Denník N

Najväčšie čaro súťaže je v jej anonymite

Súťaž Poviedka je to najlepšie, čo som pre literatúru mohol urobiť, hovorí Koloman Kertész Bagala.

Člen poroty jubilejného 20. ročníka literárnej súťaže Poviedka 2016 spisovateľ Peter Balko bol na začiatku čítania prehnane skeptický, no na jeho prekvapenie bolo až 70 percent textov jazykovo a štylisticky „súcich“.

Z tých 209 prihlásených prác autorov zo Slovenska ako aj Slovákov žijúcich v zahraničí vybrala porota, ktorej šéfoval literárny kritik Matúš Mikšík a popri Balkovi v nej bola aj ďalšia spisovateľka Soňa Uriková, ako „najsúcejšiu“ poviedku autorky Dominiky Madro Svätyňa.

Po dvoch prémiách víťazstvo

Vyznávačom literatúry, pravidelne sledujúcim túto súťaž, nie je to meno neznáme. Síce o autorke nevedia príliš mnoho, ide totiž o pseudonym, ale vedia, že už dvakrát, vlani aj predvlani, získala v súťaži Poviedka prémiu. Povedzme si o nej zatiaľ toľko, že pochádza z Myjavy, je študentka a má 26 rokov.

Za ňou sa umiestnila pre zmenu veľmi dobre známa autorka, už osvedčená spisovateľka a prekladateľka Ivana Dobrakovová z Bratislavy, žijúca momentálne v Taliansku, s poviedkou Šváby, a tretia skončila Radka Komžíková z Nemičinian, ktorá súťažila s prácou Rodostrom.

Tradične porota oceňovala prémiami aj niekoľko ďalších autorov, získali ich A. Rasin z Banskej Bystrice (Hrdza), Karlos Kolbas zo Spišského Štiavnika (Fall Street), Eva Ryšavá zo Zvolena (Pod hladinou) a Nicol Hochholczerová z Rimavskej Soboty (Živá voda).

Pre tých desať percent sa oplatí čítať všetko

Keď sa Koloman Kertész Bagala pred vyše dvoma desaťročiami rozhodoval, ako systémovo pomôcť slovenskej literatúre, vyhral nápad realizovať niečo ako konkurz či súťaž. Už vtedy mu prichádzalo na stôl množstvo textov, ktorých autori dúfali, že im Bagala vydá knižku, a hoci väčšina predstavovala len akési literárne pokusy, „tých kvalitných zvyšných desať percent bolo dobrým dôvodom na to, aby sa oplatilo čítať všetko“.

Bagala oslovil skúseného literárneho vedca Valéra Mikulu, ktorý mu pomohol sformulovať štatút súťaže, ten funguje dodnes. Súťaž je prísne anonymná, aby porotcovia neboli zbytočne ovplyvňovaní vekom, pohlavím alebo dovtedajšou tvorbou autorov. Nemá nejaké tematické a žánrové obmedzenie. Všetky ocenené poviedky pravidelne vychádzajú v zborníkoch a najlepším autorom Koloman Kertész Bagala vydá knihu.

Súťaž je prísne anonymná, „to je jej najväčšie čaro“. „Garantom anonymity som ja, osobne kontrolujem každý príspevok aby porotcovia dostali na posúdenie text bez mena,“ dodáva organizátor a vydavateľ.

Literárnych talentov je na Slovensku dosť

„Na Slovensku je dostatok talentovaných autorov,“ pokračuje Koloman Kertész Bagala. Vie, o čom hovorí, za dvadsať rokov mu do súťaže prišli tisícky textov (najviac v treťom ročníku, keď porota hodnotila 1300 prác, teraz je to v priemere 200 až 250), a mnohí dnešní známi spisovatelia sa na literárnu scénu dostali práve vďaka súťaži Poviedka.

„Nedávno som si prečítal jeden môj rozhovor spred takmer dvadsiatich rokoch, kde som hovoril o svojich snoch a, samozrejme, najmä o súťaži Poviedka,“ pokračuje Bagala, ktorý je známy množstvom vydavateľských a organizátorských aktivít. „Zistil som, že za všetkým si stojím aj dnes, akurát, že za mňa hovoria aj výsledky. Stačilo vydržať a dvadsaťkrát vyhlásiť súťaž. Poviedka je to najlepšie, čo som pre slovenskú literatúru mohol urobiť.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie