Denník N

Ako sa premiér Fico obklopuje ľuďmi s prepojeniami na Rusko

Foto – TASR
Foto – TASR

Štúdia amerického inštitútu píše o prepojeniach spolupracovníkov Roberta Fica a slovenskej politiky na Rusko. Ľudia s proruským zmýšľaním, alebo s biznisom v tejto krajine, sú naozaj aj blízko predsedu vlády.

Slovensko ako ruský kôň v NATO a v Európskej únii? O väzbách na Kremeľ sa špekuluje roky a slovenská politika je za vlád Vladimíra Mečiara a Roberta Fica voči Rusku ústretová.

„Pri bližšom vyšetrovaní sa zdá, že prominentné politické figúry a blízki spolupracovníci Roberta Fica môžu byť napojení na obchodné záujmy Ruska,“ píše vo svojej najnovšej štúdii Stredisko pre strategické a medzinárodné štúdiá so sídlom vo Washingtone.

Zatiaľ čo v centrále NATO, v pobaltských krajinách aj v Nemecku a v Česku už budujú zvláštne analytické jednotky pre boj s ruskou propagandou, Slovensko váha. Väzby slovenských politikov, ich spolupracovníkov a veľkých firiem na Moskvu a ich geopolitické a obchodné záujmy sú zjavné.

Začnime u premiéra Fica, ktorý sa pravidelne stavia proti sankciám EÚ uvaleným na Rusko po anexii Krymu v roku 2014. „Nikdy nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov a budem tak robiť do posledného dňa svojho mandátu. Odmietam vytvárať nového nepriateľa,“ hovoril počas tohoročných osláv SNP. Už od zavedenia energetických, finančných a obranných sankcií Únie voči Kremľu ich význam spochybňuje – zároveň ich však Slovensko svojím hlasom podporuje. Fico to odôvodňuje tým, že nechce narúšať jednotu EÚ.

Svojský náhľad na zahraničnú politiku krajiny, ktorá je v NATO aj v EÚ, naznačoval už úvod kapitoly o zahraničnej politike jeho prvej vlády v roku 2006. „Svet má štyri svetové strany,“ napísala si vláda Smeru-SNS a HZDS, čím nadviazala na legendárnu vetu Vladimíra Mečiara z roku 1995 „ak nás nechcú na Západe, obrátime sa na Východ“. Tú vyslovil v čase, keď sa Slovensko pre jeho politiku dostávalo do čoraz väčšej medzinárodnej izolácie.

Kamarát Výboh

S Ruskom mal dlhé roky obchodný vzťah Ficov osobný priateľ, podnikateľ Miroslav Výboh. Jeho firma Willing sa dlho špecializovala na ruskú leteckú techniku a bola aj sprostredkovateľom pri údržbe našich lietadiel Mig-29 u ich výrobcu, ktorým je štátny podnik s manažérmi odporučenými priamo Kremľom. Zástupcovia Willingu boli súčasťou delegácie na oficiálnej Ficovej návšteve Moskvy. Štátne väzby na výrobcu trvajú dodnes, keďže na nákup nových stíhačiek stále nemáme dosť peňazí a Rusi nám servisujú ďalej migy.

Názorovo blízky Rusku a jeho politike je aj Ficov poradca „pre vonkajšie ekonomické vzťahy“ Peter Staněk. Je zarytým odporcom sankcií, v otázke konfliktu na východnej Ukrajine sa prikláňa na ruskú stranu a do článkov ho často oslovujú proruské weby. Za všetky spomeňme titulok zo Staněkovho komentára v časopise Extra plus „Menový fond chce zničiť Rusko“.

Študenti z Moskvy

Šéf diplomacie Miroslav Lajčák za komunizmu študoval na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO). Jeho dobré vzťahy s Ruskom sa potvrdili aj počas voľby nového generálneho tajomníka OSN. V neoficiálnom hlasovaní v Bezpečnostnej rade ho Rusko podporilo – na rozdiel od USA a Veľkej Británie.

KK17 Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin si podáva ruku so slovenským ministrom zahranièných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajèákom (vpravo), v¾avo slovenský premiér Robert Fico a štvrtý z¾ava slovenský minister školstva Juraj Draxler poèas stretnutia 2. júna 2015 v moskovskom Kremli. FOTO TASR/AP Slovak Prime Minister Robert Fico, left, introduces members of his delegation to Russian President Vladimir Putin, second left, during their meeting in the Kremlin in Moscow, Russia, Tuesday, June 2, 2015. (AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)
Ruský prezident Vladimir Putin prijal premiéra Fica aj ministra Lajčáka v Kremli vlani. Foto – TASR/AP

V Moskve na rovnakej škole študoval aj Lajčákov predchodca Ján Kubiš, ale aj ďalší diplomati vrátane Eduarda Kukana, ktorý bol šéfom diplomacie vo vládach Mikuláša Dzurindu. O čom môže svedčiť štúdium na takejto škole? Určite o kvalitnom vzdelaní, ale do úvahy treba brať aj špecifickosť prostredia. O študentov sa už v čase štúdia živo zaujímali tajné služby.

„V čase, keď som končil školu, polovica absolventov dostala miesto na ministerstve zahraničia, tretina išla do KGB a 20 percent do vojenskej rozviedky. To boli stabilné kvóty, to dnes nie je žiadne tajomstvo,“ povedal pre časopis Ekonóm šéf centra postsovietskych štúdií MGIMO Stanislav Čerjňavskij.

Absolventmi tejto školy sú aj spolumajitelia skupiny Penta Jaroslav Haščák a Marek Dospiva. Pred siedmimi rokmi o údajnom prepojení Penty na ruské tajné služby v súvislosti s privatizáciou výrobcu vrtuľníkov PZL Świdnik hovoril vtedajší minister a šéf Úradu národnej bezpečnosti Aleksander Szczyglo. Penta to odmietala a Szcyglo žiaden dôkaz o prepojení s ruskými tajnými nepodal. Faktom je, že táto finančná skupina sa na ruskom trhu nikdy nepokúšala preraziť.

Skupina J&T, ktorá má so Smerom lepšie vzťahy, má v Rusku už deväť rokov svoju banku, moskovský Hotel Baltschug Kempinski, ktorý však chceli predať.

Beljajev na ruskej kríze prerobil

Naopak, podnikateľ ruského pôvodu Alexander Beljajev, ktorý je akcionárom Tatravagónky Poprad, sa k Ficovi hlási a vagónka patrí k hŕstke slovenských podnikov, ktoré sa na sankcie Únie voči Rusku môžu sťažovať.

Beljajevova firma prišla najprv po páde rubľa v roku 2014 o obrovský kontrakt s ruskými výrobcami vagónov, ktorým mala dodávať podvozky. Slovenský podnik bol zrazu pre Rusov nerentabilný, a tak zrušili kontrakt. No ak by aj ekonomicky dávali slovenské dodávky do Ruska logiku, narazili by zrejme na sankcie. Vozne sú totiž artiklom možného dvojakého – teda aj vojenského – použitia, ich export je preto zakázaný.

V okolí Smeru roky pôsobí ďalší ruský podnikateľ, Alexander Rozin, ktorý za túto stranu kandidoval v miestnych voľbách.

Štát má k Rusom blízko

Jasné prepojenia s ruským svetom biznisu majú štátom dosadzovaní manažéri. V krajine, ktorá je plne závislá od dodávok plynu a ropy z Ruska, to ani príliš neprekvapí. S Rusmi obchoduje hlavne štátny Transpetrol, v Bratislave si na hokejovom štadióne platí skybox, ktorý má slúžiť na stretnutia s klientmi počas zápasov Slovana v KHL.

SR Hokej KHL play off 1/4 Slovan CSKA BAX

Fico sám organizoval pokus o vybudovanie širokorozchodnej železnice z Ruska a Ukrajiny cez naše územie až po Viedeň, ktorý však stroskotal. Nenašiel sa investor, Rusi trať platiť nechcú a napokon prišla vojna na Ukrajine.

Náš jediný klub, ktorý v Rusmi organizovanej KHL pôsobí, je Slovan Juraja Širokého. Keď sa minulý rok Široký dostal do finančných problémov a už sa zdalo, že na KHL nebude mať dosť peňazí, prišla pomoc z najvyššej úrovne. O jednom z najmenších klubov v lige rokoval v Moskve osobne Fico s Putinom a podľa slovenského premiéra ruský prezident navrhol, že by Slovan mohla čiastočne financovať štátna naftárska a plynárenská firma Gazprom, ktorá aj celú súťaž platí.

Ďalšou líniou sú neformálne vzťahy s Putinovou mocnosťou, ktoré utužujú na pracovných cestách s nádychom výletu poslanci Smeru. Médiá si v minulom volebnom období všimli osemdňový oboznamovací zájazd poslancov Smeru Andreja Kolesíka, Róberta Madeja a Mariana Kéryho v Rusku. Ešte väčšiu pozornosť si získal výlet 19-miestnym špeciálom štyroch Ficových poslankýň Jany Laššákovej, Dariny Gabániovej, Anny Vittekovej a Ľubici Roškovej, ktoré si po jeho skončení nevedeli spomenúť, o čom v Petrohrade rokovali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie