Denník N

Výbor o Gorile bude napriek tomu, že Kaliňák sa zdráhal, hlasy dajú Most-Híd aj SNS

Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR
Ministerstvo vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka spravuje výzvu pre mimovládky. foto – TASR

Hoci Robert Kaliňák cez víkend tvrdil, že sa s opozíciou o mimoriadnom výbore ku kauze Gorila nebude ani len baviť, jeho koaliční partneri jeho zvolanie podporia.

„Ak sa niekto zbavuje zodpovednosti, uteká, tak nech je potom radšej ticho,“ vyhlásil cez víkend v TA3 predseda Smeru a premiér Robert Fico o šéfovi tímu Gorila Markovi Gajdošovi.

Práve Gajdoša, policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka chce opozícia predvolať na mimoriadny výbor ku Gorile, ktorý sa má venovať Gajdošovmu odchodu z polície.

A hoci Robert Kaliňák cez víkend na otázku, či na výbor pôjde, povedal, že k živým veciam na výbory nechodí, „netuším, ale pánovi Galkovi sa určite venovať nebudem, to by musel začať mať nejakú normálnu výchovu“, jeho koaliční partneri SNS a Most-Híd vyhlásili, že rokovanie výboru podporia a zahlasujú aj za program.

Koaliční poslanci chcú o Gorile počuť

„Pozvem všetkých v zmysle zákona, ja za program hlasovať budem,“ povedal predseda výboru Anton Hrnko (SNS). Výbor zvolal na štvrtok na 12.00.

Rovnako sa zachovajú aj poslanci Mosta-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. „Som proti tomu, aby sa politicky zneužívali veci, ktoré sa na polícii dejú, ale, po dohode s mojím kolegom z poslaneckého klubu, my zahlasujeme za otvorenie tohto výboru,“ tvrdí Hrnčiar. 

Richard Vašečka (OĽaNO) tvrdí, že Kaliňák je povinný na výbor prísť a nie je to otázka ľubovôle. „Máme kontrolnú funkciu, ak chcú, aby to bolo vo vyhradenom režime, my sa tomu nebránime. Nemôžeme to nechať len tak, že nám tu pomedzi prsty uteká veľká kauza. Máme kopu otázok, na ktoré môžu odpovedať,“ povedal Vašečka.

Podpredseda výboru Peter Šuca zo Smeru povedal, že o tom, či za program zahlasuje, sa rozhodne na mieste. Šucov hlas však už nebude podstatný, ak budú Most-Híd aj SNS za.

„Nemám problém s vyšetrením Gorily, na druhej strane sa pýtam sám seba, prečo by človek, ktorý sa rozhodol odísť do civilu, čo to má spoločné s výborom pre obranu a bezpečnosť,“ povedal Šuca.

Šéf tímu, ktorý končí pre zlé podmienky

Opozícia zvolala výbor potom, čo Gajdoš oznámil, že ku koncu roku odchádza do civilu.

Hovoril, že prácu vyšetrovateľa má rád, „avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné“.

Policajný prezident Tibor Gašpar vzápätí vyhlásil, že Gajdoš uteká pred zodpovednosťou. Gajdoš vraví, že je pripravený na Gašpara reagovať na výbore.

„Tvrdenie prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara o mojom utekaní pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania je nepravdivé a nekompetentné. Za stav vyšetrovania preberám plnú zodpovednosť v miere odzrkadľujúcej moju právomoc a kompetencie. Som pripravený zúčastniť sa rokovania parlamentného výboru, o ktorého zvolaní som sa dnes dozvedel, a vyjadriť sa k položeným otázkam, aj k stanovisku policajného prezidenta,“ napísal Gajdoš.

„Nemám žiadny problém prísť na takýto výbor,“ povedal Gašpar v pondelok pre rádio Expres. Hovorí, že on Gajdoša nijako neovplyvňoval, nestretol ho dva roky, ani s ním nekomunikoval. „Keď som s ním komunikoval, bolo to preto, že dozorový prokurátor povedal, že porušil trestný poriadok,“ povedal Gašpar.

Ako napokon nevypovedal šéf SIS ani Fico

Išlo o prípad, keď sa špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sťažoval, že mu Gajdoš nedoručil uznesenie o začatí stíhania, ktoré Kováčik vzápätí zrušil. Urobil tak napriek tomu, že prezident Andrej Kiska bol pripravený zbaviť mlčanlivosti riaditeľa SIS, čo žiadal Gajdoš. Keďže Kováčik uznesenie zrušil, k zbavovaniu mlčanlivosti ani nedošlo.

„Bolo nezákonné a neopodstatnené. Rozhodnutie vyšetrovateľa a ním uvedený opis skutkov vôbec nekorešpondujú s materiálom zadováženým do spisu, a preto toto uznesenie bolo vyhodnotené ako vydané predčasne,“ reagoval vtedy Kováčik, s ktorým mal Gajdoš viaceré spory.

Doteraz napríklad nedošlo ani k vypočutiu premiéra. Kováčik na to v minulosti vyhlásil, že nevidí dôvod, hoci aj Fico bol podľa spisu Gorila v byte na Vazovovej ulici a stretol sa s Jaroslavom Haščákom.

Aj úplatky pre Smer

Kováčik obviňuje Gajdoša, že je policajt, ktorý nemal žiadne skúsenosti s vyšetrovaním korupcie, policajný prezident Gašpar to v pondelok zopakoval. Podľa neho sa Gajdoš na prípade učil.

Gašpar hovorí, že on je pripravený postaviť sa pred verejnosť a povedať, čo je a čo nie je Gorila, ak mu to vyšetrovatelia dovolia.

„Ja podporujem vyšetrenie kauzy Gorila, pretože to je kauza druhej Dzurindovej vlády,“ hovoril v nedeľu usmiaty Fico. „Obrovské úplatky, provízie za privatizovanie strategického majetku,“ tvrdil, ale na otázku, či bol v danom byte, znovu neodpovedal. Je to podľa neho irelevantné. „Ja som bol v čase Gorily a druhej Dzurindovej vlády v opozícii, a keby sa aj ukázalo, že to, čo je tam napísané, je pravda, povedzte, čo tam také je napísané. Povedal na mňa niekto, že som niečo ukradol, zobral nejaký úplatok? Tam sú iné mená, iné peniaze,“ povedal Fico s tým, že „nemám absolútne žiadny problém na otázky odpovedať orgánom činným v trestnom konaní“.

V Gorile sa však hovorí aj o úplatkoch pre Smer, ktoré mal strane Haščák odovzdať prostredníctvom Ficovho pobočníka Františka Határa. Toho polícia nestihla vypočuť, už zomrel.

Opozícia: Vracia sa mečiarizmus

Opozícia v pondelok vyhlásila, že Slovensko sa aj vinou toho, ako sa správa polícia, vrátilo do čias mečiarizmu.

„Toto nie sú normálne časy, toto sú časy, kde sa mafia zmocnila štátu. Už sme to raz zažili v deväťdesiatych rokoch,“ povedal predseda SaS Richard Sulík na spoločnej tlačovej besede SaS a OĽaNO. Opozícia hovorí, že obviňovaní nie sú tí, čo páchajú zločiny, ale tí, čo na ne upozorňujú. Kritizujú obvinenie Daniela Lipšica a Gábora Grendela, zverejnenie komunikácie poslanca Grendela Mariánom Kočnerom alebo zverejnenie nahrávky z nehody Lipšica.

„Ľudia ako policajný prezident Gašpar, špeciálny prokurátor Kováčik sú osobne zodpovední za tento zúfalý stav. Môžu si to dovoliť len preto, lebo sú krytí z najvyšších miest. Žijeme v pohnutej dobe, ale očividné to bude až s odstupom času,“ povedal Sulík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie