozorňuje, že na rozdiel od Slovenska si štátne inštitúcie a bezpečnostné zložky Českej republiky uvedomujú naliehavosť novodobých hrozieb, akými sú terorizmus, propaganda a oslabenie kybernetickej bezpečnosti. „Bohužiaľ, slovenská vláda je v tomto veľmi pozadu, čo vnímam ako veľký problém do budúcnosti. Naliehavosť týchto hrozieb a nebezpečenstvá z toho vyplývajúce sa budú zväčšovať pre ťažkú bezpečnostnú situáciu a zvýšené aktivity ruských a čínskych tajných služieb v Európe aj na Slovensku, preto by malo Slovensko zlepšovať a posilniť svoju obranyschopnosť,“ povedala Denníku N .

Čo sa píše o Ficovi a Pente v reporte The Kremlin Playbook

Úryvky z reportu Strediska pre strategické a medzinárodné štúdiá so sídlom vo Washingtone, na ktorom pracovali 16 mesiacov v spolupráci s bulharskými kolegami z Centra pre štúdium demokracie. 

„V snahe vymámiť voličov z extrémistických skupín lídri mainstreamových politických strán napodobňujú nacionalistické a populistické politiky, aby si upevnili voličskú základňu. Na Slovensku uniknuté diplomatické depeše píšu, že slovenský premiér Robet Fico dúfa, že vytvorí centralizovaný systém vlády, ktorý by napodobnil Putinov systém zhora-dole.“

„Pri bližšom vyšetrovaní sa zdá, že prominentné politické figúry a blízki spolupracovníci Roberta Fica môžu byť napojení na obchodné záujmy Ruska. Napríklad Jaroslav Haščák, šéf prominentnej spoločnosti Penta Investments, o ktorom sa písalo, že sa súkromne stretol s Ficom osobne, a ‚magnáti‘ Penty podporili sumou 40-tisíc eur Ficovu stranu Smer. V roku 2009 poľské úrady obvinili Pentu, že je napojená na ruské tajné služby (hoci firma vehementne poprela všetky obvinenia).“

„Premiér Fico sa zúčastnil na straníckej akcii Jednotného Ruska v Moskve, keď Putin ohlásil svoj návrat do Kremľa v roku 2011. Premiér Fico aktívne spolupracuje, ak nie otvorene kolaboruje, s radikálnou pravicou, nacionalistickou a konzervatívnou Slovenskou národnou stranou posledné dve desaťročia. Je veľmi ťažké pochopiť, ako môžu tieto natoľko ideologicky odlišné strany tak spolupracovať. Od svojho vzniku SNS konštantne podporovala proruské a anti-NATO pozície.“

„Zatiaľ sa však premiér Fico držal európskej solidarity a poskytol Ukrajine reverzný tok plynu, keď ho Rusi v roku 2014 zastavili. Fico nevyužil svoje prepojenie na Kremeľ, aby si zabezpečil ekonomicky atraktívnejšie plynové kontrakty s ruskými firmami, ako to urobilo napríklad Maďarsko.“

„Ruská budúca podpora slovenskej radikálnej pravice môže oslabiť premiéra Fica a jeho stranu Smer a môže ho popohnať k ešte výraznejším krokom k iliberalizmu a snahe udržať si moc. Podobne ako v prípade Maďarska, Fico sa môže viac približovať ku Kremľu, aby oslabil kritiku Západu voči jeho iliberalizmu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie